Για τα οφέλη που θα έχει η χώρα από τη Συμφωνία με τη Γαλλία, μίλησε από το βήμα της Βουλής ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της συζήτησης για την κύρωση της. Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, «το ιστορικό κείμενο τίθεται ενώπιον της Βουλής και με την ψήφιση του θωρακίζονται οι Ένοπλες Δυνάμεις, αποτελεί το πρώτο τολμηρό βήμα για στρατιωτική αυτονομία της Ευρώπης, δυναμώνει τη νότια πτέρυγα του ΝΑΤΟ».

Αυτό που επίσης υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ότι προβλέπεται ρητά και κατηγορηματικά η στρατιωτική συνδρομή της μίας χώρας προς την άλλη αν κάποιος τρίτος επιτεθεί σε ένα από τα δύο κράτη.

Αναφερόμενος στις τρεις φρεγάτες που προμηθεύεται από τη Γαλλία η Ελλάδα, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι τα συγκεκριμένα πλοία αποτελούσαν τον διακαή πόθο του Ναυτικού, ενώ αναφέρθηκε στην προμήθεια και άλλων οπλικών συστημάτων με τα οποία θα ενισχυθούν οι ελληνικές ΕΔ καθώς και στις Συμφωνίες της χώρας με την Αίγυπτο, την Ιταλία, τα ΗΑΕ, το Ισραήλ και στην συζήτηση που είναι σε εξέλιξη με τις ΗΠΑ για την πενταετή επέκταση της αμυντικής συνεργασίας.

«Σε περίπτωση επίθεσης, η χώρα μας θα έχει στο πλευρό της την πιο ισχυρή ευρωπαϊκή δύναμη», εξήγησε ο πρωθυπουργός.

Σχετικά με το ύψος του τιμήματος για την αγορά των φρεγατών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι «η τιμή έφτασε τελικά πολύ χαμηλότερα της αρχικής προσφοράς καθώς εκμεταλλευθήκαμε την συγκυρία για να διαπραγματευθούμε σκληρά», ενώ εξήγησε ότι και ο χρόνος παράδοσης θα είναι σύντομος καθώς η ελληνική πλευρά πέτυχε να προηγηθεί η παραγγελία που έκανε. «Το 2025 η πρώτη φρεγάτα μας θα μπαίνει στο ναύσταθμο της Σαλαμίνας», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Χρησιμοποιώντας το γνωστό ερώτημα «ψωμί ή κανόνια», ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «η χώρα μας σε αυτή τη συγκυρία και σε αυτή τη γειτονιά, θα έχει και τα 2», συνδέοντας άμεσα την άμυνα με την οικονομία.

«Η Ελλάδα δεν απειλεί αλλά ούτε και απειλείται», υπογράμμισε στην συνέχεια, τονίζοντας παράλληλα ότι η χώρα μας είναι το τελευταίο φυλάκιο της Δύσης και ξεκαθάρισε ότι η επίτευξη αυτής της Συμφωνίας δεν είναι επιτυχία της κυβέρνησης αλλά επιτυχία της χώρας.

Στην συνέχεια, απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα και στους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης τους κάλεσε να αναθεωρήσουν την στάση τους και να ψηφίσουν την Συμφωνία, υπογραμμίζοντας ότι «το συμφέρον της χώρας μας θέλει όλους παρόντες».

Ταυτόχρονα όμως άσκησε έντονη στον ΣΥΡΙΖΑ για τις ενστάσεις που προβάλει σχετικά με το περιεχόμενο της Συμφωνίας.

«Γνωρίζετε ότι ο όρος επικράτεια περιλαμβάνει όχι μόνο το έδαφος αλλά και την θάλασσα και τον αέρα και η συνθήκη κινείται στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της θάλασσας που καλύπτουν πλήρως τις ελληνικές θέσεις. Η συμφωνία περιλαμβάνει δέσμευση για συνδρομή σε περίπτωση επίθεσης ανεξαρτήτως του τόπου. Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο έχει αποφανθεί πως επίθεση δεν σημαίνει μόνον εισβολή αλλά και οποιοδήποτε επεισόδιο. Εξ ου και σε καμία συμφωνία δεν αναφέρεται η ΑΟΖ και η υφαλοκρηπίδα. Ποτέ άλλοτε μία τόσο ισχυρή δύναμη δεν βρέθηκε εγγυήτρια της εδαφικής μας ακεραιότητας επί του πεδίου και εάν χρειαστεί και με τα όπλα», ανέφερε ο πρωθυπουργός συμπληρώνοντας με νόημα: «Από το όχι στις γραβάτες, πήγατε στο όχι στις φρεγάτες».

Ο πρωθυπουργός στο κλείσιμο της ομιλίας του απηύθυνε ξανά κάλεσμα στους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ψηφίσουν τη Συμφωνία, ειδικά σε αυτή την συγκυρία και λόγω της προκλητικής στάσης της Τουρκίας. «Η ευθύνη σας είναι βαριά και βαριά θα είναι και η ετυμηγορία της ιστορίας» κατέληξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

 

Πρώτο μου μέλημα είναι να θωρακίσω τη χώρα

 

Στη δευτερολογία του ο πρωθυπουργός, απαντώντας αρχικά στον Γιάνη Βαρουφάκη τόνισε ότι η Ελλάδα του 2021 είναι μια χώρα που η οικονομία της αναπτύσσεται ταχύτατα, που προσελκύει επενδύσεις, που μειώνονται οι φόροι, είναι μία Ελλάδα περήφανη και ανταγωνιστική. Και που πλέον έχει τη δυνατότητα να κάνει επενδύσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις της.

Στην συνέχεια, αναφερόμενος στις τοποθετήσεις του Αλέξη Τσίπρα, κάλεσε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να πει αν έχει σκοπό να καταγγείλει την συμφωνία με τη Γαλλία.

«Να γνωρίζουν οι Έλληνες, να γνωρίζουν οι Γάλλοι, να γνωρίζουν και οι Τούρκοι οι οποίοι εμφανώς δεν χαίρονται. Να ξέρουν αν θα την καταγγείλετε με ένα νόμο και ένα άρθρο. Τι ακριβώς θα κάνετε;» ρώτησε ευθέως τον Αλέξη Τσίπρα.

Ο πρωθυπουργός εξαπέλυσε επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ για την πρόθεση του όταν ήταν κυβέρνηση να προμηθευτεί φρεγάτες με leasing και υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ προστάτευσε τα σύνορα. «Αν το δόγμα μας ήταν να αφήνουμε τα υποβρύχιά μας χωρίς τορπίλες, τα πλοία επιφανείας σε κατάσταση που δυσχεραίνει τη δυνατότητα του Πολεμικού Ναυτικού, και αυτό το αλλάζουμε. Και αν ήταν να έχουμε υπουργό Εθνικής Άμυνας τον κ. Καμμένο όπου, η γελοιότητα συναντούσε το κιτς και τη μεγαλομανία, ναι και αυτό το αλλάζουμε» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

Απαντώντας στον Αλέξη Τσίπρα που τον κατηγόρησε ότι έχει αγωνία να κλείσει τα εξοπλιστικά, ο πρωθυπουργός τόνισε: «Ναι έχω αγωνία κ. Τσίπρα. Όταν έχω την Τουρκία απέναντι με απειλή casus belli, έχω αγωνία. Εσείς είχατε αγωνία; Εγώ έχω μεγάλη αγωνία και είναι πρώτο μου μέλημα να θωρακίσω τη χώρα».

Όπως είπε ο πρωθυπουργός, και ο ΣΥΡΙΖΑ ήθελε μία συμφωνία που συνδέει την απόκτηση φρεγατών με την στρατηγική εταιρική σχέση. «Είστε εκτεθειμένος να εξηγήσετε γιατί αυτό που ζητούσατε το Δεκέμβριο του 2020, τώρα το απορρίπτετε», κατέληξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Στη διαπραγμάτευση την οποία παραλάβαμε το κόστος για τα δύο πλοία ήταν υψηλότερο από το κόστος για τρία»

Κατά την τριτολογία του στη Βουλή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, απευθυνόμενος στην πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά, αναφερόμενος στα ναυπηγεία, είπε πως «δυστυχώς, ο Έλληνας φορολογούμενος επωμίστηκε ένα εξαιρετικά υψηλό τίμημα απόκτησης πλοίων μόνο και μόνο για να λέμε ότι κρατάμε ζωντανά ναυπηγεία τα οποία, τουλάχιστον στο παρελθόν, δεν μπορούσαν να είναι ανταγωνιστικά και ούτε καν συνεπή στις δεσμεύσεις τους απέναντι στο Πολεμικό Ναυτικό. Και το γνωρίζει πολύ καλά και ο Υπουργός, πόσο επώδυνη είναι αυτή η ιστορία και πόσο ακόμα δεν έχουμε παραλάβει την 7η πυραυλάκατο τύπου Ρουσσέν. Μιλάμε για ένα πρόγραμμα το οποίο είχε δρομολογηθεί πριν από 20 χρόνια».

«Η επιλογή, λοιπόν, της Ελληνικής Κυβέρνησης για τις φρεγάτες -το τονίζω- ήταν σαφής: επίτευξη του καλύτερου δυνατού κόστους και της μεγαλύτερης δυνατής ταχύτητας. Και δεν υπήρχε καμία αμφιβολία ότι αν επιλέγαμε ναυπήγηση πλοίου στην Ελλάδα το κόστος θα ήταν υψηλότερο. Και μάλιστα σε ναυπηγεία τα οποία δεν γνωρίζουμε αυτή τη στιγμή αν έχουν την δυνατότητα να χτίσουν με αξιοπιστία ένα τέτοιο πλοίο» είπε ο πρωθυπουργός.

Αναφερόμενος στο κόστος των φρεγατών ο πρωθυπουργός είπε, απαντώντας σε επικρίσεις από πλευράς του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, πως «και μιας και μιλάμε για κόστος, κ. Τσίπρα, στη διαπραγμάτευση την οποία παραλάβαμε το κόστος για τα δύο πλοία ήταν υψηλότερο από το κόστος που θα πληρώσουμε για τρία πλοία. Γιατί έγινε αυτό; Είπατε δεν ήμασταν έτοιμοι πριν από ένα χρόνο. Ναι, δεν μας ικανοποιούσε η πρόταση των Γάλλων, δεν μας ικανοποιούσε. Δεν χρειάζεται δα να είναι κανείς μεγάλος γνώστης των γεωπολιτικών ανακατατάξεων για να καταλάβει κανείς ότι μετά από αυτό το οποίο έγινε με τη συμφωνία με την Αυστραλία υπήρξε μία ευκαιρία μεγάλη για την Ελλάδα να μπορέσουμε να διαπραγματευτούμε πλοία σε πολύ καλύτερη τιμή και την αρπάξαμε αυτή την ευκαιρία και πήραμε και μία αμυντική συμφωνία». 

 

Ο κ.Μητσοτάκης αναφέρθηκε στα ναυπηγεία Ελευσίνας λέγοντας ότι υπό προϋποθέσεις θα μπορούσαν να συμμετέχουν στη ναυπήγηση των πλοίων: «Έχουμε και τη μεγάλη εκκρεμότητα της Ελευσίνας, η οποία θα μπορούσε υπό προϋποθέσεις να συμμετέχει και αυτή στο χτίσιμο άλλων πλοίων, όχι φρεγατών -το τονίζω- μικρότερων πλοίων. Ενδεχομένως ναι, θα μπορούσαμε να έχουμε προστιθέμενη αξία από την Ελευσίνα. Ο Σκαραμαγκάς θα μπορούσε βεβαίως να εμπλακεί σε επισκευές. Θυμίζω ότι οι ΜΕΚΟ -νομίζω τρεις από τις ΜΕΚΟ- χτίστηκαν στον Σκαραμαγκά. Θα μπορούσε, λοιπόν, ο Σκαραμαγκάς να εμπλακεί στο κομμάτι της αναμόρφωσης μέσης ζωής των ΜΕΚΟ. Άρα θέλουμε προστιθέμενη αξία και για τα ναυπηγεία μας και πιστεύουμε ότι θα καταφέρουμε και τα τρία ναυπηγεία μας να τα κρατήσουμε ζωντανά. Και η Ελλάδα πρέπει να ξαναμπεί στη ναυπηγοεπισκευαστική δραστηριότητα και μπορούμε να το κάνουμε. Έχουμε τους τεχνίτες, έχουμε τους ανθρώπους, έχουμε την ποιότητα, έχουμε τη γνώση, έχουμε την ανταγωνιστικότητα με άλλα λόγια».

Επίσης ο κ.Μητσοτάκης επισήμανε ότι «δεν θα ανταγωνιστούμε ποτέ την Τουρκία σε επίπεδο τιμών»: «Ειδικά στις επισκευές, και δεν θα έπρεπε, αλλά σε επίπεδο σχέσης κόστους, ταχύτητας, χρόνου που μένει ένα πλοίο μέσα στο ναυπηγείο, πράγματα πολύ σημαντικά για έναν εφοπλιστή, ιδιοκτήτη πλοίων ο οποίος θα επιλέξει να επισκευάσει το πλοίο του σε ένα Ελληνικό ναυπηγείο. Και βέβαια το Πολεμικό Ναυτικό πρέπει να διαθέτει τουλάχιστον ένα ναυπηγείο Ελληνικό για να μπορεί να κάνει τις βασικές επισκευές του. Αυτός είναι ο σκοπός μας, λοιπόν, και αυτό είναι το σχέδιό μας».

Και ο πρωθυπουργός κατέληξε στην τριτολογία του με μια αναφορά στο θέμα της διαγραφής του κ.Μπογδάνου: «Από την πρώτη στιγμή που εκλέχθηκα πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και σίγουρα από τότε που ανέλαβα πρωθυπουργός, ανέλαβα μία δέσμευση απέναντι στον Ελληνικό λαό: να μην ξύνουμε τις πληγές του παρελθόντος αλλά να εργαζόμαστε για να τις επουλώσουμε. Και αυτή τη δέσμευσή μου κάνω πράξη. Και όποιος ξεπεράσει τα όρια τα οποία θέτουμε ως παράταξη συνολικά σε αυτή την κατεύθυνση, θα γνωρίζει ότι δεν έχει θέση στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας».





ΠΗΓΗ