Maximou

Astypalaia

Απόλυτα ικανοποιημένοι για την μετατροπή της Αστυπάλαιας σε πρότυπο νησί ηλεκτροκίνησης και πράσινης ενέργειας δήλωσαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Διευθύνοντας Σύμβουλο του ομίλου Volkswagen, Χέρμπερτ Ντις, οι οποίοι συναντήθηκαν το απόγευμα της Τετάρτης 2/6 στο νησί. 

Η πρωθυπουργική επίσκεψη στις αρχές του καλοκαιριού εντάσσεται στο πλαίσιο της συνολικής προσπάθειας που καταβάλει η κυβέρνηση, με στόχο να σηματοδοτήσει την «έξοδο από το τούνελ» της πανδημίας, αλλά και να προσελκύσει επενδυτικό ενδιαφέρον. Η περιήγηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη είχε σε ορισμένες στιγμές και «χρώμα» προεκλογικής περιοδείας, αν και η κυβέρνηση απορρίπτει επί του παρόντος όλα τα σχετικά σενάρια.   

Κατά την συνάντηση με τον ισχυρό άνδρα της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι είχε την ευκαιρία να δει τις εγκαταστάσεις παραγωγής ενέργειας, τις γεννήτριες diesel και εξέφρασε τη χαρά του για τις αλλαγές που έπονται.

POOL via REUTERS

Ηλεκτρικό αυτοκίνητο μπροστά σε συσκευή φόρτισης που έχει εγκατασταθεί στο αεροδρόμιο της Αστυπάλαιας.. Alexandros Vlachos/Pool via REUTERS

«Είναι μεγάλη μας χαρά που βρίσκεστε εδώ.  Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος με το γεγονός πως αυτό που ξεκίνησε ως ιδέα τώρα γίνεται πραγματικότητα. Είχα την ευκαιρία να περιηγηθώ στο νησί πριν φτάσετε εδώ και να μιλήσω με τους κατοίκους, οι οποίοι είναι πραγματικά ενθουσιασμένοι με το όλο project», απάντησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, συμπληρώνοντας ότι «σίγουρα είναι εξαιρετικά σημαντικό για το νησί αλλά λειτουργεί και ως σύμβολο του τι μπορούμε να κάνουμε για την επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης. Εργαζόμαστε από κοινού το κράτος, ο Δήμος, με πρωτοπόρες στον τομέα τους δυνάμεις του ιδιωτικού τομέα».

Ο Χέρμπερτ Ντις εξέφρασε τη μεγάλη του ικανοποίηση για την σπουδαία –όπως τη χαρακτήρισε- δουλειά που έγινε, παρά την πανδημία.

«Καθώς περπατούσα στο νησί είδα την πρώτη μορφή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, τους παλιούς ανεμόμυλους. Και τώρα βλέπουμε τις ΑΠΕ του μέλλοντος: νέες μονάδες ηλιακής και αιολικής ενέργειας που ηλεκτροδοτούν ηλεκτρικά οχήματα. Είναι συναρπαστικό», τόνισε ο πρωθυπουργός.

POOL via REUTERS

Από την συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Χέρμπερτ Ντις. Alexandros Vlachos/Pool via REUTERS

Όπως είναι γνωστό, η Αστυπάλαια ήταν η επιλογή της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας για την εφαρμογή του  project που βασίζεται κυρίως στην αντικατάσταση των συμβατικών ιδιωτικής και δημόσιας χρήσης οχημάτων στο νησί με ηλεκτρικά και στην αντικατάσταση των ρυπογόνων καυσίμων με εναλλακτικές ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Μετά την συνάντηση με τον Χέρμπερτ Ντις, ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρακολούθησε την παράδοση 12 φορτιστών και οκτώ ηλεκτρικών αυτοκινήτων, δωρεά της Volkswagen, στην Αστυνομία, τη δύναμη του Λιμενικού και την Πολιτική Αεροπορία. Επίσης δωρήθηκε ένα ασθενοφόρο. Ο κ. Μητσοτάκης και ο CEO της αυτοκινητοβιομηχανίας συζήτησαν με κατοίκους για τα οφέλη από τα ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα για τους πολίτες και το περιβάλλον και ειδικά για την Αστυπάλαια που γίνεται ένα πρότυπο νησί «πράσινης» ανάπτυξης, ενώ επισκέφθηκαν και το Αρχαιολογικό Μουσείο του νησιού.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του στην εκδήλωση με θέμα «Αστυπάλαια: ένα έξυπνο και βιώσιμο νησί. Επισκόπηση προόδου: από το όραμα στην πράξη», τόνισε: «Αυτό που κάνουμε στην Αστυπάλαια είναι ένα ξεκίνημα. Ένα παράθυρο σε ένα καθαρότερο και πιο πράσινο μέλλον. Μην έχετε αμφιβολία πως η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής είναι επείγουσα. Για να αντιμετωπίσουμε αυτήν την άνευ προηγουμένου κρίση της κλιματικής αλλαγής θα πρέπει να είμαστε γενναίοι και να ενεργήσουμε από κοινού. Στην Ελλάδα δρομολογούμε ήδη τη διαδικασία απολιγνιτοποίησης και δημιουργούμε πράσινες θέσεις εργασίας».

POOL via REUTERS

Στιγμιότυπο από την περιήγηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Αστυπάλαια. Alexandros Vlachos/Pool via REUTERS

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, η Αστυπάλαια θα είναι η δοκιμαστική βάση για την πράσινη μετάβαση. Ενεργειακή αυτονομία, απολύτως τροφοδοτούμενη από τη φύση.

«Τα σχέδια όμως δεν σταματούν εδώ. Έχουμε ήδη ενεργοποιήσει την πλατφόρμα eAstypalaia για να βοηθήσουμε τους κατοίκους να αντικαταστήσουν τα οχήματα τους με ηλεκτρικά και η επιδότηση για την απόκτηση ηλεκτρικού αυτοκινήτου που δίνουμε εδώ είναι πολύ γενναιότερη εν συγκρίσει με την υπόλοιπη χώρα», προσέθεσε ο κ. Μητσοτάκης, ενώ ο Χέρμπερτ Ντις, CEO της Volkswagen Group, στην ομιλία του αναφέρθηκε στο πρότζεκτ της γερμανικής εταιρείας: «Στο νησί αυτό θα ερευνήσουμε, σε πραγματικό χρόνο, το πώς μπορούμε να ενθαρρύνουμε τους κατοίκους να ενσωματώσουν στην καθημερινότητα τους την ηλεκτροκίνηση (e-mobility) και ποια κίνητρα χρειάζονται για τη μετάβαση σε έναν βιώσιμο τρόπο ζωής. Τα αποτελέσματα της Αστυπάλαιας θα βοηθήσουν στην επιτάχυνση του μετασχηματισμού προς βιώσιμες μετακινήσεις με πράσινη ενέργεια στην Ελλάδα. Σε παγκόσμιο επίπεδο, η προστασία του κλίματος και η μετάβαση σε βιώσιμη κινητικότητα αποκτούν τεράστιο ενδιαφέρον. Η Volkswagen πρωτοστατεί σε αυτήν την αλλαγή, προσφέροντας ένα πλήρες φάσμα βιώσιμων μετακινήσεων- από αυτοκίνητα, έως βιώσιμες ενεργειακές λύσεις φόρτισης» ανέφερε και επισήμανε:

«Η Αστυπάλαια μπορεί να γίνει ένα πρότυπο γρήγορου μετασχηματισμού που ενισχύεται από τη στενή συνεργασία κυβερνήσεων και επιχειρήσεων».

(με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ)





ΠΗΓΗ