Σε πανηγυρικό κλίμα ολοκληρώθηκε το 14 Τακτικό Συνέδριο της ΝΔ με την ομιλία του πρωθυπουργού και Προέδρου του κόμματος, Κυριάκου Μητσοτάκη.

«Εσείς θα βάλετε την υπογραφή σας σε μία εκλογική νίκη στις εκλογές που θα γίνουν σε 12 μήνες από τώρα» είπε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στους συνέδρους ενώ χαρακτήρισε το Συνέδριο ως το μεγαλύτερο που έχει κάνει η παράταξη, με 6.000 παρατηρητές και 2.500 συνέδρους.

«Κάναμε βέβαια και πολλές συζητήσεις γιατί έτσι έπρεπε να γίνει -αυτός είναι ο σκοπός των Συνεδρίων μας- και για τη σύγχρονη ταυτότητα της παράταξής μας. Είναι μία ταυτότητα που έχει γερές άγκυρες στις αξίες μας. Έχει όμως, ταυτόχρονα, ανοιχτά και τα πανιά της στον άνεμο της ανανέωσης και των καινοτόμων ιδεών. Ναι, είμαστε ένα κόμμα σε διαρκή κίνηση, γιατί πρέπει να προσαρμοζόμαστε σε μία κοινωνία που αλλάζει και πρέπει να διευρύνουμε συνέχεια το στελεχιακό μας δυναμικό», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

«Η ΝΔ είναι ένα κόμμα λαϊκό και πολυσυλλεκτικό πάνω απ΄όλα», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης ενώ οριοθετώντας τον βασικό στόχο του για το άμεσο μέλλον, ανέφερε ότι αυτός είναι η έξοδος της χώρας από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας μέσα στο καλοκαίρι και εντός του 2023 η επενδυτική βαθμίδα.

Kyriakos Mitsotakis

Ο πρωθυπουργός εστίασε στην πολιτική φοροελαφρύνσεων που ασκεί η κυβέρνηση, στην ενίσχυση της χώρας σε όλα τα επίπεδα και στην ετοιμότητα της να υπερασπιστεί ανά πάσα στιγμή τα εθνικά της κυριαρχικά δικαιώματα.

«Οι εξελίξεις θέλουν πλέον την Ελλάδα διεθνή κόμβο, γέφυρα μεταξύ τριών ηπείρων. Ταυτόχρονα, όμως, και παραγωγό ενέργειας. Είτε από υδρογονάνθρακες, είτε από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Και η χώρα θα αξιοποιήσει αυτό το σημαντικό στρατηγικό γεωπολιτικό πλεονέκτημα το οποίο έχει. Έχοντας, όμως, πάντα στο πλευρό της την Εθνική Άμυνα, γιατί όπως δεν έρχεται πρόοδος στην οικονομία χωρίς συλλογική ευημερία, δεν υπάρχει ενωμένη κοινωνία χωρίς μια χώρα έτοιμη, ανά πάσα στιγμή, να υπερασπιστεί την εθνική της ανεξαρτησία. Η χώρα δυνάμωσε γεωπολιτικά τα τελευταία τρία χρόνια», ενώ ανακοίνωσε σημαντικές συμφωνίες με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα τα οποία θα επισκεφθεί αμέσως μετά το Συνέδριο και αναφέρθηκε στο ταξίδι του στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Επικίνδυνη η τακτική του ΣΥΡΙΖΑ

Μιλώντας για τον κίνδυνο του λαϊκισμού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι σε αυτές τις συνθήκες που επικρατούν παγκοσμίως «ισχυρά κράτη είναι τα σταθερά κράτη» και εξαπέλυσε επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ.

«Και αν η στάση του στην πανδημία χαρακτηρίστηκε από «υγειονομικό σαμποτάζ», η τακτική του σήμερα θα μπορούσε άνετα να ονομαστεί «κοινωνικό σαμποτάζ». Γιατί επιστρατεύει και πάλι αδίστακτα ψέματα για να παραμορφώσει την πραγματικότητα. Ζητώντας εθνικές ευθύνες για μία διεθνή αναταραχή και έναν πόλεμο. Κατασκευάζοντας την εικόνα μιας δήθεν κατεστραμμένης Ελλάδας που μόνο ο αρχηγός της Αντιπολίτευσης βλέπει και υποσχόμενος ξανά ότι, με ένα νόμο και με ένα άρθρο, θα ανακουφίσει έναν πολίτη ο οποίος δοκιμάζεται. Οι αντίπαλοί μας αναζητούν, βέβαια, το δικό τους «κομματικό» φιλί της ζωής στην τεχνητή αναπνοή της δημαγωγίας. Όμως, είναι αλήθεια πως μέσα σε ένα βαρύ από τις οικονομικές δυσκολίες κλίμα, αυτή η τακτική γίνεται διπλά επικίνδυνη. Οι ανέξοδες υποσχέσεις ακούγονται καλά. Αλλά φυλακίζουν μυαλά. Και τότε γεννιούνται οι πλαστές προσδοκίες. , εξήγησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτηρίζοντας τον ΣΥΡΙΖΑ συνώνυμο της άρνησης. «Με επικεφαλής ένα αρχηγό που δεν ξέρει ούτε καν να υπολογίσει τα νέα μέτρα για το ρεύμα, ούτε καλά-καλά να μετρήσει τα ποσά έως τα 600 ευρώ που θα επιστραφούν. Αλλά τολμά να μιλά για «λογαριασμούς Μητσοτάκη», επειδή πολύ απλά δεν τολμά να μιλήσει για «λογαριασμούς Πούτιν» που είναι και η πραγματική αιτία των αυξήσεων».

Απευθυνόμενος στους συνέδρους τους ζήτησε να μείνουν μακριά από κάθε έπαρση και ότι οφείλουν όλοι να εξηγήσουν στους πολίτες το έργο που έγινε σε λίγο χρόνο, θυμίζοντας κυρίως από που ξεκίνησε η κυβέρνηση τον Ιούλιο του 2019.

«Επιδιώκουμε την σύγκριση με τους πολιτικούς μας αντιπάλους. Για σκεφτείτε λίγο την κα. Χριστοδουλοπούλου στον Έβρο. Για σκεφτείτε λίγο τον κ. Πολάκη στην πανδημία. Για σκεφτείτε λίγο τον κ. Βαρουφάκη στην οικονομία. Για σκεφτείτε λίγο το δίδυμο Κοτζιά-Καμμένου στα εθνικά μας θέματα. Γιατί αυτή τελικά θα είναι η εικόνα της σύγκρισης στην επόμενη αναμέτρηση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Αναγκαιότητα η αυτοδυναμία της ΝΔ

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη το πρόβλημα των εκλογών με την απλή αναλογική θα είναι η κυβερνησιμότητα.

«Ανέκαθεν υποστηρίζαμε την αυτοδύναμη Ελλάδα. Με δεδομένη όμως την περιχαράκωση των άλλων πολιτικών δυνάμεων, αυτή η προοπτική παραπέμπει αντικειμενικά πλέον μόνο στην αυτοδύναμη Νέα Δημοκρατία.

Διαφορετικά υπάρχει ο κίνδυνος το τιμόνι της χώρας να μένει μετέωρο, η πορεία να αλλάζει κάθε στιγμή, οι κομματικοί εκβιασμοί να γίνονται ο κανόνας και οι χρήσιμες επιλογές να κυκλοφορούν, να χάνονται σε γραφεία και σε διαδρόμους. Για να συζητιούνται αντί να πραγματοποιούνται. Και για να αποκλειστεί αυτός ο εφιάλτης, πρέπει να αντιμετωπίσουμε την πρώτη κάλπη. Την κάλπη της απλής αναλογικής στο τέλος της τετραετίας ως την τελική κάλπη. Γιατί εκείνη είναι τελικά που θα κρίνει τους συσχετισμούς οι οποίοι θα επικυρωθούν αργότερα και πιο δυναμικά στη δεύτερη κάλπη. Ο βατήρας για τη νικηφόρα τελική ευθεία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Η Νέα Δημοκρατία, λοιπόν, δυναμώνει τον ενωτικό και ανανεωτικό της χαρακτήρα. Απευθύνεται στη δημόσια ζωή ως το προοδευτικό κεντροδεξιό κόμμα όπου θα συγκλίνουν όλα τα ρεύματα που αναζητούν μια χώρα με ανάπτυξη για όλους. Και θα διεκδικήσει την αυτοδύναμη Κυβέρνηση, όχι ως μια απλή κομματική σκοπιμότητα, αλλά ως εθνική αναγκαιότητα για την αυτοδύναμη Ελλάδα που χρειαζόμαστε σε αυτούς τους ταραγμένους καιρούς», ανέφερε ο πρωθυπουργός ως τον στόχο των εκλογών και συμπλήρωσε: «Έχουμε αποδείξει πως μία μονοκομματική κυβέρνηση μπορεί να είναι κυβέρνηση όλων των Ελλήνων».

Τονίζοντας τις πολιτικές της κυβέρνησης για την στήριξη των πολιτών, όπως τις μειώσεις στην τιμή του ρεύματος και τις δύο αυξήσεις του κατώτατου μισθού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε το σύνθημα για τις δράσεις κυβέρνησης και κόμματος, ενόψει της εκλογικής αναμέτρησης: «Είμαστε έτοιμοι να πάμε την Ελλάδα μπροστά με οδηγό αυτές τις 4 λέξεις: δίπλα στον κάθε πολίτη».

Τι έγινε την 3 ημέρα του Συνεδρίου της ΝΔ

Η τρίτη και τελευταία μέρα του 14 Τακτικού Συνεδρίου της ΝΔ ξεκίνησε με βιντεοσκοπημένα μηνύματα στελεχών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος αλλά και του Δημάρχου της Οδησσού, ενώ μίλησαν από το βήμα ο πρώην Επίτροπος της ΕΕ, Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο Επίτροπος Μαργαρίτης Σχοινάς, ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, Αβέρωφ Νεοφύτου από την Κύπρο, ο Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ, Παύλος Μαρινάκης, ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής, πρώην Πρόεδρος της ΝΔ και Αντιπρόεδρος του ΕΛΚ, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, καθώς και ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς.

Ο κ. Σαμαράς στην ομιλία του άσκησε κριτική σε κάποια σημεία του κυβερνητικού έργου, όπως στο θέμα του αρχικού υπολογισμού των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος, στην αξιοποίηση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων και στον σχεδιασμό για άμεση απολιγνιτοποίηση έως το 2024. Έκανε λόγο για λανθασμένη ενεργειακή πολιτική της Ευρώπης, τάχθηκε κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών, χαρακτηρίζοντας την «εθνικά επικίνδυνη» και χρησιμοποιώντας για τη Βόρεια Μακεδονία το όνομα Σκόπια, μίλησε για την στενή συνεργασία Τουρκίας-Ρωσίας και εξήγησε γιατί ήταν κατά των διερευνητικών επαφών Αθήνας-Άγκυρας.

«Στη μάχη των ιδεών, ένα κόμμα δεν μπορεί να εκφράζει τους πάντες. Γι’ αυτό και προ καιρού δήλωσα, ότι η ΝΔ δεν είναι και δεν μπορεί ποτέ να γίνει ”Ποτάμι”. Να ανοιχθούμε σε όλους ναι – αλλά να μη χάσουμε τον εαυτό μας», υποστήριξε ο Αντώνης Σαμαράς ενώ εξαπέλυσε επίθεση κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης: «Ο ΣΥΡΙΖΑ διχάζει τον κόσμο και το έχει αποδείξει. Με το ΣΥΡΙΖΑ, η Ελλάδα χάνει και χρόνο και δύναμη, ενώ διολισθαίνει μόνο σε εθνικές ήττες. Θα ήταν εθνικά αδιανόητη η επιστροφή τους στην εξουσία. Κι είμαστε εδώ για να μη το επιτρέψουμε».





ΠΗΓΗ