«Η Ελλάδα αποκρούσει και τα πιο παράλογα επιχειρήματα με ψυχραιμία και αυτοπεποίθηση», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημειώνοντας για τον Ταγίπ Ερντογάν ότι «δεν θα τον ακολουθήσω και δεν θα εμπλακώ σε ένα παιχνίδι προσωπικών χαρακτηρισμών».
Αναφερόμενος στην τουρκική προκλητικότητα, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε: «Τέτοιοι λεονταρισμοί δεν μπορεί να γίνουν ανεκτοί ούτε από την Ελλάδα, ούτε από την ΕΕ. Η χώρα μας απαντά πάντα στις προκλήσεις των γειτόνων με την ψυχραιμία της ισχύος, αλλά και με την αυτοπεποίθηση του Δικαίου», ενώ σημείωσε ότι τα επιχειρήματα της Τουρκίας αποδομούνται στην επιστολή που απέστειλε η χώρα στον ΟΗΕ.
Όπως εξήγησε ο κ. Μητσοτάκης, «η Τουρκία χάνει ακόμα μία ευκαιρία να βελτιώσει την σχέση της με τη Ελλάδα. Τα μπαράζ υπερπτήσεων είναι παντελώς απρόκλητα. Αν η Τουρκία ενοχλήθηκε από την επίσκεψη μου στις ΗΠΑ και από την ομιλία μου στο Κογκρέσο, είναι δικαίωμα της. Η Ελλάδα έχει συμμάχους». Παράλληλα ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα πορεύεται σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και τόνισε ότι «το τελευταίο που χρειάζεται είναι μία ένταση στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου». Για αυτό και σε επόμενη συνεδρίαση της Συνόδου Κορυφής, ο πρωθυπουργός θα ζητήσει να περιλαμβάνεται στα συμπεράσματα η ρητή και ξεκάθαρη καταδίκη της τουρκικής προκλητικότητας.
Απαντώντας σε ερώτηση για την συζήτηση που είχε με τον Όλαφ Σολτς και για την στάση της Γερμανίας στα ελληνοτουρκικά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι «του εξήγησα ότι δε νοείται πολιτική ίσως αποστάσεων από ένα κράτος της ΕΕ σε ένα άλλο κράτος μέλος της ΕΕ που απειλείται. Νομίζω ότι αντελήφθη πλήρως την έκταση του προβλήματος».
«Εκλογές στο τέλος της τετραετίας»
Σε ερώτηση σχετική με την πρόβλεψη του Αλέξη Τσίπρα περί εκλογών τον Σεπτέμβριο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε: «Θέλω να μου πείτε πόσες από τις προβλέψεις του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης έχουν μέχρι τώρα επιβεβαιωθεί. Εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας», ενώ σημείωσε ότι αυτό που έχει ανάγκη η χώρα είναι πολιτική σταθερότητα, πολιτισμένο διάλογο και λιγότερη πόλωση.
«Ανησυχούμε για την επισιτιστική κρίση»
Ένα από τα θέματα που συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια της Συνόδου, ήταν και αυτό της ενδεχόμενης επισιτιστικής κρίσης, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να εκφράζει την ανησυχία του. «Έχουμε αγωνία κι εγώ και συνάδελφοί μου για τους 20 εκατ. τόνους σιτηρών που είναι ”εγκλωβισμένοι” στην Ουκρανία. Στηρίζουμε την πρωτοβουλία του ΓΓ του ΟΗΕ για ένα θαλάσσιο ανθρωπιστικό διάδρομο για αυτό το πολύτιμο σιτάρι, ώστε να φύγει από το λιμάνι της Οδησσού», σημείωσε στην συνέντευξη Τύπου ο πρωθυπουργός, ενώ τόνισε ότι πρέπει να δημιουργηθούν οι συνθήκες εκείνες ώστε να αποφευχθεί μία επισιτιστική κρίση.
«Η Ελλάδα δεν μπορεί να περιμένει την ΕΕ για τις ανατιμήσεις στην ενέργεια»
Μιλώντας για το θέμα των ενεργειακών ανατιμήσεων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι σε επόμενη Σύνοδο Κορυφής θα συζητηθεί το θέμα της επιβολής πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου. Ξεκαθάρισε όμως ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να περιμένει την ΕΕ για αυτό και θέτει σε εφαρμογή το δικό της Εθνικό Σχέδιο. «Η Ελλάδα δεν πρόκειται να περιμένει την ΕΕ για να παράσχει στήριξη σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Ανοίγει η πλατφόρμα την ερχόμενη εβδομάδα για να επιστραφεί στα νοικοκυριά το 60% της υπερβάλλουσας χρέωσης από τον Ιανουάριο μέχρι τον Μάιο. Από τον Ιούλιο σε εφαρμογή το νέο σύστημα τιμολόγησης της ηλεκτρικής ενέργειας. Η ελάφρυνση έρχεται και από την φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών ηλεκτρικής ενέργειας», ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός ενώ σε ερώτηση σχετικά με πιθανά μέτρα για ανάσχεση των αυξήσεων στις τιμές των καυσίμων ανέφερε ότι δεν είναι έτοιμος να ανακοινώσει κάτι, αφήνοντας όμως «παράθυρο» για μελλοντικές κινήσεις.
«Επιτυχία της ΕΕ η συμφωνία για το 6 πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας»
Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε την αναφορά του στην συνέντευξη Τύπου τονίζοντας ότι αποτελεί επιτυχία το γεγονός ότι επήλθε συμφωνία για το 6 πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας. «Η Ευρώπη έχει υποχρέωση να χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα για να σταματήσει η βάρβαρη εισβολή στην Ουκρανία. Κάθε πακέτο κυρώσεων έχει κόστος – και γι αυτούς που αποφασίζουν. Αλλά έχει μεγαλύτερο κόστος για την Ρωσία», σημείωσε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός ενώ σε αναφορά του για την ενεργειακή ασφάλεια τόνισε ότι παρουσίασε τις ελληνικές θέσεις σχετικά με τη διαφοροποίηση των πηγών και των οδών της ενεργειακής τροφοδοσίας και ότι η Ελλάδα μετατρέπεται σε κόμβο μεταφοράς φυσικού αερίου.