«Η Θεσσαλονίκη γίνεται η πρωτεύουσα της εξωστρέφειας, η Ελλάδα η έδρα μεγάλων ξένων επενδύσεων» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον χαιρετισμό του στα εγκαίνια των νέων εγκαταστάσεων του παγκόσμιου Κέντρου Ψηφιακής Καινοτομίας και του παγκόσμιου Κέντρου Επιχειρησιακών Λειτουργιών και Υπηρεσιών της Pfizer, στη Θεσσαλονίκη.

Ο πρωθυπουργός μιλώντας για τα οφέλη που θα έχει η πόλη, εστίασε στην πρόβλεψη του ΙΟΒΕ που εκτιμά ότι η επένδυση της Pfizer θα φέρει περίπου 650 εκατ. ευρώ στην τοπική οικονομία τα επόμενα δέκα χρόνια, ενώ θα δημιουργήσει νέες και ποιοτικές θέσεις εργασίας, κάτι που όπως είπε θα φέρει «αυξημένο δημόσιο πλούτο, απασχόληση, κοινωνική ευημερία». Επίσης ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στον επαναπατρισμό νέων Ελλήνων επιστημόνων που ήδη απασχολούνται ή θα απασχοληθούν στο μέλλον στα δύο νέα κέντρα της Pfizer αλλά και στις ευκαιρίες που παρουσιάζονται για τους απόφοιτους του Αριστοτέλειου και άλλων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων της χώρας. 

«Η καρδιά του έμψυχου δυναμικού της Pfizer είναι οι απόφοιτοι των δημοσίων Πανεπιστημίων μας. Κυρίως του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και είναι πολύ ενθαρρυντικό το γεγονός ότι και τα δύο κέντρα συνεργάζονται με τα ελληνικά μας Πανεπιστήμια, με τα ερευνητικά μας ινστιτούτα σε σταθερή βάση. Και χαίρομαι που είναι εδώ οι εκπρόσωποι των Πανεπιστημίων μας που τόσα πολλά πιστεύω έχουν να συνεισφέρουν στο ανθρώπινο δυναμικό που θα κάνει πράξη την επόμενη μέρα της Ελλάδας», τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Όταν μια εταιρεία κολοσσός όπως η Pfizer επιλέγει να εγκατασταθεί εδώ στη Θεσσαλονίκη είναι δεδομένο ότι γύρω από τη δραστηριότητά της θα αναπτυχθούν πολλές άλλες μικρότερες επιχειρηματικές δραστηριότητες που μέσα από το πνεύμα της συνεργασίας, που η ίδια η έννοια της καινοτομίας μας επιβάλλει να υιοθετήσουμε, θα έχουν πολλαπλά οφέλη για την πόλη της Θεσσαλονίκης», συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης, ενώ εκθείασε τις νέες εγκαταστάσεις κάνοντας λόγο για «εργασιακό περιβάλλον που έρχεται από το μέλλον». Επίσης χαρακτήρισε σημαντικό ότι απασχολούνται τόσες γυναίκες –το 42% συγκεκριμένα.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε με θερμά λόγια στον «ισχυρό άνδρα» της Pfizer, τον Άλμπερτ Μπουρλά ο οποίος κατάγεται από τη Θεσσαλονίκη, τονίζοντας ότι η ανακάλυψη του εμβολίου για τον κορονοϊό φέρει και τη δική του σφραγίδα, ενώ μέσω της επένδυσης της εταιρείας δίνει το δικό του ξεχωριστό στίγμα στην πόλη. «Η Θεσσαλονίκη η οποία σήμερα φιλοξενεί έναν πρωτοπόρο στη μάχη κατά του Covid, οφείλει να τον τιμήσει, καλύπτοντας την καθυστέρηση που, δυστυχώς, παρουσιάζει μαζί με την υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα στους εμβολιασμούς», ανέφερε επίσης ο πρωθυπουργός.

Στον χαιρετισμό του ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε και για την πανδημία, τονίζοντας ότι οι ανεμβολίαστοι είναι οι πρώτοι στόχοι του κορονοϊού, υπογραμμίζοντας ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή και αποτελεσματικά ενώ κάλεσε όλους «να ακούσουμε τους επιστήμονες που μας λένε να εμβολιαστούμε». Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «δράμα» τους τόσους θανάτους πολιτών επειδή δεν είχαν κάνει το εμβόλιο, ενώ σημείωσε ότι «αυτό το δώρο της επιστήμης στον άνθρωπο δεν πρέπει να το αφήσουμε αναξιοποίητο». Παράλληλα ανακοίνωσε ότι επιστρέφοντας στην Αθήνα θα κάνει την τρίτη αναμνηστική δόση του εμβολίου.

Ο κ. Μητσοτάκης έκλεισε την ομιλία του τονίζοντας ότι η κυβέρνηση θα βρίσκεται πάντα στο πλευρό της καινοτομίας, με στόχο: «Ανάπτυξη για όλους, σε μία Ελλάδα που θα αλλάζει και θα ακμάζει».

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Pfizer Άλμπερτ Μπουρλά, τόνισε το «αποτύπωμα» που θα έχει για τη Θεσσαλονίκη η επένδυση της εταιρείας. Και με τα 650 εκατ. ευρώ σε βάθος δεκαετίας αλλά και με τη δημιουργία 1100 θέσεων εργασίας. Ήδη, όπως ανέφερε ο κ. Μπουρλά, απασχολούνται περισσότεροι από 500 εργαζόμενοι, στην πλειοψηφία τους επιστήμονες, ενώ το 15% από αυτούς είναι Έλληνες που εργάζονταν στο εξωτερικό και επέστρεψαν στην Ελλάδα. Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησης του ο κ. Μπουρλά μίλησε με πολύ θερμά λόγια για τη Θεσσαλονίκη και την Ελλάδα και τόνισε ότι η Pfizer δεσμεύεται ότι θα είναι παρούσα στη μεγάλη εθνική προσπάθεια ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας.

Στην εκδήλωση παρέστησαν ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αρμόδιος για την Έρευνα και την Καινοτομία, Χρίστος Δήμας, ο Υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας – Θράκης, Σταύρος Καλαφάτης και ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας ενώ ομιλίες, επίσης, πραγματοποίησαν ο Μπιλ Καραπέτζι, EVP Global Services and Transformation της Pfizer και η Λίντια Φονσέκα, EVP Chief Digital and Technology Officer της Pfizer.

Στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Pfizer Δρ. Άλμπερτ Μπουρλά εγκαινίασαν τις νέες εγκαταστάσεις της εμβληματικής επένδυσης της Pfizer στην πόλη. Οι νέος κόμβος θα στεγάσει το παγκόσμιο Κέντρο Ψηφιακής Καινοτομίας (Center for Digital Innovation  – CDI) και το παγκόσμιο Κέντρο Επιχειρησιακών Λειτουργιών και Υπηρεσιών της Pfizer.

Ο πρωθυπουργός ξεναγήθηκε από τον κ. Μπουρλά στις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις στην ανατολική Θεσσαλονίκη που έχουν έκταση άνω των 9.000 τ.μ. και ενημερώθηκε ότι θα φιλοξενήσουν περίπου 700 εργαζόμενους, ενώ θα λειτουργήσουν ως πρότυπο για τις αντίστοιχες σε Μαδρίτη, Παρίσι και Νέα Υόρκη.

Οι περισσότεροι επιστήμονες του κέντρου εργάζονται σε μικρά τμήματα που αποτελούν μέρος μεγαλύτερων ερευνητικών προγραμμάτων τα οποία βρίσκονται σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή από την Pfizer σε ολόκληρο τον κόσμο. Με βάση την πορεία στελέχωσης μέχρι σήμερα, οι θέσεις υψηλής εξειδίκευσης της Pfizer στη Θεσσαλονίκη προσελκύουν ταλαντούχους αποφοίτους και επαγγελματίες τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό, καθώς ήδη περισσότεροι από 70 Έλληνες επέστρεψαν από το εξωτερικό για να εργαστούν στην πατρίδα τους.

Ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Μπουρλά είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με εργαζόμενους στις νέες εγκαταστάσεις και να ακούσουν τις ιστορίες νέων Ελληνίδων και Ελλήνων που επέστρεψαν από χώρες του εξωτερικού για να εργαστούν στην Ελλάδα και τη Θεσσαλονίκη.





ΠΗΓΗ