Σε υψηλούς τόνους κινήθηκε η πρωτολογία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή, στην συζήτηση για την ποιότητα του δημόσιου διαλόγου η οποία γίνεται υπό το φως των αποκαλύψεων στο χώρο του Πολιτισμού.

Ο πρωθυπουργός τονίζοντας ότι όλα ξεκίνησαν από τη μαρτυρία της Σοφίας Μπεκατώρου σε εκδήλωση της ΓΓ Αθλητισμού, υπογράμμισε την ανάγκη για περισσότερη αλήθεια και δικαιοσύνη ώστε να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά τέτοια φαινόμενα.

«Προκάλεσα αυτή τη συζήτηση γιατί αυτή η διαδικασία εξυγίανσης κινδυνεύει να χάσει το στόχο της, να μετατραπεί σε πεδίο κομματικής αντιπαράθεσης. Λες και το έγκλημα έχει χρώμα και η ντροπή ιδεολογία», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ αμέσως μετά τοποθετήθηκε για την ποιότητα του δημόσιου διαλόγου, τις φημολογίες, τις αναρτήσεις στο διαδίκτυο.

«Εδώ και ένα μήνα η κοινωνία υπέστη ένα σκληρό σοκ. Η κοινή άμυνα είναι κίνηση απελευθέρωσης. Κι όμως τις τελευταίες ημέρες πρωταγωνιστές δεν είναι τα θύματα. Ένα καινούριο κύμα λαϊκισμού και θολών κατηγοριών διακινείται. Σαν οι βιαστές να διαχωρίζονται σε αριστερούς και δεξιούς. Ο κατήφορος αυτός ξεστρατίζει την υπόθεση του ελληνικού #ΜeΤoo», τόνισε ο πρωθυπουργός, ενώ απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα ρώτησε: «Κατηγορείτε την κυβέρνηση ότι καλύπτει παιδεραστές και η ΝΔ διακινεί κύκλωμα ανηλίκων;», ενώ έστρεψε τα βέλη του κατά βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, της κ. Ελευθεριάδου και του κ. Πολάκη συγκεκριμένα, για δημόσιες τοποθετήσεις τους με τις οποίες άφηναν υπονοούμενα για τη ΝΔ και τα ασυνόδευτα ανήλικα.

Όπως ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός, ασχολήθηκε προσωπικά με το πρόβλημα των ασυνόδευτων ανηλίκων, προκειμένου να το λύσει και για αυτό δημιούργησε ειδική γραμματεία με επικεφαλής την κυρία Αγαπηδάκη, η οποία και έδωσε λύση. «Έσκυψε στο πρόβλημα και το έλυσε. Δεν σας καταλογίζω πρόθεση γιατί δεν το λύσατε εσείς» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα, ενώ σήκωσε και πάλι τους τόνους για μία ανάρτηση του Παύλου Πολάκη στο διαδίκτυο, καλώντας τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να τον διαγράψει. «Περιμένω αν μη τι άλλο αυτή τη συμπεριφορά να την καταδικάσετε απερίφραστα και κάποια στιγμή να διαγράψετε στέλεχός σας για αυτά τα οποία λέγονται», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Υπόθεση Λιγνάδη

Στην συνέχεια ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην πολύκροτη «υπόθεση Λιγνάδη», τονίζοντας ότι όταν ξεκίνησε η φημολογία, του ζητήθηκαν εξηγήσεις και εκείνος είπε πως δεν έχει καμία εμπλοκή.

«Την ημέρα που έγινε η πρώτη καταγγελία, του ζητήθηκε να παραιτηθεί και η υπόθεση πήγε στη δικαιοσύνη», ξεκαθάρισε ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος αμέσως μετά μίλησε για την εμπλοκή του ονόματος του με τον Δημήτρη Λιγνάδη, που επιχείρησε να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Είπατε ότι ο κ. Λιγνάδης είναι φίλος μου. Ζήτημα αν τον είχα δει 2 φορές. Τοποθετήθηκε στη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού από την Υπουργό Πολιτισμού. Όταν τοποθετήθηκε κανείς δεν μίλησε», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, ενώ προσέφερε κάλυψη στη Λίνα Μενδώνη. «Η κυρία Μενδώνη είναι μία αποτελεσματική υπουργός» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, ενώ αναφέρθηκε στην συμμετοχή της στο ξεμπλοκάρισμα μεγάλων έργων. Παράλληλα όμως παραδέχθηκε ότι έκανε λάθος η υπουργός στον χαρακτηρισμό «επικίνδυνο άνθρωπο» που απέδωσε στον Δημήτρη Λιγνάδη.

«Δεν είναι επαγγελματίας πολιτικός. Λάθος που χαρακτήρισε τον κ.Λιγνάδη «επικίνδυνο». Λάθος μεγάλο λάθος, το λέω πρώτος», ξεκαθάρισε ο κ. Μητσοτάκης, ενώ αμέσως μετά αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία της κυβέρνησης για την αλλαγή του ποινικού κώδικα σε θέματα γενετήσιας αξιοπρέπειας. «Αυστηροποιούνται οι ποινές για αδικήματα κατά γενετήσιας ελευθερίας» ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, ενώ όπως είπε «για τους ανήλικους η παραγραφή αναστέλλεται μέχρι την ενηλικίωση του θύματος με νέα ηλικιακά όρια».

Παράλληλα ανακοίνωσε τη νέα κεντρική διαδικτυακή πύλη metoo.gov.gr. όπου θα μπορούν να υποβάλλονται καταγγελίες σε πραγματικό χρόνο, αλλά και ένα ειδικό μητρώο.

«Θεσπίζουμε ειδικό μητρώο για όλους τους επαγγελματίες που έρχονται σε επαφή με παιδιά και εφήβους. Το μητρώο αυτό το οποίο έχουν όλες οι σοβαρές χώρες, θα λειτουργεί σε συνεργασία με το Υπουργείο Δικαιοσύνης, την Ελληνική Αστυνομία, τις αστυνομικές αρχές», είπε ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος συμπλήρωσε ότι θα έρθει προς κύρωση στη Βουλή η σύμβαση 190 της διεθνούς οργάνωσης εργασίας για εξάλειψη της βίας και της παρενόχλησης, ενώ από τον Σεπτέμβριο επεκτείνεται σε όλα τα σχολεία το πρόγραμμα της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης.

Κανείς στην Ελλάδα του 2021 δεν δικαιούται να ζει στο φόβο και την σιωπή

Με τη διαπίστωση ότι η συζήτηση στη Βουλή δεν τοποθετήθηκε στο σωστό της πλαίσιο, ξεκίνησε τη δευτερολογία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Όπως είπε, το metoo ξεκίνησε στην Ελλάδα τώρα και όχι πριν από κάποια χρόνια επειδή η Σοφία Μπεκατώρου μίλησε και έστειλε το μήνυμα ότι πλέον οι πολίτες μπορούν να μιλούν με ασφάλεια. «Έχουμε ένα πλαίσιο 9 προτάσεων. Μπορούμε να το κάνουμε καλύτερο. Περιμένω τις δικές σας προτάσεις», ανέφερε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση. Σήκωσε όμως τους τόνους όταν αναφέρθηκε στην τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα περί ένοχου μυστικού που συνδέει τον ίδιο με τη Λίνα Μενδώνη, καλώντας τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να το πει στη δευτερολογία του, ζητώντας του παράλληλα να πάρει θέση για τις αναρτήσεις του Παύλου Πολάκη, τις οποίες χαρακτήρισε χυδαίες. «Θα αποδείξετε ότι Τσίπρας-Πολάκης δεν είναι το ίδιο πράγμα;», ήταν η ερώτηση που έκανε προς τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο κ. Μητσοτάκης. Σχετικά με την υπόθεση Λιγνάδη, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι ζητήθηκε η παραίτηση του από την στιγμή που δημοσιεύθηκε καταγγελία που τον «φωτογράφιζε» και 5 ώρες μετά παραιτήθηκε, ενώ διευκρίνισε ότι η κυβέρνηση δεν μπορούσε να κάνει κάτι νωρίτερα, καθώς δεν είχε κατατεθεί κάποια μήνυση ή κάποια επώνυμη καταγγελία.  «Μας ζητάτε να πάμε στον εισαγγελέα. Με ποια στοιχεία;», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης, ενώ επανέλαβε την στήριξη του προς τη Λίνα Μενδώνη. Η δευτερολογία του πρωθυπουργού ολοκληρώθηκε με τη διατύπωση της κυβερνητικής θέσης ότι κανείς στην Ελλάδα του 2021 δεν θα ζει στο φόβο και τη σιωπή, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να προτρέπει τους πολίτες που έχουν υποστεί την οποιαδήποτε κακοποίηση, να σπάσουν την σιωπή.

Τι είπε στην τριτολογία του ο πρωθυπουργός

«Το #MeToo και οι αποκαλύψεις οι οποίες γίνονται σήμερα για πρώτη φορά στην Ελλάδα δεν έχουν κομματικό χρώμα και κομματική ταυτότητα», τόνισε κατά την τριτολογία του ο κ. Μητσοτάκης, διευκρινίζοντας παράλληλα ότι δεν τον ενδιαφέρει να καπελώσει το συγκεκριμένο κίνημα. «Έχω την ευθύνη όμως ως πρωθυπουργός της χώρας να το στηρίξω, να το ενισχύσω και να το θωρακίσω θεσμικά. Αυτό ακριβώς κάνω και αυτό θα συνεχίσω να κάνω», ξεκαθάρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Αυτό που υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, είναι να υπάρξει αποτροπή αυτών των φαινομένων στο μέλλον.

Τέλος, σχετικά με τις αναρτήσεις στο διαδίκτυο, ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα ότι δεν παίρνει αποστάσεις από τον Παύλο Πολάκη, ο οποίος δεν έχει ανακαλέσει όσα έγραψε για την κυρία Αγαπηδάκη.

 

 





ΠΗΓΗ