Eurokinissi

Mitsotakis Anastasiadis

Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, ο οποίος βρίσκεται στην Αθήνα για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την έναρξη της Επανάστασης του 1821, είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Όπως ανάφερε κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων ο πρωθυπουργός, αμέσως μετά το πέρας της συνάντησης, συζητήθηκε η προετοιμασία της Πενταμερούς για το Κυπριακό και η ανάγκη συμμετοχής και της ΕΕ, καθώς και η κοινή στάση που θα έχουν Ελλάδα και Κύπρος με διττή προσέγγιση απέναντι στην Τουρκία κατά την Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης (25/3). «Χαιρετίσαμε την Έκθεση Μπορέλ, επισημάναμε την ανάγκη τα συμπεράσματα να κινούνται στο ίδιο πνεύμα», είπε ο πρωθυπουργός. Σημειώνεται πως σύμφωνα με πληροφορίες Αθήνα και Κύπρος αντιδρούν στο προσχέδιο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής και ζητούν νέα διατύπωση στη γραμμή και στο πνεύμα της έκθεσης. 

Τουρκία και Ρωσία στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής και με συμμετοχή Μπάιντεν

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, η τουρκική προκλητικότητα εις βάρος της Κύπρου παραμένει και υπονομεύει την ευρωπαϊκή προοπτική της Άγκυρας αλλά και των διαβουλεύσεων για το Κυπριακό. Σχετικά με την στάση της Άγκυρας, μετά την απόσυρση των ερευνητικών της πλοίων από τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι είναι στο χέρι της να δείξει συνέχεια στην αποκλιμάκωση στην ευρύτερη περιοχή και να αποδείξει ότι δεν πρόκειται για κάποιον ελιγμό, εκφράζοντας παράλληλα την ευχή η Τουρκία να παραμείνει σε ευρωπαϊκή τροχιά. «Σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει να υπάρχουν κυρώσεις», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Για το Κυπριακό ο Κυριάκος Μητσοτάκης διευκρίνισε ότι στόχος είναι η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στη βάση της ΔΔΟ και των αποφάσεων των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ενώ ξεκαθάρισε ότι αξιώσεις περί λύσης δύο κρατών είναι εκτός πλαισίου ΕΕ και ΟΗΕ και απορρίπτονται.

Ο πρωθυπουργός ολοκλήρωσε τις δηλώσεις του τονίζοντας ότι «στις ελληνοτουρκικές σχέσεις επιθυμούμε ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας χωρίς προκλήσεις και επιθετικές ενέργειες», προσθέτοντας ότι η Ελλάδα επιθυμεί μια καλή σχέση με τους γείτονες, αλλά δεν είναι σε καμία περίπτωση αφελής. «Η Ελλάδα δεν εκφοβίζει κανέναν αλλά δεν φοβάται και κανέναν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης τόνισε ότι είναι μεγάλη τιμή που βρίσκεται στην Αθήνα για τον εορτασμό των 200 χρόνων από το 1821. «Θέλουμε να διασφαλίσουμε την επιτυχία της Πενταμερούς, έτσι ώστε να μπορέσουμε να πάμε σε μια νέα σύνοδο για την Κύπρο, για μια λύση που καθορίζεται και δεν θα αποκλίνει από τα ψηφίσματα του ΟΗΕ», δήλωσε ο Νίκος Αναστασιάδης, ενώ μιλώντας για την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής τόνισε πως το ανακοινωθέν θα πρέπει να είναι συμβατό με την «Εκθεση Μπορέλ».

 

 





ΠΗΓΗ