AP Photo/Petros Giannakouris
«Η κυβέρνηση είναι έτοιμη, εφόσον υπάρξει η θετική εισήγηση των ειδικών, να ανοίξει από τη Δευτέρα 18/1 σταδιακά την οικονομία», ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Όπως διευκρίνισε ο πρωθυπουργός, αυτό το άνοιγμα θα γίνει και με τη μέθοδο του click away αλλά και με τη φυσική παρουσία των καταναλωτών σε καταστήματα, αφού όμως έχει οριστεί συγκεκριμένο ραντεβού. Άρα πλέον αναμένεται η τελική εισήγηση των επιστημόνων που εφόσον κρίνουν ότι υπάρχει λελογισμένο ρίσκο σε αυτή την προσπάθεια και ότι μπορεί να γίνει το σταδιακό άνοιγμα της οικονομικής δραστηριότητας, η κυβέρνηση θα ξεκινήσει την υλοποίηση του. Οι ανακοινώσεις θα γίνουν από το Νίκο Χαρδαλιά σήμερα το απόγευμα. Όπως ξεκαθάρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αυτό θα γίνεται κάθε εβδομάδα. Οι ειδικοί θα μελετούν τα επιδημιολογικά δεδομένα, θα συνεδριάζουν κάθε Πέμπτη ή Παρασκευή, η κυβέρνηση θα αποφασίζει και κάθε Παρασκευή απόγευμα θα ανακοινώνονται οι αποφάσεις της. Πάντως ήταν δεδομένη η πρόθεση της κυβέρνησης να ανοίξει –έστω και υπό αυστηρές προϋποθέσεις- η οικονομική δραστηριότητα, καθώς κάθε μήνας lockdown κοστίζει στην οικονομία πάνω από 3 δισ. ευρώ, κάτι που υπογράμμισε και ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στη Βουλή. Παράλληλα όμως ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε επιπλέον μέτρα στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων και συγκεκριμένα:
-Την κάλυψη ενοικίου κατά 80% για τις πληττόμενες επιχειρήσεις και για τον Φεβρουάριο
-Την επέκταση για 2 μήνες όλων των επιδομάτων ανεργίας που έχουν λήξει.
Προκειμένου όμως να περιοριστούν φαινόμενα μη σωστής εφαρμογής των περιοριστικών μέτρων, η κυβέρνηση αποφάσισε την αύξηση του προστίμου για τους παραβάτες, που πλέον ανεβαίνει στα 500 ευρώ από τα 300 που ήταν μέχρι σήμερα.
Ο κ. Μητσοτάκης διευκρίνισε ότι ο οδικός χάρτης για το επόμενο διάστημα, περιλαμβάνει τα εξής βήματα: Διατήρηση μέτρων προστασίας, σταδιακή επανεκκίνηση της οικονομίας, στοχευμένοι περιορισμοί όπου κριθεί απαραίτητο, εμβολιασμός των πολιτών.
Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στην πορεία της πανδημίας υπογράμμισε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία, η Ελλάδα μαζί με την Φινλανδία είναι σε καλύτερη κατάσταση από όλες τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες βρίσκονται στο «κόκκινο». Ο δείκτης θετικότητας στη χώρα μας αυτή την στιγμή είναι κάτω του 3% και βαίνει μειούμενος, ενώ χθες Πέμπτη (14/1) η Ελλάδα κατέγραψε τους λιγότερους θανάτους μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Μιλώντας για την συνεργασία με τους ειδικούς ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση σε κάθε περίπτωση ακολούθησε τις υποδείξεις τους –μόνο η αυστηροποίηση των μέτρων το πρώτο 15μερο του Ιανουαρίου ήταν πολιτική απόφαση- και ξεκαθάρισε ότι ουδέποτε υπήρξε σύγκρουση μεταξύ πολιτικής ηγεσίας και επιστημόνων.
Σημαντικό μέρος της ομιλίας του πρωθυπουργού αφορούσε στον εμβολιασμό. «Μαζί με το 2021 ανέτειλε και η ελπίδα, το εμβόλιο», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης ο οποίος υποστήριξε ότι η χώρα έχει εξασφαλίσει ποσότητες για 15.300.000 εμβολιασμούς. Μέχρι σήμερα έχουν εμβολιαστεί 71.000 πολίτες ενώ έχουν κλειστεί ηλεκτρονικά ραντεβού για τον εμβολιασμό 122.000 πολιτών. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, στόχος παραμένει ο εμβολιασμός 2 εκατ. πολιτών μέχρι τέλος Μαρτίου, ενώ από τον Απρίλιο, όταν και θα έχουν εγκριθεί περισσότερα εμβόλια, θα υπάρχει τέτοια προσφορά που θα καλύψει τη ζήτηση. Μάλιστα από τον επόμενο μήνα θα τεθούν σε λειτουργία 4 μεγάλα εμβολιαστικά κέντρα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, που θα έχουν τη δυνατότητα 20.000 εμβολιασμών ημερησίως.