Eurokinissi

Kyriakos Mitsotakis

Τρία νέα μέτρα στήριξης απέναντι στις ενεργειακές ανατιμήσεις ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του στη Βουλή, στην συζήτηση για τον Προϋπολογισμό.

Ειδικότερα ανακοίνωσε:

-Πρόσθετη αύξηση της κρατικής ενίσχυσης στα τιμολόγια ρεύματος για τον Δεκέμβριο

-Αύξηση της έκπτωσης στους λογαριασμούς φυσικού αερίου κατά 40% για τον Δεκέμβριο

-Κάλυψη του μεγαλύτερου μέρους από τη ρήτρα αναπροσαρμογής από τον Αύγουστο έως το Δεκέμβριο για τους αγρότες.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός, αν δεν είχαν ήδη ληφθεί μέτρα οι αυξήσεις θα ήταν δυσθεώρητες και τόνισε ότι τον ίδιο δυναμικό χαρακτήρα θα έχουν οι κυβερνητικές παρεμβάσεις και για τους πρώτους μήνες του 2022, εκτιμώντας ότι είναι κάτι που θα χρειαστεί καθώς η ακρίβεια προβλέπεται να πολιορκεί τη χώρα για ακόμα ένα διάστημα.

 

«Έχετε νευρικότητα λόγω των αλλαγών στο ΚΙΝΑΛ κ. Τσίπρα»

Νωρίτερα πάντως ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απάντησε σε υψηλούς τόνους στο αίτημα του Αλέξη Τσίπρα για παραίτηση της κυβέρνησης και για διεξαγωγή εκλογών. «Δεν είμαστε το ίδιο κύριε Τσίπρα. Αυτό που μας χωρίζει είναι μία άβυσσος ευθύνης», τόνισε ο πρωθυπουργός. «Θα ήταν πειρασμός να προκηρύξω εκλογές σήμερα, μόνο για να δω τον πανικό στο πρόσωπο σας σε περίπτωση που το έκανα» συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Σε αυτή την αναφορά αντέδρασαν έντονα οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τον πρωθυπουργό να συμπληρώνει: «Γιατί τέτοια νευρικότητα στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ; Να σας εγώ γιατί. Ζητήσατε εκλογές γιατί όσο περνά ο χρόνος κινδυνεύετε να είστε τρίτο κόμμα. Δίπλα σας είναι η αιτία (δείχνοντας την ΚΟ του ΚΙΝΑΛ). Οι αναταράξεις στην κεντροαριστερά πολυκατοικία σας έχουν προκαλέσει νευρικότητα. Εκλογές στο τέλος της 4ετίας, είτε τις ζητάτε είτε δεν τις ζητάτε».

Αναφερόμενος σε σημείο της τοποθέτησης του Αλέξη Τσίπρα, ο πρωθυπουργός σημείωσε σε υψηλούς τόνους: «Καλέσατε του Έλληνες και τις Ελληνίδες σε αντίσταση. Με τους θεματοφύλακες του Συντάγματος έχετε καμία σχέση κύριε Τσίπρα; Τα ίδια λένε και αυτοί. Στο περιθώριο της κοινωνίας είστε μία ακόμη φορά. Εάν εσείς θέλετε να οδηγήσετε τη χώρα σε εξάρσεις και ανένδοτο, εσείς θα καταδικαστείτε».

Στην συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην κατάσταση της οικονομίας και στις προοπτικές της. Σημείωσε την ανάπτυξη που καταγράφει η ελληνική οικονομία, ανάπτυξη μεγαλύτερη από αυτή που είχε προϋπολογίσει αρχικά. «Η κυβέρνηση έπεσε έξω στους υπολογισμούς της. Αλλά έπεσε έξω προς τα πάνω και όχι προς τα κάτω. Ξεπέρασε τις προσδοκίες η Ελλάδα. Πρώτη στον ευρωπαϊκό νότο ανάμεσα στην υγειονομική άμυνα και την οικονομική πρόοδο. Οι Έλληνες επιβαρύνονται με λιγότερους φόρους και χαμηλότερες εισφορές. Οι Έλληνες πληρώνουν χαμηλότερο ΕΝΦΙΑ όπως είχαμε δεσμευτεί. Συνολικά έχουμε προχωρήσει σε 57 μειώσεις φόρων. Εμείς κάνουμε deal με την κοινωνία. Σε αυτή λογοδοτούμε, αυτή θα μας κρίνει όταν έρθει η ώρα των εκλογών», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, συμπληρώνοντας ότι υπάρχει εντυπωσιακή ανάκαμψη αλλά και ότι πρέπει να αντιμετωπιστούν δύο σοβαρά εμπόδια: Την παραλλαγή Όμικρον και τη διεθνή κρίση που προκαλεί τις αυξήσεις στην ενέργεια.

«Δεν πήραμε ποτέ τη μελέτη στα χέρια μας»

Μιλώντας για την πανδημία και τη νέα μετάλλαξη του κορονοϊού ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, η Όμικρον χαρακτηρίζεται από τη μεγαλύτερη ταχύτητα με την οποία μεταδίδεται και ότι αυτό που πρέπει να κάνει η χώρα είναι να προσπαθήσει να καθυστερήσει την εξάπλωση της. «Έχουμε διαμορφώσει το πρώτο τείχος άμυνας. Όλα τα στοιχεία μας λένε ότι μεταδίδεται με μεγαλύτερη ταχύτητα. Η πιο σημαντική άμυνα είναι η τρίτη δόση του εμβολίου», εξήγησε ο πρωθυπουργός ενώ ενόψει και της εορταστικής περιόδου προέτρεψε τους πολίτες να εφαρμόζουν πιστά τα μέτρα και να διενεργούν rapid test.

Απάντηση έδωσε και για το θέμα της μελέτης Τσιόδρα-Λύτρα που προκάλεσε έντονες πολιτικές αντιπαραθέσεις. «Βασικό συμπέρασμα της μελέτης είναι ότι όσο πιέζεται το ΕΣΥ, τόσο αυξάνονται οι απώλειες ενώ το σύστημα υγείας είναι δύο ταχυτήτων. Πρόκειται για δεδομένα που πρώτος εγώ επικαλέστηκα εδώ και μήνες. Πολύ νωρίτερα δηλαδή από τη μελέτη Τσιόδρα – Λύτρα. Ουδέποτε πήραμε τη μελέτη αυτή στα χέρια μας», ανέφερε ο πρωθυπουργός και επικαλέστηκε αναφορά του σε τοποθέτηση του τον Φεβρουάριο του 2020 για την κατάσταση στα περιφερειακά νοσοκομεία. «Δεν περίμενα καμία μελέτη κανενός καθηγητή για να ενισχύσω το ΕΣΥ και να αυξήσω τον αριθμό των ΜΕΘ», εξαπολύοντας επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ τονίζοντας ότι η κυβέρνηση της ΝΔ παρέλαβε από την προηγούμενη κυβέρνηση πολύ λιγότερες ΜΕΘ. Μάλιστα επικαλέστηκε αναφορά της ΠΟΕΔΗΝ το 2018, σύμφωνα με την οποία θα μπορούσαν να αποφευχθούν αρκετοί θάνατοι αν υπήρχαν περισσότερες ΜΕΘ.

Γενεσιουργός αιτία της σοβαρής κατάστασης που κλήθηκε να διαχειριστεί το ΕΣΥ, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, ήταν το γεγονός ότι δεν πέτυχε έγκαιρα η χώρα την εμβολιαστική κάλυψη άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Παραδέχθηκε πάντως ότι σε προηγούμενη ομιλία του, σχετικά με τις ΜΕΘ και την ιατρική φροντίδα των ασθενών εκτός των μονάδων εντατικής θεραπείας, δεν χρησιμοποίησε την καλύτερη δυνατή διατύπωση.

Τέλος ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι μέσα στον Ιανουάριο φτάνουν τα πρώτα 6 Rafale στην Ελλάδα ενώ σε λίγες μέρες υπογράφεται η τελική συμφωνία για την αγορά των τριών φρεγατών από τη Γαλλία.  

 

 





ΠΗΓΗ