Σε τηλεδιάσκεψη που είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης το απόγευμα της Παρασκευής (20/11) με 17 νοσηλεύτριες και 1 νοσηλευτή, που εθελοντικά ενισχύουν το Ιπποκράτειο και το ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης στη μάχη κατά του κορονοϊού, εξέφρασε τις ευχαριστίες του για την απόφαση τους να βρεθούν στην «πρώτη γραμμή», χαρακτηρίζοντας την κίνηση τους ως «βαθιά πατριωτική πράξη». Όπως είπε ο πρωθυπουργός στο νοσηλευτικό προσωπικό που άφησε την Κρήτη, την Αργολίδα και την Κομοτηνή για να προσφέρει τις υπηρεσίες του στην πιο επιβαρυμένη περιοχή της χώρας, είναι «βαθιά υπόχρεος» γιατί ανταποκρίθηκαν στην στιγμή της κρίσης.  «Αφήσατε τα σπίτια σας, αφήσατε τις οικογένειές σας, ταξιδέψατε σε άλλα σπίτια και σε άλλες οικογένειες σε όλη την Ελλάδα που σας έχουν ανάγκη. Το σπίτι σας είναι όλη η Ελλάδα, οι οικογένειες σας σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία είναι όλες οι Ελληνίδες, όλοι οι Έλληνες. Δεν είναι απλά μια ευγενική πράξη, είναι μια βαθιά πατριωτική πράξη και θέλω στο πρόσωπό σας να σας συγχαρώ ως επαγγελματίες αλλά και ως εθελοντές στην πρώτη γραμμή» ανέφερε συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός.

Παράλληλα εστίασε στην αξία του εθελοντισμού και στην προσφοράς όλων των υγειονομικών, τονίζοντας ότι ο ανθρώπινος παράγοντας είναι αυτός που κάνει τη διαφορά. «Έχετε πυροδοτήσει ένα κύμα εθελοντικής προσφοράς νοσηλευτών και γιατρών από όλες τις γωνιές της χώρας. Θα έλεγα ότι είναι ένα δεύτερο κύμα ελπίδας, απέναντι στο δεύτερο κύμα επίθεσης του κορονοϊού», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την σημασία της κίνησης των εθελοντών νοσηλευτών.

Μία από τις εθελόντριες, η Μπάνια Μαλαμάτη που από τον Άγιο Νικόλαο της Κρήτης προσφέρει πλέον τις υπηρεσίες της στο Ιπποκράτειο της Θεσσαλονίκης, αναφέρθηκε στον αγώνα που δίνουν γιατροί και νοσηλευτές των νοσοκομείων της πόλης. «Πήραμε εμείς όλα τα μπράβο αλλά αξίζουν και οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης αξίζουν πολύ μεγάλο μπράβο, πρέπει να το πούμε αυτό και να φανεί. Όλοι μας υποδέχτηκαν με πολύ μεγάλη αγάπη», είπε συγκεκριμένα η εθελόντρια, ενώ μία συνάδελφος της, η Ιωάννα Πατρωνίδου, που έφτασε στο Ιπποκράτειο από την Κομοτηνή, εστίασε στην ανάγκη τήρησης όλων των μέτρων προστασίας από τους πολίτες. «Ο κορονοϊός δεν είναι ένα ψέμα, δεν είναι fake news, είναι κάτι που υπάρχει, που μεταδίδεται πάρα πολύ γρήγορα. Αυτός που το αψηφά κάνει πολύ μεγάλο λάθος», ανέφερε χαρακτηριστικά, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να στέλνει το δικό του μήνυμα: «Πρέπει να πολεμήσουμε τα fake news, τους ανθρώπους οι οποίοι μερικές φορές ανενημέρωτοι ή θύματα κάποιων θεωριών συνομωσίας πιστεύουν ότι όλα αυτά δεν υπάρχουν», προσθέτοντας ότι «είναι πολύ σημαντικό να σπάσουμε και τις τελευταίες επιφυλάξεις για το πόσο σοβαρή είναι η κρίση που αντιμετωπίζουμε».

Κατά την συζήτηση που είχε με το νοσηλευτικό προσωπικό που μετακινήθηκε εθελοντικά στη Θεσσαλονίκη, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στις προσπάθειες ενίσχυσης του Συστήματος Υγείας, στην αύξηση των ΜΕΘ που έχει προχωρήσει η κυβέρνηση, στις μαζικές προσλήψεις τονίζοντας ότι πρόθεσή του είναι όσο το δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι να μονιμοποιηθούν στο Ε.Σ.Υ., ενώ μίλησε και για την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην επίταξη δύο ιδιωτικών κλινικών. «Ξέρετε καλά ότι και στην Θεσσαλονίκη προχωρήσαμε σήμερα και στην επίταξη ιδιωτικών κλινικών. Όταν απειλείται η υγεία, που είναι το υπέρτατο δημόσιο αγαθό, για εμένα δεν υπάρχει κρατική και ιδιωτική δράση. Όλες οι δράσεις γίνονται δημόσιες καθώς η αποστολή τους για ένα διάστημα είναι εθνική. Το είχα περιγράψει αυτό από τον περασμένο Απρίλιο, στη Βουλή, όταν είχα πει ότι υπάρχουν πολλοί τρόποι να συναντηθούν σε αυτήν την κοινή προσπάθεια ο δημόσιος και ο ιδιωτικός τομέας» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. 

«Και να μην ξεχνάμε ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας δεν είναι εδώ μόνο για τους ασθενείς Covid, είναι εδώ για όλους τους Έλληνες οι οποίοι αρρωσταίνουν, ασχέτως οικονομικής δυνατότητας. Είναι ένα Δημόσιο Εθνικό Σύστημα Υγείας και χρέος μας είναι να το κάνουμε όσο το δυνατόν καλύτερο και πιο αποτελεσματικό και ακόμα πιο ανθρώπινο, γιατί είναι ανθρώπινο. Το ανθρώπινο πρόσωπό του είστε πάνω απ’ όλα εσείς», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στο νοσηλευτικό προσωπικό.

Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για την κατάσταση που επικρατεί σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως στην Ελβετία που στέλνει ασθενείς στη Γαλλία γιατί δεν μπορεί να τους περιθάλψει και αναφέρθηκε στα εμβόλια που περιμένει όλος ο πλανήτης. «Ξέρουμε πια ότι θα έχουμε στην διάθεση μας από τις αρχές Ιανουαρίου εμβόλια, ούτε καν εμβόλιο, παραπάνω από ένα εμβόλιο τα οποία δουλεύουν, είναι ασφαλή και είναι πάρα πολύ αποτελεσματικά. Έχουμε κάνει ήδη τον σχεδιασμό μας για τον μαζικό εμβολιασμό ενός σημαντικού ποσοστού του ελληνικού πληθυσμού. Το εμβόλιο θα διατεθεί δωρεάν σε όλους αλλά θα υπάρχει προτεραιοποίηση και οι πρώτοι που θα το πάρετε είστε οι υγειονομικοί, γιατί είστε στην πρώτη γραμμή, γιατί κινδυνεύετε περισσότερο και γιατί πάνω από όλα εσείς πρέπει να προφυλαχτείτε, ώστε να μπορείτε να βοηθήσετε με την σειρά σας τους ασθενείς οι οποίοι σας έχουν ανάγκη», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης οι νοσηλευτές ζήτησαν από τον Κυριάκο Μητσοτάκη πολιτική μέριμνα για το Ε.Σ.Υ. η οποία θα είναι ισάξια της αυτοθυσίας και της αυταπάρνησης που έχουν επιδείξει οι υγειονομικοί, μετά από χρόνια δυσκολιών. «Έπρεπε να ακουστεί αυτό το οποίο είπατε και θα κάνουμε κι εμείς αυτό το οποίο πρέπει», απάντησε ο πρωθυπουργός.





ΠΗΓΗ