Στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε σε δύο βασικούς τομείς: στην Συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας αλλά- και με αφορμή τη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό του 2022- στις οικονομικές προοπτικές της Ελλάδας. Κυρίως όμως ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να γίνουν πρόωρες εκλογές.

«Αυτή και μόνο η ατζέντα προοπτικής νομίζω ότι απαντά και στους ψευτολεονταρισμούς της αξιωματικής αντιπολίτευσης περί εκλογών. Γιατί, όπως έχω πει επανειλημμένα, αυτές θα γίνουν στην ώρα τους, όπως ορίζει το Σύνταγμα, δηλαδή στο τέλος της τετραετίας. Τώρα όμως κλείνει μία γόνιμη διετία εγκαινιάζοντας μία νέα, ακόμα πιο αισιόδοξη για όλους. Και αυτή μάλιστα θα έχει και έναν ευρύτερο ορίζοντα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός κάνοντας λόγο «για άκαιρη και άκυρη παραφιλολογία» η οποία «μερικές φορές είναι και διαβρωτική για τη δουλειά την οποία πρέπει να κάνουμε. Γι’ αυτό και σε όλη αυτή την κενολογία εμείς απαντάμε με εργασία». 

Ειδικότερα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός τόνισε στα μέλη του υπουργικού συμβουλίου για το θέμα των εκλογών: «Ο καλύτερος τρόπος για να τερματιστεί η συζήτηση για εκλογές είναι η δουλειά και η προώθηση του κυβερνητικού έργου. Υπάρχει πολύς χρόνος μέχρι τις εκλογές και δεν υπάρχει κανένας λόγος να σκέφτεται κανείς με προεκλογικούς όρους. Με δεδομένο ότι η οικονομία πηγαίνει καλά και οι προοπτικές για το 2022 είναι ακόμη καλύτερες, δεν έχουμε απολύτως κανένα λόγο να συζητάμε για εκλογές μέσα στο 2022».

Όπως τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, οι μεταρρυθμίσεις θα συνεχιστούν, ενώ συμπλήρωσε ότι  αναθεωρείται στο 6,1% η πρόβλεψη της κυβέρνησης για την ανάπτυξη του 2021.

«Αντανακλάται η δουλειά που κάνουμε, όμως, και στην αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος για όλους, στις περισσότερες δουλειές, στις νέες  επενδύσεις. Αλλά γιατί ξέρουμε πια ότι μπορούμε να έχουμε ακόμα καλύτερα αποτελέσματα σε έναν τόπο που θα ευημερεί, με πολίτες οι οποίοι θα προκόβουν. Αυτό σημαίνει για εμάς ανάπτυξη για όλους», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενώ έκλεισε την εισαγωγική του τοποθέτηση και με ένα μήνυμα που έχει αποδέκτες τα μέλη της  κυβέρνησης: «Από σήμερα, συνεπώς, όλοι μιλάμε λιγότερο δουλεύοντας περισσότερο».

Eλληνογαλλική συμφωνία με βάθος

Στην έναρξη της ομιλίας του πάντως ο πρωθυπουργός εστίασε στην Συμφωνία με τη Γαλλία –πολυσήμαντη τη χαρακτήρισε- και στο τι σημαίνει για τη χώρα αυτή η διμερής συνεργασία.

«Πρόκειται για μία εξέλιξη η οποία προφανώς και θωρακίζει τις Εθνικές Ένοπλες Δυνάμεις, καθώς συνοδεύεται και από την προμήθεια τριών υπερσύγχρονων φρεγατών για το στόλο μας, σε συνέχεια μάλιστα των 24 μαχητικών Rafale που ενισχύουν την Πολεμική Αεροπορία μας. Ωστόσο, τα ποιοτικά και στρατηγικά χαρακτηριστικά της συγκεκριμένης επιλογής την καθιστούν -πιστεύω- πολύ βαθύτερη μίας συνηθισμένης διμερούς συνεργασίας. Όπως και πολύ ευρύτερη μίας υπερεθνικής σύμπλευσης. Γιατί από τη μία πλευρά αυτή η νέα εταιρική σχέση των δύο χωρών προβλέπει σαφώς ρήτρα αμυντικής συνδρομής αν μία από αυτές δεχθεί επίθεση από τρίτο παράγοντα. Ενώ από την άλλη, διαμορφώνει στην πράξη ένα αναβαθμισμένο συμμαχικό τετελεσμένο στα πλαίσια και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και του ΝΑΤΟ», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας παράλληλα ότι αποτελεί μία δυναμική Συμφωνία υπέρ του εθνικού συμφέροντος στο παρόν, αλλά και υπέρ της αυτόνομης ευρωπαϊκής προοπτικής στο μέλλον. «Ένα μεγάλο άλμα για μία πιο ισχυρή Ελλάδα και ένα πρώτο βήμα για μία πιο ανεξάρτητη και δυνατή Ευρωπαϊκή Ένωση. Αλλά και μια πρωτοβουλία που κάνει ακόμα πιο ισχυρή, ακόμα πιο αποτελεσματική, την μεσογειακή πτέρυγα της Ατλαντικής Συμμαχίας», αναφέροντας ότι περισσότερα θα ειπωθούν την Πέμπτη (7/10) στη Βουλή, όπου η κυβέρνηση θα φέρει προς συζήτηση και κύρωση την ελληνογαλλική εταιρική σχέση. Εκεί που εστίασε όμως ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν και στο θετικό οικονομικό αποτύπωμα της Συμφωνίας, «γιατί ενώ στοίχισε πολύ λιγότερο από τα ποσά της αρχικής προσφοράς, η προμήθεια αυτή μπορεί να υπηρετηθεί από τον δημοσιονομικό χώρο τον οποίο διαθέτουμε. Δηλαδή περισσότερο αξίζει και λιγότερο κοστίζει», συμπληρώνοντας ότι φέρνει την Ελλάδα στο επίκεντρο μίας μεγάλης πρωτοβουλίας της Ευρώπης του αύριο. «Δίπλα στη μεγαλύτερη στρατιωτική δύναμη της ηπείρου θέτει το πρώτο θεμέλιο ώστε η αμυντική δυνατότητα της Ένωσης να αντιστοιχηθεί με την οικονομική της ισχύ. Ενώ παράλληλα απλώνει και την επιρροή του ΝΑΤΟ. Έτσι, η πατρίδα μας γίνεται στο εξής όχι μόνο δέκτης συμμαχικών εγγυήσεων αλλά και δυναμικός πάροχος ασφάλειας με προβολή στη Μεσόγειο και πέραν αυτής», κατέληξε για το περιεχόμενο της Συμφωνίας ο πρωθυπουργός.

Στην συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης επικεντρώθηκε σε θέματα οικονομίας και μεταρρυθμίσεων, με αφορμή την παρουσίαση από το επιτελείο του Υπουργείου Οικονομικών του προσχεδίου του Προϋπολογισμού του 2022 καθώς και την ενίσχυση, τη συνένωση, τη μεγέθυνση μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, αλλά και των προοπτικών της οικονομίας την επόμενη διετία. Σε αυτό το σημείο ο πρωθυπουργός μίλησε και για δράσεις-τομές, που χάνονται στη ροή της επικαιρότητας: «Για παράδειγμα, οι πολύ σημαντικές πρωτοβουλίες του Υπουργείου Εργασίας για τον Προσωπικό Βοηθό για τα άτομα με ειδικές ανάγκες, η «Νταντά της Γειτονιάς» για την εργαζόμενη μητέρα, πολύ σημαντικές πρωτοβουλίες που ψηφίστηκαν την περασμένη εβδομάδα. Τα δικαιώματα του καταναλωτή στις ηλεκτρονικές αγορές που θα εξετάσουμε σήμερα.  Είναι μέτρα τα οποία πρέπει να γίνονται γνωστά, δίπλα στις κεντρικές μας μεταρρυθμίσεις. Κλείνω επαναλαμβάνοντας ότι βρισκόμαστε σήμερα μετά από μία συμφωνία εθνικής σημασίας η οποία ξεπερνά τον τρέχοντα χρόνο. Και έχουμε μπροστά μας μία πρόκληση οικονομικής και κοινωνικής αναγέννησης που επίσης διαπερνά τις συνταγματικές θητείες».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης όμως αναφέρθηκε και στο θέμα αντιμετώπισης της πανδημίας, σημειώνοντας ότι «ο Οκτώβριος του 2021 δεν έχει σχέση με τον περασμένο Οκτώβριο. Αν δει κανείς τα αναλυτικά στοιχεία καταλαβαίνει ότι ακόμα και εκεί που υπάρχει πίεση απέχουμε πολύ -κυρίως σε ότι αφορά την πίεση του ΕΣΥ- από αυτά που είχαμε παλιότερα. Δεν υπάρχει περίπτωση lockdown. Την Τετάρτη θα υπάρξουν ανακοινώσεις από  τον Υπουργό Υγείας Θ. Πλεύρη για τον ΕΟΔΥ αλλά και για το πλαίσιο λειτουργίας, με στόχο να εκπέμπουμε πολύ καθαρά μηνύματα σε σχέση κυρίως με τους εμβολιασμένους».

Τα θέματα του Υπουργικού Συμβουλίου

Αναλυτικά, τα θέματα της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου είναι:

-Εισήγηση από τον Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και τον Αναπληρωτή Υπουργό Θεόδωρο Σκυλακάκη σχετικά με την κατάσταση και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και το Προσχέδιο Προϋπολογισμού Γενικής Κυβέρνησης 2022.

-Εισήγηση από τους Υπουργούς Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη και Άκη Σκέρτσο σχετικά με το ενοποιημένο Προσχέδιο Δράσης της Κυβέρνησης για το 2022 – Σχέδια δράσης των Υπουργείων.

-Εισήγηση από τον Υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη σχετικά με τον προγραμματισμό Ανθρώπινου Δυναμικού για το 2022.

-Παρουσίαση από τον Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και τον Αναπληρωτή Υπουργό Θεόδωρο Σκυλακάκη του νομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομικών για τα κίνητρα ανάπτυξης επιχειρήσεων.

-Παρουσίαση από τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη του νομοσχεδίου Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για την ενσωμάτωση της Οδηγίας 2161/2019 για τον εκσυγχρονισμό των κανόνων προστασίας των καταναλωτών.

-Παρουσίαση από τον Υφυπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη του νομοσχεδίου Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού: «Αθλητικός εθελοντισμός, Άθληση για Όλους, Πνευματικός αθλητισμός, Ηλεκτρονικός αθλητισμός, εργασιακός αθλητισμός».

 





ΠΗΓΗ