LOUISA GOULIAMAKI via Getty Images

Καμία συναίνεση μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων για το μέλλον των Πανεπιστημίων, ενώ η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η εικόνα αταξίας και ενίοτε βίας θα αλλάξει με το νέο νομοσχέδιο για την Παιδεία. Αμέτρητα τα ερωτήματα. Εικόνα με πανό που κρέμασαν μπροστά από το πανεπιστήμιο στην Αθήνα ορισμένοι από τους διαδηλωτές στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στις 10 Φεβρουαρίου 2021. (Photo by LOUISA GOULIAMAKI / AFP) (Photo by LOUISA GOULIAMAKI/AFP via Getty Images)

 Ούτε για δείγμα δεν ακούστηκε η λέξη «συναίνεση» στη Βουλή, στη συζήτηση επί του νομοσχεδίου για την Παιδεία, λίγες ώρες πριν από την ψηφοφορία. Η εξέλιξη της συζήτησης δεν αποτέλεσε έκπληξη για τους συμμετέχοντες, ούτε για όσους την παρακολούθησαν, καθώς έγινε στο ίδιο μοτίβο που είχε στηθεί σε τηλεοπτικά παράθυρα τις προηγούμενες ημέρες και εβδομάδες. Ωστόσο, γεννώνται μεγάλα ερωτήματα σχετικά με το μέλλον του Πανεπιστημίου και, κυρίως, σχετικά με το πως θα συμπεριφερθούν πολιτικές δυνάμεις, πολιτικές νεολαίες και πρόσωπα, όταν θα έρθει η στιγμή της εφαρμογής του σχεδιασμού για την ανάπτυξη της λεγόμενης ”πανεπιστημιακής αστυνομίας” (ΟΠΠΙ) στους χώρους πέριξ ή και στα εντός των ιδρυμάτων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Τον τόνο έδωσαν οι πολιτικοί αρχηγοί, με αλληλοκατηγορίες. Περισσότερο προσωπικές μεταξύ του πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης – αλλά εναντίον και των δύο από μέρους της Προέδρου του ΚΙΝΑΛ και του ΓΓ του ΚΚΕ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Βουλή: Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για τα πανεπιστήμια

Φωτογραφίες Κέιμπριτζ και Οξφόρδης από Μητσοτάκη

«Εμείς θέλουμε να δώσουμε πίσω το δημόσιο πανεπιστήμιο στους φυσικούς του κατόχους. Στους φοιτητές και τους καθηγητές. Όχι νησίδα αδράνειας των κανόνων τόνισε ο πρωθυπουργός, εστιάζοντας στις διαφορές που έχει η θέση της κυβέρνησης με αυτήν της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Εσείς θέλετε το Πανεπιστήμιο χώρο ανάδειξης κομματικών επετηρίδων. Βαφτίζετε ακτιβισμό την παραβατικότητα», συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης μιλώντας για το πανεπιστημιακό άσυλο.

«Θέλω να σας δείξω, λοιπόν, κλείνοντας δυο φωτογραφίες. Λοιπόν, δεν ξέρω πόσο φαίνονται αλλά εάν μπορείτε να τις δείτε είναι δύο κέντρα ελέγχου. Τα είδατε. Είναι δύο κέντρα ελέγχου εικόνας και πληροφορίας. Να τα ξαναδείτε, λοιπόν. Πού είναι αυτά, κ. Τσίπρα; Πού είναι αυτά; Ξέρετε πού είναι; Στο Κέιμπριτζ και στην Οξφόρδη. Αυτή είναι η εικόνα όλων των σύγχρονων, σοβαρών πανεπιστημίων. Αστυνομία πανεπιστημιακή υπάρχει σε πολλά…»

 

Απάντηση Τσίπρα με παραπομπές στον Όργουελ

Για τις φωτογραφίες από το Κέμπριτζ και την Οξφόρδη που παρουσίασε ο πρωθυπουργός και έδειχναν αίθουσες με οθόνες παρακολούθησης, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε: «Οι φωτογραφίες δείχνουν πως τα ηλεκτρονικά μέσα βοηθούν στην επιτήρηση…και στο Κέμπριζτ και στην Οξφόρδη την διαδικασία την κάνουν φύλακες και όχι αστυνομικοί…». Αφού σημείωσε ότι θα μπορούσαν να επανέλθουν σημείωσε: «Όμως είσαστε εσείς προσωπικά που μέσα σε μία νύχτα διώξατε εκατοντάδες φύλακες από τα πανεπιστήμια και τα σχολεία».

Ταυτόχρονα ο Αλέξης Τσίπρας καταλόγισε στην κυβέρνηση «οργουελιανή αντίληψη στην διαχείριση της κοινής γνώμης». Χαρακτήρισε άκρως διχαστική την ομιλία Κυριάκου Μητσοτάκη και τόνισε: «Είναι θράσος να κάνετε αναφορά στους αγώνες της νεολαίας Λαμπράκη, όταν η δική σας παράταξη ήταν απέναντι. Είναι λαθροχειρία να κάνετε αναφορές, στους νέους που το τότε κατεστημένο χαρακτήριζε «αλήτες με πρησμένα πόδια, όπως τώρα εσείς χαρακτηρίζετε αλήτες τους νέους που διαδηλώνουν».

Πρώτα απόσυρση του νομοσχεδίου – μετά συνεννόηση πρότεινε η Φώφη

Απαντώντας στον Κυριάκο Μητσοτάκη για την αναφορά του σχετικά με την ανάγκη συνεννόησης, είπε πως, αν θέλει συνεννόηση, να αποσύρει το σχέδιο νόμου του και να αποδεχθεί και να ψηφίσει -και μαζί βεβαίως και ο ΣΥΡΙΖΑ- την πρόταση νόμου της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΚΙΝΑΛ, γιατί υπάρχει προοδευτική λύση για τη φύλαξη των ελληνικών δημόσιων πανεπιστημίων.

Η κ. Γεννηματά ανέβασε τους τόνους της κριτικής για το νομοσχέδιο της Παιδείας και την ασφάλεια των Πανεπιστημίων, υπερασπίστηκε τη μεταρρύθμιση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, 2010-2012, τον λεγόμενο νόμο Διαμαντοπούλου, ενώ επέκρινε τη ΝΔ πως άρχισε το ξήλωμά του και τον ΣΥΡΙΖΑ πώς τον κατάργησε. «Επιτρέπει έτσι σε αυτούς που θέλουν τα πανεπιστήμια να παραμείνουν ξέφραγο αμπέλι να “κρυφτούν” πίσω από το “όχι στην αστυνομία”», τόνισε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής και πρόσθεσε ότι «κερδισμένοι θα είναι οι αρνητές της φύλαξης, αυτοί που θέλουν την βία και την ανομία στα Πανεπιστήμια».

Χρήματα στα πανεπιστήμια, όχι για αστυνόμευση ζήτησε ο Κουτσούμπας

Ο Δ. Κουτσούμπας τόνισε ότι στα χείλη χιλιάδων φοιτητών αυτήν την περίοδο είναι το αίτημα, «θέλουμε να γίνουμε φοιτητές ξανά. Εδώ και έναν χρόνο κρατάτε τα πανεπιστήμια κλειστά στις μορφωτικές ανάγκες της νεολαίας».

Κατέθεσε προτάσεις για την αξιοποίηση χώρων από την τεράστια ακίνητη περιουσία των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, που θα εξασφάλιζαν, με τήρηση των υγειονομικών μέτρων, την παρουσία φοιτητών. Επίσης, κατέθεσε προτάσεις για την αξιοποίηση κονδυλίων με στόχο την βελτίωση των συστημάτων μηχανοργάνωσης των σχολών, προσθέτοντας: «Μήπως αντί να δίνατε 20 εκατ. ευρώ το χρόνο για την πανεπιστημιακή αστυνομία, να αυξάνατε ουσιαστικά τη χρηματοδότηση στα ΑΕΙ που φέτος είναι μειωμένη;»

«Σας το λέμε ορθά-κοφτά: οι διάφορες ομάδες που οι ενέργειές τους εχθρεύονται το φοιτητικό κίνημα και πολύ συχνά το στοχοποιούν και εσείς τις αξιοποιείτε αυτές τις ομάδες μόνο για να εντείνετε τον αυταρχισμό και την καταστολή, έχουν στενή σχέση με φανερούς και κρυφούς μηχανισμούς του κράτους σας και όχι με τους φοιτητικούς συλλόγους που διεκδικούν δίκαια αιτήματα» υπογράμμισε.

 

με πληροφορίες ΑΠΕ





ΠΗΓΗ