Για την επιβολή του τρίτου lockdown στην Αττική, ρωτήθηκε στην αρχή της συνέντευξης του ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τον Αλέξη Παπαχελά, συνέντευξη που προβλήθηκε στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ.

Όπως εξήγησε ο πρωθυπουργός, αυτό που ανησύχησε την κυβέρνηση και οδήγησε στην απόφαση για το νέο lockdown, ήταν η αύξηση των νοσηλειών στην Αττική, σε συνδυασμό με τη γνώση που πλέον υπάρχει ότι τα μεταλλαγμένα στελέχη του έχουν μεγαλύτερη μεταδοτικότητα. «Προτίμησα, λοιπόν, να πάρουμε δραστικά μέτρα νωρίτερα για να μπορέσουμε να απαλλαγούμε από τα μέτρα αυτά πάλι μια ώρα αρχύτερα», αιτιολόγησε την απόφαση του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος δεν έκρυψε ότι μπορεί να υπάρξει επανάληψη του κύκλου «άνοιξε-κλείσε», εφόσον επιβάλουν αυτή τη λύση τα επιδημιολογικά δεδομένα. Παράλληλα όμως δεν έκρυψε και την αισιοδοξία του για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ενώ εκτίμησε ότι μετά από ένα δύσκολο δίμηνο, η κατάσταση θα βελτιωθεί. «Πρέπει να περάσουμε και από αυτή τη δοκιμασία. Εύχομαι να είναι σύντομη, αλλά είμαι εξαιρετικά αισιόδοξος ότι δεν βλέπουμε απλά το φως στην άκρη του τούνελ, βλέπουμε το τέλος του τούνελ», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησης του προανήγγειλε πιο στοχευμένη αστυνόμευση ώστε να περιοριστούν οι άσκοπες μετακινήσεις των πολιτών και να μειωθεί ο κίνδυνος της διασποράς, τόνισε την ανάγκη περισσότερων ελέγχων στους χώρους εργασίας προκειμένου να τηρούνται τα ποσοστά τηλεργασίας, ενώ παραδέχθηκε ότι υπάρχει θέμα κόπωσης των πολιτών, την οποία πρέπει με κάποιο τρόπο όλοι να διαχειριστούμε. Πάντως σημείωσε ότι σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ο βαθμός συμμόρφωσης των πολιτών στην Ελλάδα, είναι πολύ καλύτερος.

Μιλώντας για το εκ νέου κλείσιμο των σχολείων, ο πρωθυπουργός εξήγησε ότι οι ειδικοί έκριναν ότι δεν θα ήταν ενδεδειγμένο να παραμείνουν ανοιχτά, ενώ έκανε λόγο για επέκταση του διδακτικού έτους και για κάποιο περιορισμό των διακοπών του Πάσχα, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα ότι οι πανελλήνιες εξετάσεις θα γίνουν κανονικά με μειωμένη ύλη, όπως έγινε και πέρυσι. Στην συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, στην αύξηση των ΜΕΘ τονίζοντας ότι τα κρεβάτια που ανοίγουν είναι πλήρως στελεχωμένα, παραδέχθηκε όμως ότι υπάρχει ένα θέμα με τα περιφερειακά νοσοκομεία, καθώς δεν σχεδιάστηκαν για να αντιμετωπίσουν μία τέτοια κατάσταση. «Κάναμε ό,τι περνούσε από το χέρι μας για να τα υποστηρίξουμε, αλλά προφανώς είναι δύσκολο για ένα περιφερειακό νοσοκομείο να έχει τον βαθμό της εξειδίκευσης που μπορεί να έχει ένα μεγάλο νοσοκομείο της Αθήνας. Αυτό είναι σίγουρα ένα μάθημα για την επόμενη μέρα», είπε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας παράλληλα την απόφαση της κυβέρνησης να ενισχύσει στην μετά κορονοϊό εποχή το Πρωτοβάθμιο Σύστημα Υγείας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ρωτήθηκε και για το φαινόμενο των πολλών διαφορετικών απόψεων που εκφράζουν υπουργοί – για κακοφωνία έκανε λόγο ο Αλέξης Παπαχελάς – κάτι που σε ορισμένες περιπτώσεις έχει προκαλέσει σύγχυση στους πολίτες. Ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι οποιοδήποτε μήνυμα δεν είναι συνεπές, ή ενδεχομένως να είναι αυτοαναιρούμενο, δημιουργεί πρόβλημα. «Εάν υπήρξαν τέτοια φαινόμενα στο παρελθόν, που υπήρξαν, θα διορθωθούν. Διορθώνονται, θα έλεγα. Και οι Υπουργοί έχουν υποχρέωση να υπηρετούν την κεντρική γραμμή. Να μην προκαταλαμβάνουν αποφάσεις. Οι αποφάσεις λαμβάνονται συλλογικά και η ευθύνη πάντοτε – ξέρετε – της κυβέρνησης, είναι συλλογική», ξεκαθάρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στέλνοντας έτσι ένα ηχηρό μήνυμα προς τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου και της κυβέρνησης, ενώ πρόσθεσε: «Και από εδώ και στο εξής πιστεύω ότι θα δείτε μεγαλύτερη συμμόρφωση και ενδεχομένως και λιγότερες παρουσίες. Ξέρετε, όταν βγαίνει κάποιος στην τηλεόραση μερικές φορές μπορεί να του ξεφύγει και μια κουβέντα παραπάνω. Καλό είναι να βγαίνουμε όταν έχουμε κάτι συγκεκριμένο να πούμε».

Αναφερόμενος στο θέμα του εμβολιασμού και στην υλοποίηση της επιχείρησης «Ελευθερία», ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι μέχρι το Σάββατο οι εμβολιασμοί θα έχουν ξεπεράσει τους 500.000 εμβολιασμούς και μέχρι το τέλος Μαρτίου τους 1.700.000. Σημείο αναφοράς είναι το Πάσχα, καθώς όπως εξήγησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μέχρι τότε «όλοι άνω των 60 συν κάποιοι οι οποίοι έχουν βαριά υποκείμενα νοσήματα θα έχουν εμβολιαστεί», κάτι που όπως είπε τον κάνει να αισιοδοξεί και για την πορεία της οικονομίας, καθώς αναμένεται τη φετινή χρονιά αύξηση του τουρισμού, συγκριτικά με πέρσι. Μιλώντας για την προμήθεια των εμβολίων, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι «όσα περισσότερα εμβόλια έχουμε, τόσα περισσότερα εμβόλια μπορούμε να κάνουμε», ξεκαθαρίζοντας ότι υπήρχαν μεγάλες καθυστερήσεις στην παράδοση των εμβολίων.

Σε ερώτηση για το αν σκέφθηκε την πιθανότητα κάποιας διμερής συμφωνία της Ελλάδας με κάποια εταιρεία, ο πρωθυπουργός εξήγησε ότι κάτι τέτοιο θα ήταν παράνομο καθώς πρόκειται για κάτι εκτός ευρωπαϊκού πλαισίου, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι σύντομα η περιπέτεια της πανδημίας φτάνει στο τέλος της. «Από τον Απρίλιο και μετά θεωρώ ότι δεν θα υπάρχει πρόβλημα διαθεσιμότητας εμβολίων. Δηλαδή τον Απρίλιο και τον Μάιο θα έχουμε πια περισσότερα εμβόλια. Το πρόβλημά μας τότε θα είναι να πείσουμε αυτούς οι οποίοι δεν θέλουν να εμβολιαστούν, να εμβολιαστούν. Γι’ αυτό και είμαι πολύ αισιόδοξος – και το πιστεύω πραγματικά – ότι αυτή η περιπέτεια σε δύο μήνες από τώρα θα βαίνει πια προς το τέλος της», είπε συγκεκριμένα ο κ. Μητσοτάκης.

Φάκελος «Ικαρία»

Ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε και για την επίσκεψη του στην Ικαρία, ένα θέμα που έδωσε αφορμή για έντονη κριτική από την αντιπολίτευση, καθώς καταγράφηκαν εικόνες που έδειξαν ελλιπή τήρηση των υγειονομικών μέτρων. Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε με λεπτομέρειες στο πρόγραμμα του ταξιδιού του σε Φούρνους, Θύμαινα και Ικαρία, κάνοντας λόγο για λάθος που έγινε, το οποίο δεν θα επαναληφθεί. «Δεν νομίζω ότι το λέει κανείς εκδρομή αναψυχής, ούτε νομίζω ότι φαντάστηκε κανείς ότι ξύπνησα ένα πρωί και ήθελα να πάω στην Ικαρία να πάω να φάω ντολμαδάκια γιαλαντζί. Από εκεί και πέρα, θα δεχθώ απόλυτα ότι η εικόνα η οποία παρουσιάστηκε πλήγωσε τους πολίτες και αδίκησε και την ουσία της επίσκεψης. Αν για την Ικαρία συζητάμε αυτό και όχι τα υπόλοιπα, κάποιο λάθος έγινε. Σας διαβεβαιώνω, δεν θα επαναληφθεί». Όπως εξήγησε, η εικόνα αδίκησε τις προθέσεις του και θα φροντίσει στις επόμενες περιοδείες του να μην υπάρξει καμία εικόνα που θα δίνει ή θα στέλνει λάθος μήνυμα. «Εγώ καταλαβαίνω, ίσως, γιατί ενοχλήθηκαν και κάποιοι από το γεγονός ότι ένας κεντροδεξιός Πρωθυπουργός πήγε στην Ικαρία. Η Ικαρία είναι ένα νησί με ιδιαίτερο συμβολισμό στην οποία ίσως θεωρούσαν κάποιοι ότι δεν θα μπορούσε ποτέ να πάει ένας κεντροδεξιός Πρωθυπουργός. Και θα μπορούσα κάλλιστα να πω, στην Ικαρία η Νέα Δημοκρατία είναι τρίτο κόμμα, γιατί να πάω; Δεν αντιμετωπίζω τις περιοδείες μου έτσι και ξέρω επίσης ότι όπου πηγαίνω κινητοποιείται πάντα ο κρατικός μηχανισμός και λύνουμε πολλά προβλήματα, μικρά και μεγάλα, και θα εξακολουθώ να το κάνω. Με άλλους κανόνες; Με άλλες διαδικασίες; Βεβαίως», ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός.

«Δεν θα υπάρξουν μνημόνια ή αυξήσεις φόρων»

Μιλώντας για την επόμενη μέρα και την πορεία της οικονομίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι το χρέος δεν αυξάνεται μόνο στην Ελλάδα, αλλά αυξάνεται παντού, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι πρόβλημα δανεισμού και χρηματοδότησης των αναγκών της χώρας δεν έχουμε και δεν θα έχουμε. «Είναι προφανές ότι κάποια στιγμή θα επανέλθουμε σε κάποιες συνθήκες κανονικότητας. Δεν θα γίνει το ’21, αμφιβάλλω αν θα γίνει το ’22. Θα εξακολουθεί να υπάρχει δημοσιονομική χαλαρότητα τουλάχιστον, κατά την εκτίμησή μου, για δύο χρόνια ακόμα. Δεν υπάρχει κανένα ζήτημα νέου μνημονίου. Δεν υπάρχει ζήτημα αύξησης φόρων, η κυβέρνηση αυτή εκλέχθηκε με μία πολιτική μείωσης φόρων», ανακοίνωσε ο κ. Μητσοτάκης, ενώ συμπλήρωσε ότι αυτό που τον προβληματίζει είναι πόσο γρήγορα θα ξαναπάρουν μπροστά οι μηχανές της οικονομίας από τη στιγμή που θα βγει η χώρα από την πανδημία. «Και είμαι αισιόδοξος, γιατί υπάρχουν περισσότερες αποταμιεύσεις, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό. Ο κόσμος νομίζω ότι θα έχει διάθεση, να το πω απλά, να ξοδέψει ενδεχομένως περισσότερα χρήματα, να κάνει αγορές, να αγοράσει προϊόντα και υπηρεσίες που δεν μπόρεσε να αγοράσει τώρα», εκτίμησε ο πρωθυπουργός, ενώ μίλησε για τα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων που έχει λάβει η κυβέρνηση αλλά και για τις προοπτικές που δίνει το Ταμείο Ανάκαμψης.

«Ξέρουμε να υπερασπιζόμαστε το δίκαιό μας»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τοποθετήθηκε και για τις νέες προκλητικές δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν. «Κοιτάξτε, νομίζω ότι η εμπειρία μού λέει ότι αυτός ο οποίος οξύνει συνήθως δεν έχει το δίκιο με το μέρος του», είπε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας παράλληλα ότι η Ελλάδα παραμένει προσηλωμένη στις θέσεις της. Και για το θέμα του Κυπριακού και για τις διμερείς σχέσεις της με την Τουρκία. «Τέτοιες εξάρσεις μερικές φορές μπορεί να γίνονται και για εσωτερικούς λόγους, αν και δεν υποτιμώ τη σημασία της ρητορικής στη διαμόρφωση καλού κλίματος», εκτίμησε ο κ. Μητσοτάκης. «Εγώ ελπίζω και εύχομαι η σημερινή έξαρση να είναι μια έξαρση της στιγμής.  Από εκεί και πέρα η Ελλάδα, ξέρετε, έχει πολλή αυτοπεποίθηση, πολύ καλούς συμμάχους. Είναι μέλος της Ευρώπης. Όταν η Τουρκία μας λέει «δεν ξέρετε που ανήκετε», όχι, ανήκουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Εμείς ανήκουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση και έχουμε την Ευρώπη μαζί μας σε αυτή την προσπάθεια», τόνισε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα ότι η χώρα ξέρει να υπερασπίζεται το δίκαιο της. «Έχουμε αποδείξει στην πράξη ότι μπορούμε να κάνουμε συμφωνίες αμοιβαία επωφελείς με γνώμονα το Διεθνές Δίκαιο. Ταυτόχρονα, έχουμε αποδείξει κιόλας ότι υπερασπιζόμαστε είτε τα σύνορά μας στον Έβρο είτε ενισχύουμε την αποτρεπτική μας δυνατότητα, χωρίς να ρωτήσουμε και να πάρουμε την άδεια κανενός», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.





ΠΗΓΗ