Eurokinissi

Athens Democracy Forum

Στο πλαίσιο των εργασιών του συνεδρίου Athens Democracy Forum, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, συζήτησε με τον δημοσιογράφο της εφημερίδας «The New York Times», Στίβεν Ερλάνγκερ.

Πρώτο θέμα της συνέντευξης η σύναψη στρατηγικής συμφωνίας Ελλάδας – Γαλλίας και η αγορά από την Ελλάδα τριών γαλλικών φρεγατών. «Πήραμε τις φρεγάτες στο καλύτερο τίμημα και στον καλύτερο χρόνο παράδοσης» ανέφερε ο πρωθυπουργός, ενώ συμπλήρωσε ότι πρόκειται για πλοία που βάζουν το Πολεμικό Ναυτικό στη νέα ψηφιακή εποχή και ενισχύουν την αποτρεπτική ικανότητα της χώρας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εστίασε στο άρθρο της αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής και τόνισε ότι με την συμφωνία αυτή αναβαθμίζεται η αμυντική ικανότητα κρατών που είναι μέλη του ΝΑΤΟ. «Υποχρέωση μου είναι να υπερασπιστώ την πατρίδα μου», ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός, εξηγώντας παράλληλα ότι πρόκειται για την πρόθεση να μπορούν ευρωπαϊκές χώρες να υπερασπιστούν τα συμφέροντα τους και ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να υπογράψει με τις ΗΠΑ την επέκταση της αμυντικής συμφωνίας για ακόμη πέντε χρόνια.

Μιλώντας για την σχέση με την Τουρκία, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι υπάρχουν διαφορές με την Τουρκία που μπορούν να λυθούν με το διάλογο και υπογράμμισε ότι δεν σκοπεύει να μπει σε μία κούρσα εξοπλισμών με τη γειτονική χώρα. «Ωστόσο, επαναλαμβάνω πως θα υπερασπιστούμε την κυριαρχία και την εδαφική μας ακεραιότητα», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Μιλώντας για το μεταναστευτικό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για την τακτική της Άγκυρας που εργαλειοποίησε τους μετανάστες και για την προστασία των ελληνικών συνόρων. Επίσης αναφέρθηκε στη διάσωση πολλών ανθρώπινων ζωών από το Λιμενικό στο Αιγαίο, εκτίμησε ότι δεν πρόκειται να επαναληφθούν σκηνές από τις μεταναστευτικές ορδές του 2015 και μίλησε για την ανάγκη ενός νέου Συμφώνου Μετανάστευσης και Ασύλου.  

Ο πρωθυπουργός κλήθηκε να απαντήσει και για το θέμα της πανδημίας και για τους εμβολιασμούς. Όπως είπε, δεν υπάρχει πρόθεση επέκτασης της υποχρεωτικότητας και αναφέρθηκε στους περιορισμούς που υπάρχουν για τους ανεμβολίαστους πολίτες, όπως την απαγόρευση εισόδου σε κλειστούς χώρους ψυχαγωγίας, εκτιμώντας ότι το επόμενο διάστημα θα αυξηθούν οι εμβολιασμοί.





ΠΗΓΗ