Stevo Vasiljevic via Reuters

Σαφές μήνυμα προς τον Ταγίπ Ερντογάν, ότι η Ελλάδα δεν δέχεται απειλές από την Αγκυρα σχετικά με το προσφυγικό έστειλε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, απαντώντας στις προκλήσεις του προέδρου της Τουρκίας.

«Η Ελλάδα είναι ευρωπαϊκό κράτος Δικαίου. Προστατεύει τα σύνορά της, που είναι και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, και ταυτόχρονα σώζει ανθρώπινες ζωές στη θάλασσα. Και όταν απειλείται από χώρες που χρησιμοποιούν απελπισμένους ανθρώπους για να πετύχουν γεωπολιτικούς σκοπούς θα απαντά πάντα με αποφασιστικότητα. Αυτό έκανε στον Έβρο τον Μάρτιο του 2020, με τη συμπαράσταση της Ευρώπης» τόνισε ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ.

Και πρόσθεσε: «Οι πρόσφατες εξελίξεις στα σύνορα Λευκορωσίας- Ε.Ε., στην Πολωνία και τις χώρες της Βαλτικής, υπογραμμίζουν για άλλη μια φορά ότι η Ευρώπη δεν πρόκειται να ανεχθεί εργαλειοποίηση του προσφυγικού. Και αυτό είναι ένα μήνυμα που πρέπει όλοι να λάβουν σοβαρά υπόψιν».

Ερντογάν: «Αν ανοίξουμε τα σύνορα μας, δεν ξέρω τι θα πάθει η Ελλάδα»

Νωρίτερα ο Ερντογάν, αναφερόμενος στο μεταναστευτικό, ισχυρίστηκε ότι επίρριψη ευθυνών στην Τουρκία για την προσφυγική κρίση συνιστά «πραγματική αχαριστία», αφήνοντας αιχμές κατά της Ελλάδας.

«Είναι αχαριστία να λέγεται πως η Τουρκία είναι η πηγή του προβλήματος ενώ η χώρα μας φιλοξενεί 5 εκατομμύρια πρόσφυγες. Εμείς αν ανοίξουμε τα σύνορα μας, δεν ξέρω τι θα πάθει η Ελλάδα, τι θα κάνει η Ελλάδα δεν ξέρω. Και επιπλέον, η Ελλάδα είναι η χώρα η οποία στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο βυθίζει τα σκάφη των προσφύγων και τους καταδικάζει σε θάνατο», είπε, μεταξύ άλλων.

Κατά τις κοινές του δηλώσεις με τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας, Βίκτορ Ορμπαν, είπε επίσης ότι «ο κ. Μητσοτάκης και οι παρατρεχάμενοι του περνούν τις ημέρες τους λέγοντας ψέματα, δεν συμπεριφέρονται έντιμα και γι’ αυτό στην περιοχή δεν εμπνέουν εμπιστοσύνη».

Συνέχισε λέγοντας ότι η Ελλάδα, στο σύνολό της, έχει «μετατραπεί σε μια αμερικανική στρατιωτική βάση» και αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην αμερικανική παρουσία στην Αλεξανδρούπολη.





ΠΗΓΗ