Διαδικτυακά, εξαιτίας της νόσησης του από κορονοϊό, συμμετείχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Τετραμερή Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Νότου με τη συμμετοχή Ιταλίας, Ισπανίας, Πορτογαλίας και της Ελλάδας που διεξήχθη στην Ιταλία και βασικό θέμα της ήταν οι ανατιμήσεις στην ενέργεια.

Η συζήτηση των πρωθυπουργών της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και της Ελλάδας έγινε λίγες ημέρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της 24ης και 25ης Μαρτίου, όπου και αναμένεται να τεθεί το ζήτημα σε επίπεδο ευρωπαϊκής ένωσης.

Στις δηλώσεις του ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε την ανάγκη λήψης μέτρων από την ΕΕ, καθώς όπως εξήγησε, «οι εθνικές πρωτοβουλίες δεν αρκούν για την αντιμετώπιση των ανατιμήσεων».

Όπως επισήμανε ο πρωθυπουργός, είναι κοινή πεποίθηση του ίδιου, του Μάριου Ντράγκι, του Πέδρο Σάντσεθ και του Αντόνιο Κόστα, ότι για να αντιμετωπιστεί το κύμα ακρίβειας στην ενέργεια απαιτείται κοινή ευρωπαϊκή απάντηση και αναφέρθηκε στα πρόσφατα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση, ύψους 1,1 δισ. ευρώ. «Όταν αυξάνεται 5-6 φορές η τιμή του ρεύματος ή του φυσικού αερίου, κανείς κρατικός προϋπολογισμός δεν μπορεί να καλύψει τέτοιες αυξήσεις», σημείωσε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι πρέπει να επανέλθει η ισορροπία στις τιμές ρεύματος και φυσικού αερίου. «Χρειάζονται δράσεις που θα προφυλάξουν τις κοινωνίες μας τουλάχιστον μέχρι το τέλος του πολέμου και την ομαλοποίηση της αγοράς», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ καταφέρθηκε κατά φαινομένων κερδοσκοπίας. «Να δράσουμε υπέρ της Ευρώπης και των πολιτών μας», τόνισε ο πρωθυπουργός, εξηγώντας ότι «πρόκειται για μία νάρκη στην ευρωπαϊκή ιδέα και τη Δημοκρατία», κρούοντας έτσι τον κώδωνα του κινδύνου για επανάληψη φαινομένων λαϊκισμού στην Ευρώπη.

Παράλληλα, αναφερόμενος στον πόλεμο που μαίνεται στην Ουκρανία, εξέφρασε τον αποτροπιασμό του, ειδικά για τα όσα γίνονται στην Μαριούπολη, μίλησε για το έντονο ενδιαφέρον της κυβέρνησης για την ελληνική ομογένεια και ανακοίνωσε την απόφαση να αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση τα έξοδα ανακατασκευής του μαιευτηρίου στη Μαριούπολη μετά το τέλος των εχθροπραξιών.





ΠΗΓΗ