Αυτό το οποίο έγινε στον Έβρο πριν από ενάμισι χρόνο, επαναλαμβάνεται δυστυχώς σήμερα στη Λευκορωσία, δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην κοινή συνέντευξη τύπου μετά την συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε, προσθέτοντας πως η Ευρώπη πλέον αντιλαμβάνεται ότι αυτή η εργαλειοποίηση του προσφυγικού από αυταρχικά καθεστώτα μπορεί να την πλήξει.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε τη σημασία της προστασίας των ευρωπαϊκών και εθνικών συνόρων και ταυτόχρονα της διάσωσης κατατρεγμένων ανθρώπων, προσθέτοντας πως κοινός αντίπαλος είναι οι διακινητές. Όπως σημείωσε, συζητήθηκε και το νέο σύμφωνο για το άσυλο της ΕΕ, που πρέπει να κατανείμει δίκαια τα βάρη των ροών και να είναι αποφασιστική προς τις τρίτες χώρες.

Επίσης, όπως είπε, συζητήθηκαν οι εξελίξεις στη ανατολική Μεσόγειο και η συνεχή διολίσθηση της Τουρκίας συχνά σε επιθετική ρητορική. Για την Ελλάδα, τόνισε, είναι θέμα αρχής η επιδίωξη ειλικρινούς διαλόγου με κάθε γείτονά της, αλλά και η προάσπιση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων. Μένουμε ψύχραιμοι στις προκλήσεις οπλισμένοι με την ισχύ του διεθνούς δικαίου και της αποφασιστικής αμυντικής μας ετοιμότητας, είπε, συμπληρώνοντας πως πρέπει να επιλέξουν οι ίδιοι οι γείτονες μας αν μπορούν και θέλουν να βαδίσουν στο δρόμο της Ευρώπης.

Κοινή είναι η γραμμή στα ζητήματα που αφορούν τη Λιβύη, τόνισε: Να γίνουν οι εκλογές, να τηρηθεί η κατάπαυση του πυρός, σεβαστά τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και να αποσυρθούν όλοι οι μισθοφόροι. Τα θέματα αυτά, είπε, θα υπάρξει η ευκαιρία να συζητηθούν στη σύνοδο κορυφής για τη Λιβύη στο Παρίσι.

Σημειώνεται πως Ολλανδή δημοσιογράφος απευθύνθηκε στον πρωθυπουργό σε έντονο ύφος για το μεταναστευτικό, κάνοντας λόγο για ψέματα περί pushbacks: «Μην προσβάλλετε τη νοημοσύνη τη δική μου και όλων των δημοσιογράφων του κόσμου, γιατί υπάρχουν πάρα πολλές αποδείξεις, κι εσείς συνεχίζετε να το αρνείστε και να λέτε ψέματα» είπε, κάνοντας λόγο για «σκληρά, παράνομα και βάρβαρα pushbacks» ενώ, απευθυνόμενη στον Μαρκ Ρούτε, τον ρώτησε για κυρώσεις σε Ελλάδα και «ίσως στην Ολλανδία», ως συνυπεύθυνη σε «παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων». 

Ο κ. Μητσοτάκης απάντησε πως «γνωρίζω ότι στην χώρα σας μπορείτε να κάνετε ερωτήσεις ευθέως και το σέβομαι. Δεν σας επιτρέπω όμως να με προσβάλλετε σε αυτό το κτίριο».

Συνεχίζοντας, σε αυστηρούς τόνους, ο πρωθυπουργός είπε πως «δεν θέλω να με κατηγορείτε με εκφράσεις και κατηγορίες που δεν υποστηρίζονται από στοιχεία όσον αφορά το προσφυγικό. Εμείς έχουμε σώσει χιλιάδες, 200 άνθρωποι κινδύνεψαν να πνιγούν νότια της Κρήτης και κάθε μέρα σώζουμε ζωές. Ενώ την ίδια στιγμή εμποδίζουμε τις ροές από την Τουρκία και καλούμε το Λιμενικό τους να τους επιστρέψουν. Γι′ αυτό αντί να ρίχνετε την ευθύνη στην Ελλάδα θα έπρεπε να κατηγορείτε εκείνους που εκμεταλλεύονται ανθρώπους» είπε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας πως «έχουμε μία πολύ σκληρή αλλά πολύ δίκαιη πολιτική στο μεταναστευτικό. 50.000 άνθρωποι έχουν έρθει στην Ελλάδα εκ των οποίων 10.000 ήταν Αφγανοί που έχουν λάβει άσυλο. Έχετε πάει ποτέ στη Σάμο; Δεν έχετε πάει. Δεν θα έρχεστε σε αυτό το κτίριο να με προσβάλλετε. Αν πάτε στη Σάμο θα βρείτε μία πολύ καλή δομή με συνθήκες υγιεινής, παιδότοπους και δεν έχει καμία σχέση με το τι είχαμε στο παρελθόν. Δεν επιτρέπω σε κανέναν να κουνάει το δάκτυλο σε αυτή την κυβέρνηση και να κατηγορεί και εμένα», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Η ερώτηση φαίνεται να λαμβάνει χώρα περίπου στο 20ό λεπτό του βίντεο. 

 

Αναφερόμενος στην πανδημία, ο πρωθυπουργός είπε πως η έξαρση πολιορκεί όλη την Ευρώπη, έχουμε περίπου τα ίδια κατά κεφαλή κρούσματα και παντού εφαρμόζονται τα ίδια μέτρα. Κοινή η τετραπλή επιλογή οι οικονομίες να μην ξανακλείσουν, να κάνουμε πολλά τεστ και να τηρούμε αποστάσεις, να ενισχύουμε τα συστήματα υγείας και ο γενικός εμβολιασμός και η τρίτη δόση η λύση, ανέφερε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας πως έχουμε συζητήσει πολλές φορές το ζήτημα της πανδημίας σε επίπεδο ευρωπαϊκού συμβουλίου, και ότι πράγματι βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τέταρτο κύμα, που αφορά πρωτίστως τους ανεμβολίαστους. Η έμφαση που δίνεται είναι στην περαιτέρω αύξηση των εμβολιασμών και στη λήψη μέτρων χωρίς lockdown.

Από πλευράς του ο Μαρκ Ρούτε εξέφρασε την ικανοποίηση του για την παρουσία του στη χώρα μας και τόνισε ότι είναι πολύ χαρούμενος για την πορεία ανάπτυξης που έχει λάβει η ελληνική οικονομία.

Παράλληλα είπε ότι συζήτησαν με τον Έλληνα ομόλογό του για την οικονομική συνεργασία των δυο χωρών και τις επενδύσεις καθώς και για τον τουρισμό. Ανέφερε επίσης ότι συζητήθηκε το θέμα της Λιβύης συμφωνώντας με όσα ανέφερε πριν ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ είπε ότι θα συζητηθεί εκτενέστερα το θέμα στο δείπνο που θα έχουν στη συνέχεια, και τόνισε ότι η Ελλάδα είναι τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τα σύνορα της είναι τα ευρωπαϊκά σύνορα και πρέπει να προστατευθούν.

Ανέφερε επίσης ότι η Ευρώπη πρέπει να φιλοξενήσει έναν αριθμό προσφύγων αλλά αυτοί που δεν μπορούν να μείνουν πρέπει να επιστρέψουν πίσω. Επίσης ανέφερε ότι τον προσεχή Δεκέμβριο η ολλανδική βασιλική οικογένεια θα επισκεφθεί την Ελλάδα.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την κατάσταση στη Λιβύη τόνισε ότι το σημαντικότερο είναι η σταθερότητα στη χώρα αυτή. Είπε ότι η κατάσταση στη Λιβύη είναι ιδιαίτερα περίπλοκη, και εκτίμησε ότι «τούτη τη στιγμή είναι ευκαιρία για να βρεθεί μια λύση». Είπε ότι είναι η σωστή χρονική συγκυρία τώρα, και «την επόμενη Παρασκευή στη διάσκεψη του Παρισιού ελπίζω ότι θα βρεθεί μια λύση».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ





ΠΗΓΗ