Μπορεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης να επισκέφθηκε τη Θεσσαλία για να δει την πορεία αποκατάστασης των περιοχών που έπληξε ο Ιανός, όμως κατά τη διάρκεια σύσκεψης που έγινε στην Καρδίτσα, αναφέρθηκε και στις κυβερνητικές αποφάσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

«Δυστυχώς, ξέρετε ότι σε κάποιες περιοχές της χώρας με πρώτη και πιο σημαντική την Περιφέρεια Αττικής αναγκαστήκαμε να βάλουμε περιορισμούς στη λειτουργία του λιανεμπορίου, γιατί αυτό μας υπέδειξαν οι ειδικοί» είπε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι γίνεται μία μεγάλη προσπάθεια διαχείρισης της πανδημίας και ταυτόχρονα συντήρησης της οικονομικής δραστηριότητας.

«Δεν είναι εύκολη αυτή η ισορροπία, αξιολογούμε συνέχεια τα δεδομένα και έχουμε επιλέξει μία πολιτική αναπροσαρμογών, έτσι ώστε να είμαστε πάντα μπροστά από τις εξελίξεις και να μην τρέχουμε από πίσω», συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης,  ζητώντας από τους παράγοντες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης την πιστή εφαρμογή των υγειονομικών μέτρων.

«Θα ζητήσω και εδώ στη Θεσσαλία από όλους τους δημάρχους, ιδιαίτερα αυξημένη προσοχή, τηρούμε τα μέτρα, φοράμε τις μάσκες, αποφεύγουμε τους συγχρωτισμούς, αποφεύγουμε -το τονίζω αυτό ειδικά- τις συναντήσεις στα σπίτια, γιατί εκεί βγάζουμε τις μάσκες, μπορεί να πιούμε και κανένα ποτηράκι παραπάνω πάνω στο φαγητό, εκεί έχουμε πολλές εστίες διασποράς του COVID-19. Για να βγούμε όλοι γεροί από αυτή την περιπέτεια, να τρέξουν τα προγράμματα εμβολιασμού έτσι ώστε όταν με το καλό έρθει η άνοιξη και το καλοκαίρι να μπορούμε να πούμε ότι έχουμε αφήσει αυτή την περιπέτεια οριστικά πίσω μας», πρόσθεσε.

 

Για την αντιμετώπιση της πανδημίας αλλά κυρίως για την στήριξη των επιχειρήσεων κατά τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και κατά τη διάρκεια περιοδείας που έκανε στην πόλη της Καρδίτσας. Μιλώντας με επιχειρηματία της εστίασης, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο χώρος και είπε ότι θα γίνουν περαιτέρω ενέργειες στήριξης.

«Αναγνωρίζουμε ότι ο κλάδος που έχει χτυπηθεί πιο πολύ από όλους  είναι ο κλάδος της εστίασης και της διασκέδασης. Και αυτό είναι κάτι που το λαμβάνουμε υπόψη συνέχεια και στα μέτρα στήριξης, όπως η επιστρεπτέα προκαταβολή, η οποία σε μεγάλο βαθμό έχει κατευθυνθεί στον δικό σας κλάδο. Βέβαια και σε αυτούς οι οποίοι έδειξαν πραγματική μείωση τζίρου. Και είμαστε εδώ, όταν τελειώσει η κρίση -και ελπίζουμε να τελειώσει σύντομα- να κάνουμε και το συνολικό ταμείο. Και ό,τι παραπάνω χρειαστεί να κάνουμε, θα το κάνουμε ειδικά για τον κλάδο. Πλησιάζουμε αν όλοι προσέξουμε,  σιγά-σιγά προς το τέλος αυτής της περιπέτειας», είπε ο κ. Μητσοτάκης. Και έμποροι της περιοχής όμως μετέφεραν τις ανησυχίες τους στον πρωθυπουργό, ο οποίος τους είπε ότι έχουν κρατηθεί ταμειακές εφεδρείες για την στήριξη των επιχειρήσεων.

Σχετικά με την πορεία υλοποίησης των μέτρων στήριξης και αποκατάστασης των περιοχών της Θεσσαλίας που επλήγησαν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα πριν από τέσσερις μήνες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι οι αρχές με τις οποίες κινείται η κυβερνητική δράση είναι: «Συντονισμός, ταχύτητα, καινοτομία στον τρόπο διαχείρισης του προβλήματος, διαφάνεια και λογοδοσία. Επιμένουμε πολύ σε αυτές τις αρχές, συνθέτουν τις αξίες πάνω στις οποίες κινηθήκαμε για να μπορούμε να έχουμε αυτό το αποτέλεσμα».  Ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι «το κράτος ήταν, είναι και θα είναι παρών κάθε φορά που ο πολίτης το χρειάζεται», τόνισε ότι η κυβέρνηση κινήθηκε με μεγάλη ταχύτητα προκειμένου να γίνουν πράξη οι δεσμεύσεις της, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι έχουν λυθεί όλα τα προβλήματα και αναφέρθηκε σε τρεις αναπτυξιακές παρεμβάσεις:

-Στη σημασία του Ε65 για την ευρύτερη περιοχή.

-Στη  βιώσιμη Γεωργία, με πράσινο αποτύπωμα: «Πρέπει να διαχειριζόμαστε καλύτερα το νερό, πρέπει να έχουμε συμμετοχή Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και στη διαδικασία άντλησης αλλά και αξιοποίησης του νερού, έτσι θα μειώσουμε συνολικά το αποτύπωμα και έτσι θα έχει και τελικό όφελος ο αγρότης, γιατί θα μειώσουμε το κόστος παραγωγής», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

-Στο μεγάλο ενδιαφέρον «που δείχνουμε συνολικά ως κυβέρνηση για την ορεινή Ελλάδα. Και η προσέγγιση, ότι ο Τουρισμός μας δεν είναι μόνο τουρισμός που αφορά τα νησιά μας, τη θάλασσα μας, το καλοκαίρι, αλλά πρέπει να είναι τουρισμός 365 μέρες το χρόνο για να μπορούμε να αξιοποιούμε τις ομορφιές του ορεινού μας πλούτου και να συνδέουμε το τουριστικό μας προϊόν με ποιοτική αγροτική παραγωγή, με την έννοια της ελληνικής κουζίνας, με την ανάδειξη της τοπικής πολιτιστικής κληρονομιάς, αυτό αποτελεί για μένα μία πρώτη προτεραιότητα», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Οι παράγοντες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την ταχύτητα και την αποτελεσματικότητα με την οποία κινήθηκε η κρατική μηχανή για την υλοποίηση των μέτρων στήριξης και την αποκατάσταση των ζημιών.  «Μέσα σε τέσσερις μήνες δεν έγινε ποτέ στο παρελθόν τέτοια αποκατάσταση», σημείωσε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός.

Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κωνσταντίνος Καραμανλής, κατά την παρέμβασή του σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι «είναι από τις ελάχιστες φορές που στη δημόσια διοίκηση συνεργάστηκαν αρμονικά τόσες πολλές διοικητικές δομές».

Κατά τη διάρκεια της περιοδείας του στη Θεσσαλία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης πραγματοποίησε στάση σε Βιομηχανία Ξυλείας η οποία είχε υποστεί σημαντικές ζημιές από το πέρασμα του «Ιανού» όμως κατάφερε να ορθοποδήσει,  επιθεώρησε, επίσης, την πορεία των εργασιών στον ποταμό «Καράμπαλη» και παρακολούθησε μέρος των εργασιών που γίνονται αυτό το διάστημα, ενώ ολοκληρώνοντας την περιοδεία του επισκέφθηκε το εργοτάξιο του Ε65, στο ύψος της Ξυνιάδας, όπου ενημερώθηκε για την πορεία των εργασιών, την πρόοδο του συνολικού έργου και για τα κομμάτια που απομένουν προς ολοκλήρωση.





ΠΗΓΗ