via Associated Press

Τελετή υποδοχής των πολεμικών αεροσκαφών RAFALE στην 114 ΠΜ στην Τανάγρα, Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2022. Τα έξι μαχητικά, απογειώθηκαν από το Ιστρ της Γαλλίας, κοντά στη Μασσαλία και πέταξαν απευθείας προς την Ελλάδα, για να ενταχθούν στην 332η Μοίρα “Γεράκι” της Πολεμικής Αεροπορίας. (AP Photo/Thanassis Stavrakis)

Τη σημασία που έχει για τη χώρα η απόκτηση των αεροσκαφών Rafale ανέδειξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του κατά την τελετή υποδοχής των πρώτων 6 από τα συνολικά 24 μαχητικά αεροπλάνα, κάνοντας λόγο για «πολλαπλασιαστή ισχύος που αναβαθμίζει τη χώρα μας σε επίπεδο επιχειρησιακό, τεχνολογικό, αλλά και γεωπολιτικό».

Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, τα νέα αεροσκάφη «αποτελούν δείγμα της Ελλάδας που αλλάζει και ακμάζει σε όλα τα πεδία», ενώ αναφέρθηκε και στις αλλαγές που φέρνουν, χαρακτηρίζοντας την αγορά τους «μία γεωστρατηγική εξέλιξη πρώτης γραμμής γιατί τα νέα μαχητικά καθιστούν την αεροπορία μας μία από τις ισχυρότερες στην Ευρώπη και τη Μεσόγειο, κάτι που προσδίδει στην ευελιξία της εθνικής μας διπλωματίας και τις πολύπλευρες συμμαχίες της χώρας. Και βέβαια σφραγίζει την αμυντική συμπαράταξη Ελλάδος και Γαλλίας δίνοντας νέα πνοή στην προοπτική της ευρωπαϊκής στρατηγικής αυτονομίας».

Σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη «η οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη πρέπει να πλαισιώνεται από τη θωράκιση ασφάλειας και την ανάταση της εθνικής αξιοπρέπειας», με τον πρωθυπουργό να υπογραμμίζει πως «για την Ελλάδα κάθε ενίσχυση της άμυνας της αποτελεί προβολή ειρήνης».

via Associated Press

Τελετή υποδοχής των πολεμικών αεροσκαφών RAFALE στην 114 ΠΜ στην Τανάγρα, Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2022. Τα έξι μαχητικά, απογειώθηκαν από το Ιστρ της Γαλλίας, κοντά στη Μασσαλία και πέταξαν απευθείας προς την Ελλάδα, για να ενταχθούν στην 332η Μοίρα “Γεράκι” της Πολεμικής Αεροπορίας. (ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI) (AP Photo/Thanassis Stavrakis)

 

Διεθνές Δίκαιο και εγρήγορση 

Παράλληλα έστειλε σαφές μήνυμα προς την Τουρκία επισημαίνοντας πως «στον 21ο αιώνα άλλωστε, δεν έχουν θέση ούτε η προφανής παραχάραξη της Ιστορίας και της γεωγραφίας ούτε τα αυθαίρετα και απειλητικά πυροτεχνήματα. Πολύ περισσότερο όταν εκπέμπονται από γειτονικά κράτη. Σε όλα αυτά απαντούν το Διεθνές Δίκαιο και η εθνική μας εγρήγορση. Αντίθετα, το μήνυμα των καιρών πρέπει να είναι η αλήθεια και η συνεννόηση πάντα με βάση τη διεθνή νομιμότητα και ειδικότερα στην περιοχή μας πάντα με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας». Όπως υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης, «σε αυτό το δρόμο βαδίζουμε Ελλάδα και Ευρώπη. Αυτόν θα προστατεύουν τα νέα Rafale για την απόκτησή των οποίων δεν χρειαζόμαστε την άδεια κανενός. Με την ίδια αποφασιστικότητα που η χώρα κλείνει την πόρτα σε κάθε απειλή, κρατά ανοικτά τα παράθυρα του διαλόγου».

Ο πρωθυπουργός εστίασε στην ανανέωση του υλικού της Πολεμικής Αεροπορίας «η οποία είχε καταστεί κατεπείγουσα», ενώ επισήμανε και την ταχύτητα υλοποίησης της συμφωνίας με τη Γαλλία, καθώς όπως είπε πέρασαν μόλις 16 μήνες από την παραγγελία τους για να παραδοθούν σήμερα τα πρώτα 6, ετοιμοπόλεμα και με τα πληρώματα και το προσωπικό υποστήριξης να έχουν ολοκληρώσει τον απαιτητικό κύκλο εκπαίδευσης. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό αναμένεται   μέσα στο 2022 να παραδοθεί η δεύτερη εξάδα αεροσκαφών, το 2023 η τρίτη και μετά τα υπόλοιπα 6.

via Associated Press

Ο πρωθυπουργος Κυριάκος Μητσοτάκης επιθεωρεί το πιλοτήριο ενός από τα γαλλικά μαχητικά Rafale στην διάρκεια της τελετής υποδχής της νέας μοίρας που έγινε στην Τανάγρα στις 19 Ιανουαρίου 2022. (AP Photo/Thanassis Stavrakis)

 

Μέτρα στήριξης για τους ένστολους

«Τα νέα Rafale είναι έτοιμα να απογειωθούν για ένα καλύτερο, πιο ειρηνικό αύριο, για όλη την περιοχή. Σε λίγο θα επιχειρούν δίπλα σε νέες γαλλικές φρεγάτες με τις οποίες μοιράζονται οπλικά και αμυντικά συστήματα και έχουν κοινή επιχειρησιακή φιλοσοφία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενώ ανακοίνωσε και μέτρα στήριξης των ένστολων, κάνοντας λόγο για «ανακούφιση σύμφωνα με τις δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας. Αυτό άλλωστε διαπερνά κάθε επιλογή μας». Πλέον τα πτητικά και καταδυτικά επιδόματα απαλλάσσονται από κάθε φόρο και αυτό δεν αφορά μόνο τις Ένοπλες Δυνάμεις αλλά και την Ελληνική Αστυνομία, την Πυροσβεστική, το Λιμενικό, ενώ θα ισχύσει και για αποζημιώσεις στελεχών που παρέχουν ιατρική βοήθεια με αεροπορικά μέσα. «Είναι η ελάχιστη έκφραση ευγνωμοσύνης της πολιτείας για εκείνους που αγρυπνούν για να προκόβει η Ελλάδα με ειρήνη και ασφάλεια. Τους αξιωματικούς ή υπαξιωματικούς οπλίτες των τριών όπλων και των σωμάτων ασφαλείας. Αλλά και τους υγειονομικούς της πρώτης γραμμής, τους αεροδιασώστες γιατρούς και νοσηλευτές. Όπως και τα πληρώματα του ΕΚΑΒ που δίνουν τη μάχη της υγείας σε κάθε απομακρυσμένο τόπο», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

Η ανανέωση των ελληνικών όπλων δεν σταματά εδώ, καθώς όπως ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης «στην Καλαμάτα το αμέσως επόμενο διάστημα εγκαινιάζεται το νέο Διεθνές Κέντρο Αεροπορικής Εκπαίδευσης. Μέσα στο έτος το Πολεμικό μας Ναυτικό θα υποδεχθεί τα πρώτα δύο από τα επτά ολοκαίνουργια ανθυποβρυχιακά του ελικόπτερα καθώς και τις τόσο απαραίτητες τορπίλες για τα υποβρύχιά μας. Ενώ και ο Στρατός Ξηράς θα έχει προμηθευτεί σύγχρονα πυρομαχικά για τα άρματα μάχης».

Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, «δεν μπορεί να υπάρξει πραγματική ευημερία των πολιτών δίχως σταθερότητα και ελευθερία στη χώρα. Όπως δεν υπάρχει και αληθινός προοδευτικός εκσυγχρονισμός χωρίς να τον συνοδεύει ο υπεύθυνος πατριωτισμός. Σε αυτό το δημιουργικό δίδυμο λοιπόν πιστεύω και για αυτό θα συνεχίσω να εργάζομαι».

 Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκλεισε την ομιλία του με αναφορά στον Ελευθέριο Βενιζέλο και στα πρώτα μαχητικά αερισκάφη που είχε προμηθευτεί η χώρα, και πάλι από τη Γαλλία, πριν από 110 χρόνια. «Τότε γεννήθηκε ο στόλος της Πολεμικής μας Αεροπορίας που τώρα ενδυναμώνεται όσο ποτέ. Και μαζί του θεμελιώθηκε και η ελληνογαλλική συμμαχία των τελευταίων δεκαετιών που σήμερα εδραιώνεται ακόμα περισσότερο», ανέφερε ο πρωθυπουργός ενώ συμπλήρωσε ότι την προσγείωση εκείνων των πρώτων αεροσκαφών ακολούθησαν χρόνια ακμής και θριάμβων για την Ελλάδα και ότι είναι σίγουρος ότι έτσι θα συμβεί και με την άφιξη των σύγχρονων απογόνων τους στην Τανάγρα.

 





ΠΗΓΗ