Κατά την συνεδρίαση της Κ.Ο. της Ν.Δ. μέσω τηλεδιάσκεψης, με θέμα την εκλογή νέου Γενικού Γραμματέα στη θέση του Σταύρου Καλαφάτη, που ανέλαβε κυβερνητικά καθήκοντα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τοποθετήθηκε για όλα τα κρίσιμα ζητήματα, από την πανδημία έως τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Ο πρωθυπουργός εστίασε στη διαχείριση της πανδημίας και στο άνοιγμα του λιανεμπορίου. Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, τα καλά επιδημιολογικά δεδομένα των τελευταίων εβδομάδων ήταν αυτά που επέτρεψαν στους ειδικούς να δώσουν το «πράσινο φως» την Παρασκευή για το άνοιγμα του λιανεμπορίου σε ολόκληρη τη χώρα.

Παράλληλα, όμως, τόνισε ότι αυτό το κρίσιμο στοίχημα πρέπει να το κερδίσουμε όλες και όλοι, με συμπεριφορές υπευθυνότητας και σοβαρότητας.

«Θα είναι δραματικό εάν αναγκαστούμε να διαχειριστούμε πάλι καταστάσεις συνωστισμών στα καταστήματα, στους μεγάλους εμπορικούς δρόμους, και πιστεύω ότι θα επιδείξουμε όλοι την απαραίτητη συμμόρφωση με τις υποδείξεις των ειδικών, ώστε να μπορέσουμε να ανοίξουμε το λιανεμπόριο με τρόπο οργανωμένο, να στηρίξουμε την οικονομία, να στηρίξουμε τα καταστήματα -ειδικά τα πιο μικρά καταστήματα τα οποία περιμένουν με τόση προσμονή την εποχή των εκπτώσεων- χωρίς αυτή η κίνηση να οδηγήσει σε μία νέα αύξηση των κρουσμάτων», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Πιο γρήγορη αδειοδότηση του εμβολίου της AstraZeneca

Σχετικά με τη διαδικασία του εμβολιασμού που είναι σε εξέλιξη, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην προσωπική του εμπειρία, προκειμένου να δείξει ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή.

«Ξεκινά και ο δεύτερος κύκλος όσων εμβολιάστηκαν σε πρώτη φάση, εγώ ο ίδιος εμβολιάστηκα σήμερα το πρωί. Μπορώ να σας πω ότι τελείωσα ανώδυνα και χωρίς την παραμικρή παρενέργεια», είπε ο πρωθυπουργός, ενώ τόνισε ότι η Ελλάδα είναι εξαρτημένη από τον αριθμό των εμβολίων που θα παραλάβει από τις εταιρείες μέσω των διαπραγματεύσεων που έχει κάνει η κυβέρνηση με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Και προφανώς όσο περισσότερα εμβόλια μπορούμε να παραλάβουμε, τόσο πιο γρήγορα θα προχωρήσουμε και στη διαδικασία του εμβολιασμού», ξεκαθάρισε ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος μίλησε και για την συζήτηση που είχε το πρωί με αρχηγούς κρατών.

«Μαζί με άλλους συναδέλφους μου, Ευρωπαίους, συμφωνήσαμε ότι και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της επόμενης Πέμπτης πρέπει να θέσουμε μετ’ επιτάσεως το ζήτημα της όσο το δυνατόν πιο γρήγορης αδειοδότησης του εμβολίου της AstraZeneca, το οποίο -από τη στιγμή που θα αδειοδοτηθεί- θα μας δώσει σημαντικές ποσότητες εμβολίων που μπορούμε να εντάξουμε στο Εθνικό Σχέδιο του εμβολιασμού μας».

Ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού

Επίσης, o κ. Μητσοτάκης μίλησε για την πρόταση που έχει καταθέσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά και σε ευρωπαίους ηγέτες, για ένα ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού το οποίο θα μπορεί με ενιαίο διευρωπαϊκό τρόπο να αποδεικνύει ποιος έχει εμβολιαστεί, διευκολύνοντας έτσι τις μετακινήσεις των πολιτών.

«Έτσι ώστε να μπορούμε όχι να διαχωρίσουμε τους πολίτες σε δύο κατηγορίες -σε αυτούς που έχουν εμβολιαστεί και αυτούς που δεν έχουν εμβολιαστεί- αλλά απλά να διευκολύνουμε ταξιδιωτικά αυτούς τους οποίους θα έχουν ένα τέτοιο πιστοποιητικό», ανέφερε συγκεκριμένα, προσθέτοντας ότι ενδιαφέρει ιδιαίτερα την Ελλάδα, ενόψει και της τουριστικής περιόδου που ξεκινά τον Απρίλιο.

Ο πρωθυπουργός μίλησε για την έγκαιρη προετοιμασία της ανάκαμψης της οικονομίας και της κοινωνίας, μέσω της αξιοποίησης των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης, για τη νέα κυβερνητική, ενώ παρότρυνε  τους βουλευτές που ανέλαβαν θέσεις Υπουργών, Αναπληρωτών Υπουργών αλλά και Υφυπουργών να κρατήσουν ανοιχτή την επαφή τους με τους υπόλοιπους βουλευτές της Κ.Ο.

Τέλος, κατέθεσε την πρόταση του η θέση του Γενικού Γραμματέα να καλυφθεί από τον βουλευτή Φωκίδας Γιάννη Μπούγα, η οποία και έγινε ομόφωνα αποδεκτή.

Εναρξη διερευνητικών επαφών με την Τουρκία

Σε ο,τι αφορά την αγορά των γαλλικών αεροσκαφών Rafale, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση ολοκλήρωσε τη σύμβαση αγοράς τους, ενώ –όπως είπε- συζητά την επέκταση των χωρικών υδάτων προς δυσμάς στα 12 μίλια.

«Για πρώτη φορά από το 1947 μεγαλώνει η Ελλάδα ως προς την επικράτειά της», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος θα τοποθετηθεί για το θέμα αυτό την Τετάρτη (20/1) στη Βουλή, ενώ αναφέρθηκε και στην έναρξη των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία.

«Υποδεχόμαστε αυτήν την έναρξη των επαφών μετά από αρκετά χρόνια αφενός με τη σιγουριά του Διεθνούς Δικαίου αφετέρου με την ασφάλεια της άμυνας μας, και γνωρίζοντας καλά τα επιχειρήματά μας για το μοναδικό θέμα που φέρνει ουσιαστικά μεγάλες εντάσεις στη σχέση μας με τη γείτονα χώρα, τον καθορισμό θαλασσίων ζωνών σε Αιγαίο και σε Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και με ελπίδες που δοκιμάζονται στο ρεαλισμό αλλά και χωρίς ψευδαισθήσεις που πέφτουν στο κενό», είπε συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός.                    

Τέλος, κατέθεσε την πρόταση του η θέση του Γενικού Γραμματέα να καλυφθεί από τον βουλευτή Φωκίδας Γιάννη Μπούγα, η οποία και έγινε ομόφωνα αποδεκτή.





ΠΗΓΗ