Με τον Ομοσπονδιακό Υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, Κρίστιαν Λίντνερ, συναντήθηκε σήμερα, Τρίτη (14/6) στο Μέγαρο Μαξίμου ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη μεταρρυθμιστική ατζέντα της κυβέρνησης εστιάζοντας στην ψηφιοποίηση του κράτους. Επίσης μίλησε για την έξοδο από τον μηχανισμό ενισχυμένης εποπτείας τον Αύγουστο, τονίζοντας και τον στόχο της κυβέρνησης που είναι η επιστροφή στην επενδυτική βαθμίδα μέσα στο 2023. Και, φυσικά, ο στόχος μας παραμένει να επιστρέψουμε στην επενδυτική βαθμίδα το 2023.

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης για τη μείωση της φορολογίας, τη δημιουργία ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος για τις ξένες επενδύσεις, τη στήριξη των πιο ευάλωτων και τον αναπτυξιακό προσανατολισμό, παρά την πρόσθετη πίεση στα δημόσια οικονομικά που έχει προκαλέσει η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι η γερμανική πλευρά προσβλέπει στη συνέχιση της πολύ στενής συνεργασίας μεταξύ των δύο κυβερνήσεων ενώ μίλησε με κολακευτικά λόγια για το έργο της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα της οικονομικής πολιτικής.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν επίσης θέματα διμερούς συνεργασίας, με έμφαση στον τομέα της ενέργειας.

Ακολουθεί ο διάλογος μεταξύ Κυριάκου Μητσοτάκη και Κρίστιαν Λίντνερ στην έναρξη της συνάντησης:

Κυριάκος Μητσοτάκης: ”Πολλά άλλαξαν, ελπίζω προς το καλύτερο, και στη χώρα, από τότε που αναλάβαμε τη διακυβέρνηση, παρόλες τις δυσκολίες. Πιστεύω ότι η χώρα κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση. Θα ήθελα επίσης να σας ευχαριστήσω για τα δημόσια σχόλιά σας, με τα οποία επαινείται την μεταρρυθμιστική μας ατζέντα, γιατί για εμάς, εκείνο που ήταν πολύ σημαντικό ήταν να μπορούμε να αντιμετωπίζουμε ταυτόχρονα όλες τις κρίσεις που έπρεπε να διαχειριστούμε τα τελευταία τρία χρόνια, αλλά να μην σταματήσουμε να εφαρμόζουμε μεταρρυθμίσεις που διασφαλίζουν μακροπρόθεσμη ανάπτυξη για τη χώρα, όπως η ψηφιοποίηση του κράτους, που ξέρω ότι ενδιαφέρει πολύ και εσάς.

Καθώς, λοιπόν, μπαίνουμε στον τέταρτο χρόνο της κυβερνητικής θητείας μας τον Ιούλιο, συνολικά είμαι αρκετά ευχαριστημένος για την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων. Με χαροποιεί επίσης ότι θα βγούμε από τον μηχανισμό ενισχυμένης εποπτείας τον Αύγουστο. Και, φυσικά, ο στόχος μας παραμένει να επιστρέψουμε στην επενδυτική βαθμίδα το 2023. Και πιστεύω ότι είναι απολύτως εφικτό. Καλώς ήρθατε λοιπόν και χαίρομαι που σας ξαναβλέπω”.

Κρίστιαν Λίντνερ: ”Σας ευχαριστώ πολύ για την υποδοχή. Εκτιμούμε πραγματικά την προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης. Έδωσα συγχαρητήρια στον συνάδελφό μου, τον Υπουργό Οικονομικών, για τα εντυπωσιακά στοιχεία που είστε σε θέση να παρουσιάσετε.

Στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι η επιστροφή στην επενδυτική βαθμίδα και επίσης το να ακολουθεί έναν αξιόπιστο δρόμο, αναδιάρθρωσης του χρέους, είναι πολύ σημαντικό για εμάς. Για το λόγο αυτό στηρίζουμε τη μετάβαση από την ενισχυμένη εποπτεία στην κανονική εποπτεία.

Θεωρώ πως αυτό σηματοδοτεί μια σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα. Και θέλουμε να ενθαρρύνουμε τους Έλληνες φίλους και εταίρους μας να συνεχίσουν τη φιλόδοξη ατζέντα μεταρρυθμίσεων, καθώς έχει αποδειχθεί η αξία και η αποτελεσματικότητά της. Σας ευχαριστούμε πολύ για την υποδοχή. Προσβλέπουμε στη συνέχιση της πολύ στενής συνεργασίας μεταξύ της γερμανικής και της ελληνικής κυβέρνησης”.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν θέματα διμερούς συνεργασίας, με έμφαση στον τομέα της ενέργειας. Στα ενεργειακά θέματα ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε τον Κρίστιαν Λίντνερ για τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η κυβέρνηση στην κατεύθυνση διαφοροποίησης των πηγών ενέργειας στην ΕΕ, οι οποίες μετατρέπουν την Ελλάδα σε κόμβο μεταφοράς ενέργειας προς τα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, αλλά και σε γέφυρα με τη Μέση Ανατολή και την Αφρική.

Ο πρωθυπουργός μίλησε ακόμη για το πρόσφατο ταξίδι του στην Αστυπάλαια και το εξαετές πιλοτικό πρόγραμμα συνεργασίας με τον όμιλο Volkswagen για την αναβάθμιση του νησιού στο πρώτο «Έξυπνο και Βιώσιμο» νησί στη Μεσόγειο.





ΠΗΓΗ