Η είδηση της συνέντευξης του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Νίκο Χατζηνικολάου για τον ΑΝΤ1, ήταν σίγουρα η δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού από την 1η Μαϊου -έχει τεθεί σε ισχύ από την Πρωτοχρονιά η πρώτη αύξηση ύψους 2%- με τον πρωθυπουργό να έχει ήδη ζητήσει από το υπουργείο Εργασίας να ξεκινήσουν οι σχετικές διαδικασίες. «Εκτιμώ πως η αύξηση του κατώτατου μισθού θα είναι σημαντική, θα είναι πολύ μεγαλύτερη από την αύξηση του 2% που είδαν οι εργαζόμενοι από 1ης Ιανουαρίου του 2022», προανήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αποφεύγοντας να αναφερθεί σε συγκεκριμένα ποσοστά.

Όμως ο πρωθυπουργός μίλησε αναλυτικά και για την πορεία της πανδημίας, τους εμβολιασμούς και τον σχεδιασμό που έχει για το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

«Αποκλιμάκωση τις επόμενες εβδομάδες»

«Πρακτικά δεν έχουμε διασωληνώσεις από τη μετάλλαξη Όμικρον. Έχουμε ακόμα τα «υπόλοιπα» της μετάλλαξης Δέλτα. Όμως ένα θετικό στοιχείο είναι ότι η Όμικρον εκτοπίζει με μεγάλη ταχύτητα τη Δέλτα και εκτιμώ ότι θα έχουμε μία αποκλιμάκωση τις επόμενες εβδομάδες», ανέφερε ο πρωθυπουργός ενώ τόνισε ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει η πρόθεση από την πλευρά της κυβέρνησης για επέκταση της υποχρεωτικότητας εμβολιασμού σε ηλικίες κάτω των 60 ετών. «Οι άνθρωποι που και σήμερα -θα το  ξαναπώ, το έχω πει πολλές φορές- χάνουν τη ζωή τους είναι ανεμβολίαστοι συμπολίτες μας μεγάλης ηλικίας. Εάν εμβολιαστεί κάποιος σήμερα, έχει 20 φορές, επαναλαμβάνω, 20 φορές μικρότερες πιθανότητες να διασωληνωθεί ή να καταλήξει», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τη σημασία των εμβολίων στην προστασία της υγείας των πολιτών. Αναφερόμενος στο ΕΣΥ, ο πρωθυπουργός μίλησε για ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας, στο οποίο συνεργάζονται ο δημόσιος με τον ιδιωτικό τομέα και σημείωσε ότι το σύστημα ανταποκρίνεται. «Εκτιμώ ότι εάν η πορεία των κρουσμάτων εξακολουθήσει να είναι πτωτική, ενδεχομένως αυτές τις μέρες, αυτές τις εβδομάδες, να βλέπουμε τη μέγιστη πίεση στο ΕΣΥ. Το ΕΣΥ εξακολουθεί να ανταποκρίνεται», ενώ συμπλήρωσε ότι «δεν θα καταρρεύσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας, για αυτό είμαι απολύτως βέβαιος».

Προανήγγειλε πάντως αλλαγές μετά το τέλος της πανδημίας, κάνοντας λόγο για έτοιμο σχέδιο. «Η μεγαλύτερη υπηρεσία που μπορούμε να προσφέρουμε στην ελληνική κοινωνία, είναι αμέσως με το που θα τελειώσει η πανδημία να προχωρήσουμε -και έχουμε έτοιμο το σχέδιο- στην υλοποίηση ενός νέου Εθνικού Συστήματος Υγείας, το οποίο θα ξεκινάει από την πρόληψη, θα πηγαίνει στη δημόσια υγεία, θα απαντάει στο πρόβλημα της πρωτοβάθμιας φροντίδας, θα εκσυγχρονίζει τα νοσοκομεία μας. Αυτές είναι οι παρεμβάσεις που πρέπει να κάνουμε σήμερα. Και θα ήμασταν αδικαιολόγητοι, θα ήμουν αδικαιολόγητος εάν δεν επιδείκνυα το πολιτικό θάρρος, γιατί θα χρειαστεί πολιτικό θάρρος, να «σπάσουμε αυγά» και να κάνουμε αυτές τις μεγάλες αλλαγές» ανέφερε συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός.

Μιλώντας για το ενδεχόμενο επιβολής νέων περιορισμών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι σύμφωνα με τα δεδομένα που έχει σήμερα στη διάθεση του δεν υπάρχει καμία πιθανότητα για επιβολή νέου lockdown.

«Η εκτίμηση των ειδικών είναι ότι κάποια στιγμή ίσως -το πιο πιθανό σενάριο είναι με την επικράτηση της μετάλλαξης Όμικρον- η πανδημία να γίνει ενδημία. Να γίνει δηλαδή κάτι σαν την γρίπη. Θα είναι μαζί μας. Θα μάθουμε να ζούμε με αυτήν. Και είναι πολύ πιθανό να πρέπει να εμβολιαζόμαστε όπως εμβολιαζόμαστε για τη γρίπη», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Όσο για τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας, ο πρωθυπουργός προανήγγειλε μέτρα για τη στήριξη των κλάδων του πολιτισμού και της εστίασης, οι οποίοι επλήγησαν από τους περιορισμούς που τέθηκαν σε ισχύ μέσα στην εορταστική περίοδο. Σήμερα τα Υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας θα ανακοινώσουν ένα νέο πλαίσιο στήριξης επιχειρήσεων αλλά και εργαζόμενων.

«Θα δοθεί η δυνατότητα για δύο εβδομάδες σε πρώτη φάση, εκτιμούμε ότι τα μέτρα δεν θα χρειαστεί να τα κρατήσουμε περισσότερο, να βάλουν το 25% των εργαζόμενών τους σε καθεστώς αναστολής. Άρα να μην πληρώνονται ουσιαστικά από την επιχείρηση», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Στοχοποιήθηκε ο Σωτήρης Τσιόδρας»

Απαντώντας σε ερώτηση για την απουσία του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα από τις ενημερώσεις, ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε τη σχέση του με τον καθηγητή εξαιρετική. Όπως είπε, ο Σωτήρης Τσιόδρας συμμετέχει στις ενημερώσεις που γίνονται στο Μέγαρο Μαξίμου τρεις φορές την εβδομάδα και ότι ο ίδιος τον συμβουλεύεται για τυχόν απορίες. Όσο για το γεγονός ότι ο καθηγητής επέλεξε να αποφύγει την συμμετοχή του στις ενημερώσεις, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν ξεκάθαρος: «Γιατί δέχτηκε ένα μπαράζ χυδαίων επιθέσεων. Στοχοποιήθηκε και πολιτικά. Στοχοποιήθηκε και από την αντιπολίτευση. Και ο ίδιος έκρινε ότι για να προστατεύσει και την επιστημονική του ακεραιότητα αλλά πιστεύω και την ψυχική του ηρεμία-  διότι δεν είναι όλοι υποχρεωμένοι, πόσω μάλλον όταν προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, να υποστούν τη βάσανο της δολοφονίας χαρακτήρων, διότι αυτό έγινε και με τον κ. Τσιόδρα-  να κάνει ένα βήμα πίσω. Και σίγουρα έλειπε η φωνή του από την ενημέρωση.

Παράλληλα ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στην στάση του ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα της πανδημίας.

«Η αξιωματική αντιπολίτευση έλεγε το αντίθετο σε ό,τι έκανε η κυβέρνηση. Συστηματικά. Επέλεξε να σπεκουλάρει πολιτικά πάνω στην πανδημία. Το θεωρώ μεγάλο λάθος. Δεν φαίνεται εξάλλου να αποδίδει και πολιτικά. Αλλά και να απέδιδε πάλι λάθος θα ήταν», τόνισε ο πρωθυπουργός.

 «Θα συνεχιστούν τα μέτρα στήριξης για όσο καιρό διαρκεί αυτή η μεγάλη αναταραχή στην αγορά ενέργειας»

 Μιλώντας για την ακρίβεια στην αγορά, ο πρωθυπουργός εξήγησε ότι είναι εισαγόμενη και οφείλεται πρωτίστως στις αυξήσεις στις τιμές του φυσικού αερίου, που συμπαρέσυραν και τις αυξήσεις στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος, ενώ δεσμεύθηκε ότι θα συνεχιστεί η στήριξη προς τα νοικοκυριά και για τους επόμενους μήνες.

«Μπορούμε να καλύψουμε όλη την αύξηση; Όχι, δεν μπορούμε να καλύψουμε όλη την αύξηση. Μπορούμε να καλύψουμε όμως ένα σημαντικό μέρος. Το κάναμε για τα νοικοκυριά τους τελευταίους μήνες του ’21, θα το κάνουμε για όσο καιρό διαρκεί αυτή η μεγάλη αναταραχή στην αγορά ενέργειας. Επεκτείναμε το μέτρο και για τις επιχειρήσεις, όχι μόνο γιατί καταλαβαίνουμε ότι οι επιχειρήσεις δοκιμάζονται αλλά γιατί οι επιχειρήσεις εάν δεν στηριχθούν στον τομέα του ενεργειακού κόστους πολύ απλά θα μετακυλήσουν τις αυξήσεις στους τελικούς καταναλωτές. Και αυτό είναι κάτι το οποίο δεν θέλουμε να το κάνουμε», σημείωσε ο πρωθυπουργός ενώ συμπλήρωσε ότι «τουλάχιστον να ξέρει ο πολίτης, ο οποίος θα πληρώσει περισσότερα, ότι θα πλήρωνε πολλά περισσότερα εάν δεν γινόταν η κρατική παρέμβαση».

Πάντα στον τομέα της οικονομίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προανήγγειλε αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ, εξαιτίας των νέων αντικειμενικών αξιών, κάτι που για πολλούς πολίτες θα σημαίνει μείωση του φόρου ενώ για κάποιους, ειδικά σε πολύ ακριβές περιοχές και σε πολύ τουριστικά νησιά, μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση.

Αυτό που επίσης δεν μελετά για την ώρα η κυβέρνηση, είναι το θέμα της μείωσης του ΦΠΑ σε προϊόντα. «Οποιαδήποτε παρέμβαση θέτει σε αμφισβήτηση τους στόχους των εσόδων θα πρέπει να είμαστε απολύτως βέβαιοι ότι μπορούμε να την υποστηρίξουμε. Επίσης, θέλω να σας πω ότι μια τέτοια παρέμβαση, εάν την επέλεγε η Ελληνική Κυβέρνηση τελικά, θα έπρεπε να ήμασταν απολύτως βέβαιοι ότι η μείωση του ΦΠΑ θα έφτανε τελικά στον καταναλωτή και δεν θα χανόταν μέσα στην αξιακή αλυσίδα» εξήγησε ο πρωθυπουργός ενώ συμπλήρωσε ότι δεν υπάρχει και σαφής εικόνα για την υλοποίηση των στόχων του προϋπολογισμού.

 «Εκλογές στο τέλος της τετρατίας – Με τον ΣΥΡΙΖΑ μας χωρίζει μία άβυσσος»

«Έχω δεσμευτεί ότι θα εξαντλήσουμε την τετραετία διότι αυτό θεωρώ ότι είναι θεσμικά σωστό και επιβεβλημένο. Δεν έχω καμία πρόθεση να αλλάξω την άποψή μου», ήταν η απάντηση του πρωθυπουργού στην ερώτηση για την πιθανότητα πρόωρων εκλογών, ενώ απέκλεισε κατηγορηματικά και το οποιοδήποτε ενδεχόμενο συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ σε περίπτωση που δεν σχηματιστεί αυτοδύναμη κυβέρνηση με το σύστημα της απλής αναλογικής.

«Έχω πει πολλές φορές ότι με τον ΣΥΡΙΖΑ μας χωρίζει άβυσσος. Άβυσσος πολιτική, άβυσσος πολιτιστική, άβυσσος αξιακή, σύμφωνα με τη δική μου εκτίμηση πάντα», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και αναφέρθηκε στο πολιτικό στίγμα της Νέας Δημοκρατίας. «Πιστεύω ότι η Νέα Δημοκρατία σήμερα εκφράζει αυτό το οποίο πολλοί θα αποκαλούσαν προοδευτικό, μετριοπαθές κέντρο. Και το εκφράζει με εφαρμοσμένες πολιτικές. Και δεν πιστεύω ότι η κυριαρχία μας σε αυτόν τον χώρο θα αμφισβητηθεί ουσιαστικά», σημείωσε ο πρωθυπουργός ενώ μίλησε και για το νέο Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής: «Τώρα, με ρωτήσατε για τον κ. Ανδρουλάκη. Δεν έχω να σας πω πολλά γιατί δεν έχω ακούσει πολλά. Έχω ακούσει κάποιες ενδιαφέρουσες πολύ γενικές τοποθετήσεις, ότι θέλει να κάνει σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση, άρα τοποθετείται εκ των πραγμάτων στην κεντροαριστερή και όχι στην κεντροδεξιά πολυκατοικία, αυτό κατάλαβα από αυτά τα οποία είπε.»

 «Στο χέρι της Τουρκίας να επιλέξει το δρόμο της συνεργασίας ή το δρόμο της έντασης. Είμαστε έτοιμοι και για τα δύο ενδεχόμενα»

Μιλώντας για τα εθνικά μας θέματα ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε αρχικά στη Συμφωνία των Πρεσπών και στις σχέσεις με τη Βόρεια Μακεδονία. «Εμείς πιστεύουμε ότι πρέπει να ξεκινήσει η ενταξιακή διαδικασία για τη γειτονική χώρα άμεσα, διότι μέσα από την ενταξιακή διαδικασία έχουμε τη δυνατότητα να πιέσουμε για την εφαρμογή της συμφωνίας και να θεραπεύσουμε και τις όποιες αδυναμίες της μας επιτρέπει το νομικό πλαίσιο να κάνουμε», σημείωσε ο πρωθυπουργός εξηγώντας ότι η κριτική του στη συμφωνία δεν αφορούσε το όνομα αλλά τη μακεδονική γλώσσα και την μακεδονική εθνότητα και ότι ο ίδιος δεν θα την ψήφιζε.

Σχετικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και την προκλητική ρητορική της Άγκυρας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε την υποχρέωση του να ενισχύει -στα πλαίσια των δημοσιονομικών δυνατοτήτων- την αποτρεπτική δυνατότητα της χώρας και ανακοίνωσε ότι την επόμενη εβδομάδα θα φτάσουν στην Ελλάδα τα πρώτα Rafale. Όσο για τις απειλές της Τουρκίας, εκτίμησε ότι «μία χώρα που αντιμετωπίζει μία μεγάλη οικονομική κρίση δεν θέλει ταυτόχρονα να εμπλακεί και σε γεωπολιτικές περιπέτειες. Θα είχε ακόμα πιο δραματικές συνέπειες για το νόμισμά της, για τον πληθωρισμό, θα προκαλούσε ακόμα μεγαλύτερη αστάθεια στην τουρκική οικονομία». Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, η στάση της Ελλάδας απέναντι στην Τουρκία δεν έχει αλλάξει και πάντα υπάρχει περιθώριο συνομιλιών και συνεργασίας σε κάποιους τομείς. «Αλλά τουλάχιστον σε αυτά τα οποία διαφωνούμε να συμφωνήσουμε ότι διαφωνούμε πολιτισμένα, χωρίς ρητορικές εξάρσεις και χωρίς προβολές ισχύος οι οποίες τις πιο πολλές φορές, επιτρέψτε μου να πω, ενέχουν και ένα στοιχείο γραφικότητας αν όχι γελοιότητας», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενώ συμπλήρωσε: «Ελλάδα και Τουρκία είμαστε γείτονες, θα είμαστε γείτονες για πάντα, είμαστε καταδικασμένοι από τη γεωγραφία να ζούμε μαζί και είναι στη χέρι της Τουρκίας να επιλέξει το δρόμο της συνεργασίας ή το δρόμο της έντασης. Είμαστε έτοιμοι και για τα δύο ενδεχόμενα, το έχουμε αποδείξει εξάλλου έμπρακτα».

 «Αν χρειαστεί η αστυνομία να μπαίνει πιο συχνά στα πανεπιστήμια για να εκκενώνει καταλήψεις θα το κάνει»

 Η συνέντευξη του πρωθυπουργού έκλεισε με την αναφορά του στο θέμα των Πανεπιστημίων και στα περιστατικά βίας που έχουν σημειωθεί το τελευταίο διάστημα. Όπως τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η κυβέρνηση έχει ήδη αλλάξει το νόμο για το πανεπιστημιακό άσυλο, το οποίο δίνει τη δυνατότητα στην αστυνομία, σε συνεννόηση με τους πρυτάνεις, να παρεμβαίνει. «Πιστεύω ότι η πλειοψηφία της κοινωνίας απαιτεί πια τα πανεπιστήμια να είναι χώροι γνώσης και όχι χώροι τραμπουκισμού και ανομίας», ανέφερε μεταξύ άλλων, ενώ μίλησε και για την πανεπιστημιακή αστυνομία, για την οποία παραδέχθηκε ότι υπήρξε καθυστέρηση.

«Ξεκινά η εκπαίδευση των πρώτων πανεπιστημιακών αστυνομικών στην Κομοτηνή τη Δευτέρα. Καταλήξαμε ότι πρέπει να περάσουν από μία πολύ ειδική εκπαίδευση διότι μπαίνουν σε ένα ευαίσθητο χώρο. Και με το που θα ολοκληρωθεί η εκπαίδευσή τους οι πρώτοι θα πάνε στα πανεπιστήμια τα οποία είναι και τα πιο προβληματικά, διότι δεν είναι όλα τα πανεπιστήμια στην ίδια κατάσταση», τόνισε ο πρωθυπουργός ενώ ξεκαθάρισε ότι «αν χρειαστεί η αστυνομία να μπαίνει πιο συχνά στα πανεπιστήμια για να εκκενώνει καταλήψεις θα το κάνει».

 





ΠΗΓΗ