Την έντονη ανησυχία του σχετικά με τις συνέπειες της ενεργειακής κρίσης εξέφρασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, Βέρνερ Χόγιερ, με τον οποίο συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου.

Αφού τον ευχαρίστησε για την στήριξη του στην Ελλάδα, αναφερόμενος στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και στις σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις, εστίασε στην ανάγκη στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων ώστε να αντέξουν τις αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας.

«Πρέπει να αποσυνδέσουμε τις τιμές του φυσικού αερίου από τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας και για να το κάνουμε αυτό χρειαζόμαστε ευρωπαϊκή στήριξη. Εάν δεν συμβεί αυτό, θα πρέπει να βασιστούμε στους εθνικούς μας πόρους, κάτι που θα επιβαρύνει, φυσικά, τους προϋπολογισμούς μας. Αλλά αν δεν καταφέρουμε να φτάσουμε σε μια συμφωνία, θα είναι μια ευρωπαϊκή αποτυχία», τόνισε ο πρωθυπουργός εξηγώντας ότι ορισμένες δυνάμεις του λαϊκισμού σε ευρωπαϊκό επίπεδο ενισχύονται από τη δυσαρέσκεια των πολιτών όσον αφορά το κόστος ζωής. «Και αυτές είναι πραγματικές και εύλογες ανησυχίες. Θεωρώ, λοιπόν, ότι είναι η στιγμή η Ευρώπη να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, όπως κάναμε με το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, και να προχωρήσει σε κάποια λύση», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, υπάρχουν επιλογές αλλά σε πρώτη φάση χρειάζεται μια πολιτική δέσμευση ότι θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα σε ευρωπαϊκό επίπεδο και ότι δεν θα αφεθούν απλά τα κράτη-μέλη μόνα τους να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες.

Ο κ. Χόγιερ –μεταξύ άλλων- ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για το έκτακτο «Πακέτο Αλληλεγγύης για την Ουκρανία» της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και επιβεβαίωσε ότι η ΕΤΕπ είναι έτοιμη να παράσχει πρόσθετη χρηματοδότηση για τη μείωση των επιπτώσεων του πολέμου στην Ελλάδα. Στη σύσκεψη μετείχαν ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννης Τσακίρης και ο Επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης.





ΠΗΓΗ