Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην τελετή απονομής των Βραβείων του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, στο Ζάππειο Μέγαρο, αναφέρθηκε και στο διεθνές περιβάλλον και στις δυσκολίες που προκαλούν στην ελληνική οικονομία οι διεθνείς εξελίξεις. Όπως είπε, μετά από πάρα πολλά χρόνια υπάρχει πόλεμος στην ευρωπαϊκή ήπειρο, μία ενεργειακή κρίση που προκαλεί παγκόσμια αναστάτωση, ένας εισαγόμενος πληθωρισμός, αλλά και ο κίνδυνος για μία επισιτιστική κρίση.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε όμως και στην Τουρκία, τονίζοντας ότι «έχουμε ένα γείτονα που όσο απομονώνεται τόσο εξαγριώνεται. Και υπό αυτούς τους όρους θα επαναλάβω την άποψή μου, ισχυρό κράτος σήμερα είναι το σταθερό κράτος. Και αυτήν την σταθερότητα που συμβαδίζει με τη συνέχεια και τη συνέπεια, είμαι αποφασισμένος να την εξασφαλίσω».

Μιλώντας για την πορεία της οικονομίας και την προσπάθεια της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει την ενεργειακή κρίση και τις συνέπειες των ανατιμήσεων, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε με λεπτομέρειες στο μεταρρυθμιστικό σχέδιο που εφαρμόζει αλλά και στην υλοποίηση ενός από τα μεγαλύτερα προγράμματα στήριξης κατά της ακρίβειας, σε ολόκληρη την Ευρώπη.

«Προσοχή όμως, προσοχή. Κανένας εθνικός προϋπολογισμός δεν μπορεί να αντισταθμίσει τις συνέπειες ενός πολέμου και μίας πρωτοφανούς παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης. Και στο όνομα του παρόντος δεν πρέπει να επιτρέψουμε να θυσιάσουμε τις κατακτήσεις του χθες, δεν πρέπει να υποθηκεύσουμε το κέρδος του αύριο. Η πορεία μας, λοιπόν, από εδώ και στο εξής θα είναι κοινωνικά ευαίσθητη, αυτό το έχουμε αποδείξει στην πράξη. Θα είναι όμως ταυτόχρονα και δημοσιονομικά ισορροπημένη», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος απηύθυνε κάλεσμα για εθνική συσπείρωση.

«Η χώρα δεν έχει το περιθώριο να παρασυρθεί σε ένα κλίμα πληθωριστικών αιτημάτων και ανέξοδων υποσχέσεων. Και σίγουρα θα πρέπει να μείνει μακριά από την τοξική κομματική αντιπαράθεση. Οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους, στο τέλος της τετραετίας. Αλλά τώρα είναι ώρα για διαφορετικές προτεραιότητες.

Καταρχάς για εθνική συσπείρωση απέναντι σε έναν απρόβλεπτο γείτονα. Για συνετή οικονομική διαχείριση και για διαρκείς παρεμβάσεις για να εξασφαλίσουμε μια ομαλή και δημιουργική καθημερινότητα», τόνισε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός.





ΠΗΓΗ