Ένα σαφές και ταυτόχρονα ήχηρό μήνυμα προς όσους προσπαθούν να επιβάλουν τον δεσποτικό αναθεωρητισμό, έστειλε μέσω των δηλώσεων του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου στη Θεσσαλονίκη. «Μετά την απροκάλυπτη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, το ξεκάθαρο μήνυμα είναι ότι κανείς στην τρίτη δεκαετία του 21ου αιώνα δεν μπορεί να δεχθεί τον δεσποτικό αναθεωρητισμό που απειλεί τη γεωπολιτική ισορροπία και τα αποδεκτά σύνορα. Η ιστορία δεν ξαναγράφεται επειδή κάποιος την κατασκευάζει αυθαίρετα στο μυαλό του», τόνισε ο πρωθυπουργός και σίγουρα το μήνυμα έφτασε μέχρι την Άγκυρα.

Για το θέμα των εργασιών της Συνόδου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι «η Σύνοδος χάραξε έναν οδικό χάρτη κοινών στόχων και αρχών που πιστεύω ότι μόνο μπροστά οδηγεί» ενώ τόνισε ότι η εκπροσώπηση σε ανώτατο επίπεδο των χωρών που συμμετέχουν στην Σύνοδο –έλαβαν μέρος 6 πρόεδροι, 4 πρωθυπουργοί και 1 αναπληρωτής πρωθυπουργός- αποδεικνύει την σημασία της για όλες τις πλευρές αλλά και τον αναβαθμισμένο ρόλο της Ελλάδας, η οποία θέλει να είναι πυλώνας σταθερότητας για τη νοτιοανατολική Ευρώπη.

«Ξεχωριστή είναι, επίσης, και η παρουσία του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Ο φίλος Σαρλ Μισέλ στέλνει έτσι ένα σαφές μήνυμα για την προοπτική διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης με βήματα που πρέπει να κάνουμε μαζί. Ενώ η συμμετοχή του ίδιου του Καγκελαρίου της Γερμανίας, του Όλαφ Σολτς, στο δείπνο των 12 ηγετών που θα ακολουθήσει αμέσως μετά, πιστεύω ότι μεγεθύνει την εμβέλεια της πρωτοβουλίας μας», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, «η ευαίσθητη αυτή περιφέρεια, από ζώνη έντονων αντιθέσεων πρέπει να εξελιχθεί σε περίοδο δημιουργικών συνθέσεων».

Τα θέματα που απασχόλησαν την Σύνοδο ήταν μεταξύ άλλων η ενεργειακή ασφάλεια της περιοχής μέσω της διαφοροποίησης των πηγών αλλά και η ανακούφιση των πολιτών από τις ανατιμήσεις στην ενέργεια. Βασικό θέμα επίσης ήταν οι ενταξιακές διαδικασίες για τα Δυτικά Βαλκάνια.

«Προτείνω το 2033 ως χρονικό ορόσημο για την προσχώρηση όλων των χωρών στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι ένας στόχος φιλόδοξος για τα Δυτικά Βαλκάνια, αλλά πιστεύω ότι μπορεί να είναι και ρεαλιστικός, αν επανέλθει στον αξιακό πυρήνα της Ένωσης η ιδέα της διεύρυνσης. Κυρίως όμως είναι ένας στόχος με βαριά ιστορική σημασία, γιατί πριν από 30 χρόνια η Δύση υποδέχθηκε όσα κράτη είχαν αποκοπεί από αυτή μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, χωρίς να απαντήσει ουσιαστικά στο υπαρξιακό ερώτημα για το μέλλον τους. Και ο ημιτελής αυτός κύκλος θεωρώ ότι, τώρα, μπορεί να συμπληρωθεί, μετατρέποντας πλέον θεσμικά μια περιοχή που την αποκαλούσαμε την «πυριτιδαποθήκη της Ευρώπης» σε μία ζώνη προόδου ειρήνης και ευημερίας», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Σαρλ Μισέλ σε Κυρ. Μητσοτάκη: Διαδραματίζετε καθοριστικό ρόλο στην προώθηση της συνεργασίας σε αυτή την περιοχή-κλειδί για την ευρωπαϊκή ειρήνη και σταθερότητα

Τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη «για την ενεργό προεδρία του στη Σύνοδο Κορυφής της Διαδικασίας Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης», ευχαρίστησε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, με ανάρτησή του στο Twitter.

Απευθυνόμενος στον Κυρ. Μητσοτάκη, συνέχισε: ”Διαδραματίζετε καθοριστικό ρόλο στην προώθηση της συνεργασίας σε αυτή την περιοχή-κλειδί για την ευρωπαϊκή ειρήνη και σταθερότητα”.





ΠΗΓΗ