Ολοκληρώθηκε η έκτακτη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ), υπό την προεδρία του Κυριάκου Μητσοτάκη, ενώ συμμετείχε και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας.

Η απόφαση για την έκτακτη συνεδρίαση ελήφθη το βράδυ της Δευτέρας (21/2), μετά τις ραγδαίες εξελίξεις στο θέμα της Ουκρανίας και την αιφνιδιαστική κίνηση του Βλαντιμίρ Πούτιν να αναγνωρίσει την αυτονομία του Ντονιέτσκ και του Λουγκάνσκ της ανατολικής Ουκρανίας.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης «έγινε ανάλυση της κατάστασης μετά τις χθεσινές ανησυχητικές εξελίξεις. Η Ελλάδα βρίσκεται σε πλήρη συντονισμό με τους εταίρους της στην ΕΕ και τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ ως προς την αντιμετώπιση της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί, η οποία συνιστά παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας και των θεμελιωδών αρχών του Διεθνούς Δικαίου. Σχετικά με τους Έλληνες υπηκόους και τους ομογενείς μας στην Ουκρανία, οι ελληνικές αρχές στο Κίεβο και τη Μαριούπολη βρίσκονται σε διαρκή ετοιμότητα προκειμένου να παράσχουν την οποιαδήποτε συνδρομή απαιτηθεί».

Εναλλακτική λύση το υγροποιημένο αέριο

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε και στο ενεργειακό, καθώς οι εξελίξεις μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στη τροφοδοσία της χώρας σε φυσικό αέριο, για αυτό και συμμετείχε στη συνεδρίαση ο Κώστας Σκρέκας. Όπως ενημερώνει η κυβέρνηση, όσον αφορά την προμήθεια φυσικού αερίου, εξετάστηκαν όλα τα πιθανά σενάρια και έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη συνέχιση του ομαλού εφοδιασμού της χώρας.

Υπενθυμίζεται ότι προ ημερών είχε γίνει, και πάλι στο Μέγαρο Μαξίμου, μία σύσκεψη με το ίδιο αντικείμενο και με τη συμμετοχή όλων των ενεργειακών οργανισμών της χώρας, όπου εξετάστηκαν όλα τα σενάρια για την αντιμετώπιση μία κρίσης στην προμήθεια της χώρας. Σε περίπτωση λοιπόν που υπάρξει πρόβλημα, κομβικό ρόλο θα παίξει ο σταθμός υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Ρεβυθούσα ενώ θα αναζητηθεί ανεφοδιασμός από τις ΗΠΑ. Επίσης η χώρα αναμένεται να στραφεί σε άλλες ενεργειακές αγορές ενώ θα υπάρχει ετοιμότητα για την αξιοποίηση εργοστασίων της ΔΕΗ.





ΠΗΓΗ