Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά την υπογραφή της συμφωνίας στο Παρίσι για την στρατηγική συνεργασία στην άμυνα και την ασφάλεια, μεταβαίνει στην Κρήτη για να δει από κοντά τις σεισμόπληκτες περιοχές.

Κατά την παραμονή του στο νησί ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει και τα μέτρα που έχει ήδη επεξεργαστεί η κυβέρνηση για την στήριξη των κατοίκων των περιοχών που επλήγησαν από τον Εγκέλαδο.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η κρατική ενίσχυση που θα καταβληθεί άμεσα στους πληγέντες υπολογίζεται στα 25-30 εκατ. ευρώ, ενώ οι μακροπρόθεσμες ανάγκες για ενισχύσεις θα προκύψουν μετά τις αυτοψίες. Προκειμένου να μη χαθεί χρόνος, οι σχετικές διατάξεις θα ψηφιστούν μέσα στην εβδομάδα.

Αυτό που αναφέρουν οι ίδιες πηγές είναι ότι στην Κρήτη θα εφαρμοστεί το μοντέλο Καρδίτσας και Εύβοιας και όπως σημειώνουν για πρώτη φορά η Ελλάδα έχει πάγιο πλαίσιο κρατικής αρωγής. Αυτό σημαίνει ότι σε αντίθεση με το παρελθόν που η βοήθεια δινόταν ανάλογα με την περίπτωση και με καθυστέρηση, οι σχετικές διαδικασίες στήριξης των πληγέντων από τις διάφορες καταστροφές, έχουν τυποποιηθεί





ΠΗΓΗ