Στην πρωτολογία του ο Αλέξης Τσίπρας προκάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να προκηρύξει άμεσα εκλογές για τον Σεπτέμβριο. Η απάντηση του πρωθυπουργού ήταν άμεση, με την έναρξη της δευτερολογίας του: «Εκλογές στο τέλος της τετραετίας», χωρίς όμως να πείθει τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. «Ήρθατε με χαμόγελο να πείτε ότι θα γίνουν εκλογές στο τέλος της τετραετίας. Ποιος σας πιστεύει; Σας πιστεύουν οι βουλευτές σας;», απάντησε ο Αλέξης Τσίπρας.

Μητσοτάκης: Φοβάμαι ότι θα πορευτούμε για αρκετούς μήνες σε κλίμα τοξικότητας

Μιλώντας για την εκλογική αναμέτρηση ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι «φοβάμαι ότι θα πορευτούμε αρκετούς μήνες σε κλίμα έντονης τοξικότητας», ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν βλέπει υπουργούς που έχουν κατεβάσει τα μολύβια.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, όταν φτάσει η ώρα των εκλογών οι πολίτες θα θυμούνται από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ψέματα που ειπώθηκαν ενώ από την κυβέρνηση της ΝΔ μία σειρά μέτρων όπως μειώσεις φόρων, αύξηση του κατώτατου μισθού, στήριξη της κοινωνίας.

«Αν το δίλημμα των επόμενων εκλογών είναι ποιος μπορεί να διαχειριστεί τις πολλαπλές κρίσεις και να κρατήσει καλύτερα το τιμόνι της χώρας και ποιος μπορεί να εξασφαλίσει την σταθερότητα και την ασφάλεια, τότε ξεκινάτε με μεγάλο μειονέκτημα», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα ενώ αναρωτήθηκε γιατί αν τα έκανε τόσο καλά ο ΣΥΡΙΖΑ, οι πολίτες σε τρεις συνεχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις τον καταψήφισαν και έδωσαν αυτοδυναμία στη ΝΔ.

Απαντώντας στην τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα ότι είναι ο ίδιος πηγή αστάθειας και επανερχόμενος στο θέμα των εκλογών στην τριτολογία του, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι σήμερα περισσότερο από ποτέ ο τόπος χρειάζεται σταθερότητα και χαρακτήρισε πηγή αστάθειας την απλή αναλογική. ”Όταν γίνουν εκλογές θα αδρανοποιηθεί η βόμβα της απλής αναλογικής και στις δεύτερες εκλογές θα υπάρξει αυτοδύναμη κυβέρνηση” , υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Η υπόθεση Novartis προκάλεσε ένταση κατά τη διάρκεια της συζήτησης, με τον κ. Μητσοτάκη να σημειώνει πως ο κ. Παπαγγελόπουλος παραπέμπεται στο ειδικό δικαστήριο «κι εσείς τον χειροκροτείτε», ενώ τόνισε πως δύο κορυφαίοι υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ οδηγούνται στο ειδικό δικαστήριο για βαριά ποινικά αδικήματα.

«Να χαίρεστε τους υπουργούς σας οι οποίοι παραπέμπονται σε βαθμό κακουργήματος στο ειδικό δικαστήριο. Ο πρώην υπουργός Επικρατείας κατηγορείται για παρεμβάσεις στο χώρο της ενημέρωσης μέσα από μια διαδικασία η οποία έχει κριθεί αντισυνταγματική. Κι εσείς καμαρώνετε γιατί ο κ. Παπαγγελόπουλος παραπέμπεται με λιγότερες κατηγορίες. Όντως. Άρα τι είναι ολίγον έγκυος; Ολίγον ένοχος; Μιλάμε για άνθρωπο που φαίνεται ότι είχε στήσει κανονικό παραδικαστικό. Και έρχεστε να πανηγυρίσετε και να πείτε ότι κατέρρευσε η σκευωρία» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός και συνεχίζοντας ανέφερε: «Κύριε Τσίπρα πολιτική σκευωρία του χειροτέρου επιπέδου ήταν αυτή που στήθηκε από εσάς. Θα συγκροτηθεί ειδικό δικαστήριο και στο εδώλιο θα κάτσει το περιβόητο ηθικό σας πλεονέκτημα, αυτή η σκοτεινή περίοδος που επιχειρήσατε να ελέγξετε τους αρμούς της εξουσίας».

Σηκώνοντας το γάντι σε προηγούμενη τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα ότι «θα σας πάμε μέχρι τέλους», ο πρωθυπουργός ρώτησε αν εννοεί ότι θα τον κλείσουν φυλακή. «Λοιπόν, κ. Τσίπρα, δεν θα υπάρξει «δεύτερη φορά» για εσάς, διότι η πρώτη φορά υπήρξε τόσο τραυματική και ο ελληνικός λαός έχει και μνήμη και κρίση και συγκρίνει και ξέρει πολύ καλά ποιοι έβγαλαν τη χώρα από το αδιέξοδο, ποιοι κράτησαν δυνατή τη δημοκρατία, ποιοι ανέταξαν το κύρος της χώρας και ευτυχώς, για εσάς «δεύτερη φορά» δεν θα υπάρξει, διότι αλλιώς πράγματι θα κινδύνευε η δημοκρατία».

Κυριάκος Μητσοτάκης
Κυριάκος Μητσοτάκης

Τσίπρας: Εξαπατήσατε τους συνταξιούχους

Πεδίο αντιπαράθεσης στις δευτερολογίες Μητσοτάκη και Τσίπρα ήταν η κοινωνική πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να κατηγορεί την κυβέρνηση για εξαπάτηση των συνταξιούχων. «Τους εξαπατήσατε και 2η φορά μετά την εκλογή σας, όταν λέγατε να μην κάνουν προσφυγή για τα αναδρομικά. Τώρα τους λέτε ότι μόνο όσοι έκαναν προσφυγή θα πάρουν τα αναδρομικά», ενώ υποστήριξε ότι από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης δεν θα δουν χρήματα οι χαμηλοσυνταξιούχοι.

Παράλληλα κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για αντιεργατικές πολιτικές.

«Αυτή η κυβέρνηση πρέπει να φύγει πριν η βλάβη καταστεί ανήκεστος», είπε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας.

Μητσοτάκης: Τετραετία ψεύδους και ψευδαισθήσεων η περίοδος ΣΥΡΙΖΑ

Η έντονη συζήτηση στη Βουλή για την κοινωνική πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση, είχε ξεκινήσει με τον πρωθυπουργό να κάνει έναν απολογισμό της μέχρι τώρα τριετίας της κυβέρνησης.

Με το «καλησπέρα» πάντως ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδειξε τις προθέσεις του, χαρακτηρίζοντας στην αρχή της ομιλίας του την περίοδο ΣΥΡΙΖΑ ως «τετραετία ψεύδους και ψευδαισθήσεων» ενώ στάθηκε στο δημοψήφισμα του 2015 και στο κλείσιμο των τραπεζών.

«Σήμερα είναι μία άλλη Ελλάδα» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και εστίασε στην ανάπτυξη που σημειώνει η χώρα και στη μείωση της ανεργίας. Σε μία συνεχή διαδικασία σύγκρισης των όσων έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση με όσα έκανε η κυβέρνηση του τα τελευταία τρία χρόνια, ο πρωθυπουργός ανέλυε τις πολιτικές στήριξης της κοινωνίας και ενίσχυσης του εισοδήματος των πολιτών, όπως τις μειώσεις φόρων και εισφορών, τη διπλή αύξηση του κατώτατου μισθού, την στήριξη των πιο ευάλωτων.

«Οι συγκρίσεις ανάμεσα στο χθες και το σήμερα είναι συντριπτικές σε κάθε επίπεδο», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.

Αλέξης Τσίπρας
Αλέξης Τσίπρας

Τσίπρας: Σήμερα ντυθήκατε ΚΚΕ

Ξεκάθαρα απευθύνθηκε στη μεσαία τάξη, στους χαμηλόμισθους, στους συνταξιούχους και στους πιο ευάλωτους, κάτι που τόνισε και στην ομιλία του για την κοινωνική πολιτική που έχει εφαρμόσει.

«Δείχνει για ποιους ενδιαφέρεται πρωτίστως αυτή η κυβέρνηση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός ενώ για να τονίσει το φιλεργατικό πρόσημο της μεταρρύθμισης που έχει η ψηφιακή κάρτα εργασίας, είπε απευθυνόμενος στον Δημήτρη Κουτσούμπα: «Εδώ είναι ο νόμος του εργάτη, όπως λέει και το δικό σας σύνθημα».

«Σήμερα ντυθήκατε ΚΚΕ», ήταν η ατάκα-απάντηση που έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας στη δική του πρωτολογία ενώ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι δεν ανέφερε καθόλου τις λέξεις «ακρίβεια, πληθωρισμό, πανδημία, σκευωρία Novartis».

Απαντώντας στον πρωθυπουργό για την σύγκριση που έκανε μεταξύ των δύο κυβερνήσεων, ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε: «Όσο και να ανατρέξετε στο χθες, οφείλετε να δώσετε απαντήσεις στο σήμερα», τονίζοντας παράλληλα ότι στην κοινωνία κυριαρχεί η ανασφάλεια.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθύνθηκε αρκετές φορές με έντομο ύφος στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας τον ότι για θέματα που έδωσε λύσεις η σημερινή κυβέρνηση, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε ασχοληθεί καθόλου, όπως για το θέμα των ταχυδιανομέων, των συνταξιούχων ή των νταντάδων της γειτονιάς, ενώ για το πρόγραμμα των προληπτικών εξετάσεων μαστογραφίας άνοιξε για κάποια λεπτά έντονο διάλογο με την πτέρυγα της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

Αναφερόμενος στην κοινωνική ευαισθησία, ο πρωθυπουργός σημείωσε με νόημα ότι «άλλοι μπορεί να το έχουν, άλλοι να το διαλαλούν, άλλοι να το κάνουν πράξη», δείχνοντας έτσι ότι η κυβέρνηση του βρίσκεται δίπλα στους πιο ευάλωτους, κάτι που όλα δείχνουν ότι θα αποτελέσει και βασικό προεκλογικό αφήγημα της ΝΔ.

Μητσοτάκης: Κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης από 1/1/23

Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε την αύξηση των δόσεων για όσους έχουν οφειλές στον ΕΦΚΑ, ενώ προανήγγειλε ότι «αυτή η κυβέρνηση την 1/1/23 θα καταργήσει την εισφορά αλληλεγγύης για όλους ενώ την ίδια μέρα θα ξεπαγώσουν οι συντάξεις μετά από 12 χρόνια. Είναι ένα ηχηρό σήμα ότι η ανάπτυξη της χώρας πρέπει να αφορά όλους».

Και αν ο πρωθυπουργός εστίασε στην κοινωνική πολιτική που έχει εφαρμόσει, ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε στην πρωτολογία του να τονίσει σημεία που θεωρεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δικαιωθεί όπως για παράδειγμα την υπόθεση Novartis. «Ο κ. Γεωργιάδης ζήτησε συγγνώμη. Εσείς θα ζητήσετε μία συγγνώμη από όλους αυτούς που στοχοποιήσατε;», ρώτησε τον πρωθυπουργό ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ενώ υπογράμμισε ότι «εμείς θα το πάμε μέχρι τέλους. Τίποτα δεν θα μείνει στο σκοτάδι».

Ο Αλέξης Τσίπρας άσκησε έντονη κριτική στον Κυριάκο Μητσοτάκη για τους χειρισμούς του στο θέμα της Ουκρανίας και στα όπλα που έχει δώσει, κατηγόρησε τη ΝΔ ότι έχει οδηγήσει δύο φορές τη χώρα σε χρεοκοπία, το 2009 και το 2014 ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ παρέδωσε στη ΝΔ ρυθμισμένο χρέος, μίλησε για την ακρίβεια που πλήττει την κοινωνία και αναφέρθηκε στην ανάγκη για διεξαγωγή εκλογών.

Ενωμένοι απέναντι στον Ερντογάν

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ανέβηκαν πολλές φορές οι τόνοι με έντονους χαρακτηρισμούς εκατέρωθεν. Από τον Αλέξη Τσίπρα, μοναδικό σημείο που φάνηκε να υπάρχει σύμπνοια, ήταν η αναφορά του στη απειλή της Τουρκίας όταν είπε ότι «παρά τις διαφορές που έχουν ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, απέναντι στον Ερντογάν και τις αμφισβητήσεις των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, είμαστε όλοι ενωμένοι».

Απάντηση σε αυτή τη θέση του Αλέξη Τσίπρα έδωσε στη δευτερολογία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης: «Πρώτος εγώ το ζήτησα, κ. Τσίπρα. Πού ήσασταν ακριβώς όταν δεν ψηφίζατε τις αμυντικές δαπάνες; Πού ήσασταν ακριβώς σε αυτό το μέτωπο το οποίο εσείς ο ίδιος, τώρα, με καθυστέρηση ζητάτε να συγκροτηθεί, όταν δεν στηρίξατε την ελληνογαλλική συμφωνία; Πού ήσασταν εσείς όταν δεν ψηφίσατε την πρόσθετη επένδυση στα Rafale; Απόντες ήσασταν», συμπληρώνοντας ότι για την κυβέρνηση η άμυνα είναι ο υπέρτατος αυτοσκοπός. «Έστω και με καθυστέρηση, λοιπόν, καλώς ήρθατε στο στρατόπεδο της εθνικής ενότητας όταν πρόκειται για προκλήσεις εις βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.





ΠΗΓΗ