Ο Ανδρέας Λοβέρδος θα ψηφίσει τον Νίκο Ανδρουλάκη στον δεύτερο γύρο των εσωκομματικών εκλογών του ΚΙΝΑΛ.

Όπως επισημαίνει στην επίσημη δήλωσή του, σέβεται την πλειοψηφία και θα στηρίξει τον νικητή του πρώτου γύρου, δηλαδή τον κ. Ανδρουλάκη.

Μάλιστα, τονίζει πως προσπάθησε τόσο ιδιωτικώς όσο και δημοσίως να αποτραπεί ένας δεύτερος γύρος εκλογών, με σεβασμό στην πλειοψηφία «αλλά δεν έπεισα».

Πως ερμηνεύεται η κίνηση Λοβέρδου

Η δημόσια παρέμβαση Λοβέρδου στις αρχές της κρίσιμης εβδομάδας, που σηματοδοτεί την τελική ευθεία προς την ανάδειξη του νέου αρχηγού του κόμματος, δεν μπορεί παρά να ερμηνευθεί ως κίνηση στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της ενότητας.

Το ΠΑΣΟΚ – υπάρχουν πολλές ισχυρές ενδείξεις, ότι το κόμμα θα επιστρέψει μετά την ανάδειξη νέας ηγεσίας στο ιστορικό του όνομα και στα σύμβολά του – δείχνει ότι έχει την ευκαιρία να ανακτήσει ”πολιτικό σφυγμό”, μετά την εντυπωσιακή προσέλευση στην εκλογική διαδικασία της πρώτης Κυριακής, όπου 270.000 πολίτες έδωσαν το παρών.

H ανακοίνωση του Ανδρέα Λοβέρδου πρακτικά δημιιουργεί ένα άθροισμα δυνάμεων που αντιστοιχεί περίπου στα 2/3 της παράταξης – αν θεωρήσουμε ότι το 62,86% που συγκέντρωσαν αθροιστικά οι υποψηφιότητές τους στον α′ γύρο ενώνονται πλέον. Αξίζει επίσης να συγκρατήσουμε το γεγονός, ότι Ανδρουλάκης και Λοβέρδος χρησιμοποίησαν τον όρο ”ενότητα” το βράδυ της περασμένης Κυριακής σχολιάζοντας το αποτέλεσμα της εκλογής. 

Αντίθετα, ο Γιώργος Παπανδρέου έκανε λόγο για ”μάχη” στον δεύτερο γύρο.

Λίγες ώρες πριν από την παρέμβαση Λοβέρδου (βράδυ Δευτέρας 6 Δεκεμβρίου) ο Γιώργος Παπανδρέου απέρριπτε κατηγορηματικά, επίσης, τα σενάρια που ανέφεραν ότι εξέταζε το ενδεχόμενο να παραιτηθεί από την υποψηφιότητά του ενόψει του β′ γύρου. Μεγαλύτερη εντύπωση, ωστόσο, προκάλεσε το αιχμηρό ύφος του έναντι του Νίκου Ανδρουλάκη, καθώς πολλοί αναλυτές σχολίασαν ότι δεν συνηθίζει να μιλά τόσο έντονα ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

 

Η αντίδραση Παπανδρέου: Όσοι ψήφισαν Λοβέρδο ας με ακολουθήσουν

Έπειτα από την δημόσια τοποθέτηση Λοβέρδου υπέρ του Νίκου Ανδρουλάκη, η πλάστιγγα δείχνει να «γέρνει» υπέρ του δεύτερου.

Η πρώτη αντίδραση του Γιώργου Παπανδρέου ήρθε μέσω κύκλων μέσα σε λιγότερο από μία ώρα, επιμένοντας στο αιχμηρό ύφος – αυτή τη φορά με στόχο τον Ανδρέα Λοβέρδο: 

«Η επιλογή του Ανδρέα Λοβέρδου ήταν πολιτικά αναμενόμενη, γι αυτό και δεν προκαλεί καμία έκπληξη. Όμως οι προοδευτικοί πολίτες που στήριξαν τον Ανδρέα Λοβέρδο, έχουν τώρα επιλογή, την προοδευτική πρόταση του Γιώργου Α. Παπανδρέου»

 Η αντίδραση αυτή ανεβάζει τους τόνους και το θερμόμετρο ενόψει της δεύτερης Κυριακής των εσωκομματικών εκλογών στο κόμμα, ενώ δείχνει σαφώς ότι ο Παπανδρέου επιλέγει τακτική ”σκληρού ροκ” απέναντι στον Ανδρουλάκη (και στον Λοβέρδο) με στόχο να ανατρέψει τις ισορροπίες του α′ γύρου και ελπίζοντας να ανακτήσει έδαφος και πιθανότητες επικράτησης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τη νύχτα της περασμένης Κυριακής, γύρω στις τρεις τα ξημερώματα, ο Γιώργος Παπανδρέου είχε επιχειρήσει να αποσπάσει την στήριξη Λοβέρδου μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας, όμως απέτυχε, με τον συνομιλητή του να ξεκαθαρίζει ότι δεν ήταν έτοιμος να απαντήσει εκείνη την ώρα και ότι ήθελε να σκεφτεί περισσότερο πριν αποφασίσει.

Παράλληλα, γεννάται το ερώτημα εάν ο Γιώργος Παπανδρέου και εάν θα αναζητήσει αντίστοιχα κάποιο σύμμαχο μεταξύ των τριών άλλων υποψηφίων του α′ γύρου, ώστε να δείξει ότι δεν κινδυνεύει να απομονωθεί προ της τελικής ψηφοφορίας την ερχόμενη Κυριακή 12 Δεκεμβρίου.

  

Αναλυτικά η δήλωση του κ. Λοβέρδου

«Ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου τους 270.000 πολίτες, που με ανεξάντλητη υπομονή κατάφεραν να ψηφίσουν και μετέβαλαν την 5η Δεκεμβρίου σε γιορτή της Δημοκρατίας. Εκφράζω την κατανόησή μου σε όσους δεν μπόρεσαν να υπομείνουν την πολύωρη αναμονή στις ουρές κι έτσι δεν ψήφισαν, με ευθύνη εκείνων που δεν ήθελαν περισσότερες κάλπες. 

Τους 70.000 πολίτες που με τίμησαν με την ψήφο τους δεν πρόκειται να τους ξεχάσω ποτέ. Θα δώσω όλες μου τις δυνάμεις για να ανταποκριθώ στην επιλογή τους, καθώς και στο περιεχόμενο και τα μηνύματά της. Κατά την προεκλογική περίοδο η υποψηφιότητά μου και οι υποστηρικτές της κερδίσαμε σε πολλά σημεία της μάχης των ιδεών που δώσαμε. Την επαναφορά του ΠΑΣΟΚ και των συμβόλων του, το στόχο του υπερδιπλασιασμού των δυνάμεων, την επαναφορά του πατριωτικού χαρακτήρα της Δημοκρατικής Παράταξης κ.α.

Επιχειρήσαμε ακόμη με όλες μας τις δυνάμεις να φέρουμε στο επίκεντρο της προεκλογικής συζήτησης την ανάγκη μεταρρυθμίσεων για την οικονομία και το κοινωνικό κράτος. Συνεχίζουμε τον αγώνα μας δυναμικά με σεμνότητα και ενότητα, πιστοί στις αρχές και τις αξίες μας, όπως τις εκθέσαμε κατά την προεκλογική περίοδο. 

 

Η διαδικασία ανάδειξης του νέου Προέδρου οδηγείται σε δεύτερο γύρο. Προσπάθησα τόσο ιδιωτικώς όσο και δημοσίως αυτό να αποτραπεί, αλλά δεν έπεισα. Οι δύο υποψήφιοι έχουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα, όπως άλλωστε όλοι μας. Ο ένας από τους υποψηφίους έχει δοκιμαστεί και οι ελπίδες που γεννά το εγχείρημά του είναι συνεπώς περιορισμένες. Ο έτερος υποψήφιος δεν είναι Βουλευτής στο ελληνικό Κοινοβούλιο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Ούτε στο χαρακτήρα μου είναι, ούτε θεωρώ σωστό ένας πολιτικός όπως εγώ να επιχειρεί να «καθοδηγήσει» τις δεκάδες χιλιάδες πολιτών που τον ψήφισα

Οι συμπολίτισσες και οι συμπολίτες μου, όμως, θα γνωρίζουν πάντοτε τί σκέφτομαι και τί αποφασίζω. Και επειδή είμαι πολιτικός θέσεων και ουδέποτε έκρυψα τις απόψεις μου, δηλώνω ότι αυτονόητα σέβομαι την πλειοψηφία της 5ης Δεκεμβρίου και πως στις εκλογές της Κυριακής 12 Δεκεμβρίου θα ψηφίσω τον Νίκο Ανδρουλάκη, με την επισήμανση ότι έως την ανακοίνωση της παρούσας δήλωσης δεν είχα την παραμικρή επικοινωνία μαζί του».





ΠΗΓΗ