«Η ψήφιση του νομοσχεδίου είναι μήνυμα ενότητας και εθνικής ευθύνης», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής, στο πλαίσιο της συζήτησης του συγκεκριμένου νομοσχεδίου για την ενίσχυση της αμυντικής θωράκισης της χώρας.

Ο πρωθυπουργός εστίασε στη συμφωνία με τη Γαλλία, μία χώρα που εκτός από σύμμαχος της Ελλάδας είναι και πυρηνική υπερδύναμη, τονίζοντας ότι μέσω αυτής της συμφωνίας ενισχύεται το ελληνικό οπλοστάσιο αλλά αναβαθμίζεται εμφατικά η γεωπολιτική θέση της Ελλάδας στον ευρωπαϊκό και τον παγκόσμιο χάρτη. Αναφερόμενος στην αγορά των γαλλικών φρεγατών Belharra, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι η παραγγελία θα εκτελεστεί νωρίτερα –κάτι που έχει γίνει και με τα αεροσκάφη Rafalle- ενώ πρόσθεσε ότι η τιμή αγοράς τους είναι εξαιρετικά ευνοϊκή.

Εκτός όμως από τις φρεγάτες και τα αεροσκάφη, οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις θα ενισχυθούν και με ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα Romeo, με 4 νέα πλοία επιφανείας ενώ θα προμηθευτεί και τορπίλες βαρέως τύπου.

Ο πρωθυπουργός στράφηκε και κατά της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης με αφορμή τη φράση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργου Τσίπρα, «η άμυνα της χώρας δεν είναι αυτοσκοπός», τονίζοντας ότι για την παράταξη της ΝΔ «η άμυνα της χώρας είναι ο υπέρτατος αυτοσκοπός». Παράλληλα έστειλε και μήνυμα προς την Τουρκία μετά τις νέες προκλητικές δηλώσεις από την Άγκυρα για τα ελληνικά νησιά. «Η πόρτα μας κλειστή σε κάθε απειλή και το παράθυρο μας ανοιχτό σε διάλογο με βάσει το δίκαιο και τη νομιμότητα», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Εκτός όμως από το περιεχόμενο του νομοσχεδίου που συζητείται στη Βουλή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στις προτεραιότητες της κυβέρνησης σε μία εποχή που τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις πλήττονται από το κύμα ανατιμήσεων. Τρεις είναι οι βασικές δεσμεύσεις όπως τις ανακοίνωσε:

-Θα συνεχιστεί για όσο χρειαστεί η επιδότηση λογαριασμών καταναλωτών, επιχειρήσεων, αγροτών

-1η Μαϊου θα ανακοινωθεί νέα αύξηση του κατώτατου μισθού πολύ υψηλότερη από την πρώτη

-Θα συνεχίσουν να μειώνεται τα φορολογικά βάρη με στόχο τη στήριξη κυρίως των πιο αδύναμων.

Αυτό που επίσης ξεκαθάρισε είναι ότι δεν θα επιτρέψει να γίνουν επιπόλαιες κινήσεις που θα γυρίσουν πίσω τη χώρα. «Δεν θα επιστρέψουμε στα ελλείμματα. Κάθε μέτρο θα έχει το μέτρο της λογικής, θα είναι στοχευμένο και θα έχει μετρήσιμο αποτέλεσμα», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, ενώ έκλεισε την ομιλία του κάνοντας λόγο για την ανάγκη ενότητας, ωριμότητας και θετικής συμβολής σε θέματα- όπως το υπό συζήτηση νομοσχέδιο- που έχουν σχέση με την ασφάλεια της πατρίδας.

«3 φρεγάτες Belharra στην τιμή των 2»

Κατά τη δευτερολογία του ο πρωθυπουργός άσκησε έντονη κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ για τη στάση του απέναντι σε θέματα όπως τη συμφωνία μερικής οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών με την Αίγυπτο στην οποία δήλωσε «παρών», την καταψήφιση της συμφωνίας στρατηγικής συνεργασίας με τη Γαλλία, τις αμυντικές δαπάνες της χώρας ή το ότι σκοπεύει να δηλώσει «παρών» στην ψηφοφορία του νομοσχεδίου που συζητείται. «Μην απορείτε που σας αποκαλούμε εθνική παραφωνία», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενώ μίλησε και για την επιλογή της προηγούμενης κυβέρνησης να μη φροντίσει για την ενίσχυση των ελληνικών όπλων καθώς, όπως ανέφερε, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε αρκεστεί να εκδηλώσει ένα ενδιαφέρον για την αγορά 2 φρεγατών Belharra, χωρίς όμως να προχωρήσει σε ουσιαστικές συζητήσεις. Αντίθετα, η κυβέρνηση της ΝΔ διαπραγματεύθηκε και πέτυχε την αγορά 3 φρεγατών στην τιμή των 2, ενώ σημείωσε ότι παράλληλα με την οψιόν αγοράς 6 επιπλέον Rafale, κάτι που προβλεπόταν στην αρχική συμφωνία με τη Γαλλία, προχωρά και ο εκσυγχρονισμός των F16.

Σημείο έντασης ήταν και η παρουσία αμερικανικών δυνάμεων στην Αλεξανδρούπολη και γενικότερα η συμφωνία για συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών. «Σας ρωτώ κύριε Τσίπρα γιατί λέτε ψέματα για την ελληνοαμερικανική συμφωνία. Είναι επ′ αόριστον η συμφωνία; Αν έρθετε στα πράγματα θα την καταγγείλετε τη συμφωνία; Περιμένω την απάντησή σας, γιατί περισσεύει ο λαϊκισμός;», ανέφερε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα ενώ μίλησε και για το προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα τονίζοντας ότι η κυβέρνηση λέει «ναι στη νόμιμη μετανάστευση με κανόνες, όχι στην παράνομη μετανάστευση».





ΠΗΓΗ