Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις 11:00 ώρα Ελλάδας θα συμμετάσχει στην Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου, στο Φανάρι, για τον εορτασμό της Κυριακής της Ορθοδοξίας και αμέσως μετά -στις 13:00 (ώρα Ελλάδος)- θα παρακαθήσει σε γεύμα που θα παραθέσει προς τιμήν του ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην προεδρική κατοικία.

Πρόκειται για μία συνάντηση που η ελληνική πλευρά θεωρεί επιβεβλημένη μετά τη ρωσική εισβολή και τις γεωπολιτικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη, για αυτό και ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε δεκτή την πρόσκληση που του απηύθυνε ο Ταγίπ Ερντογάν πριν από λίγες ημέρες.

Για τη συζήτηση που θα έχει με τον Τούρκο πρόεδρο ο πρωθυπουργός μίλησε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου μετά την άτυπη Σύνοδο Κορυφής στις Βερσαλλίες, την Παρασκευή, δίνοντας το στίγμα των προθέσεων της ελληνικής πλευράς.

«Όταν υπάρχουν τόσο μεγάλες γεωπολιτικές προκλήσεις είναι λογικό να συνομιλούμε και να βλέπουμε πως δεν θα προσθέσουμε και άλλες εστίες αναταραχής και γεωπολιτικής αβεβαιότητας σε ένα ήδη πολύ φορτισμένο ευρωπαϊκό τοπίο. Θα είναι μια συζήτηση που ελπίζω να διεξαχθεί σε καλό κλίμα. Από κει και πέρα η Ελλάδα προσέρχεται σε αυτές τις συζητήσεις με τη βεβαιότητα ότι έχει το Διεθνές Δίκαιο με το μέρος της και απάντηση τεκμηριωμένη σε οποιοδήποτε επιχείρημα μπορεί να προταθεί από την άλλη μεριά», είχε αναφέρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος τάσσεται υπέρ του διαλόγου αλλά χωρίς να αφήνει περιθώρια αμφισβήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας.

«Όπως έχω πει πολλές φορές, Ελλάδα και Τουρκία πρέπει να συνομιλούμε. Το παράθυρό μας είναι πάντα ανοιχτό στον διάλογο. Η πόρτα μας είναι κλειστή σε οποιαδήποτε πρόκληση και οποιαδήποτε αμφισβήτηση κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων», είχε πει χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης, θέση που εκφράζει σταθερά όλο αυτό το διάστημα που η Άγκυρα προκαλεί με επιθετικές δηλώσεις.

Για την συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο μίλησε χθες σε τηλεοπτικό σταθμό (ΣΚΑΪ) και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Σύμφωνα με τον Γιάννη Οικονόμου, η συζήτηση που θα γίνει με τον Ταγίπ Ερντογάν τη δεδομένη χρονική στιγμή και μετά τη ρωσική εισβολής στην Ουκρανία, είναι σημαντική όχι μόνο για τις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών, αλλά συνολικότερα για τη Νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ.

«Η Ελλάδα πηγαίνει με πολύ μεγάλη αυτοπεποίθηση στη συνάντηση αυτή για τρεις βασικούς λόγους. Πρώτον, διότι τα τελευταία δύο χρόνια, το γεωπολιτικό και γεωστρατηγικό μας αποτύπωμα έχει ενισχυθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό.. Δεύτερον, διότι οι θέσεις της χώρας, ταυτίζονται με το Διεθνές Δίκαιο. Και τρίτον, διότι η συνάντηση αυτή γίνεται σε μία περίοδο υπό τη σκιά των όσων δραματικών συμβαίνουν στην Ουκρανία, αλλά με όλο τον κόσμο να έχει τεθεί με πολύ καθαρό και απερίφραστο τρόπο στην καταδίκη κάθε μορφής αναθεωρητισμού, κάθε μορφής επεκτατισμού, απέναντι σε οτιδήποτε καταλύει τη διεθνή νομιμότητα», υπογράμμισε ο Γιάννης Οικονόμου.

Σε κάθε περίπτωση από την κυβέρνηση υπενθυμίζουν πως υπάρχουν θέματα και σημεία της λεγόμενης θετικής ατζέντας, τα οποία μπορούν να προχωρήσουν και να βελτιώσουν το κλίμα ανάμεσα στις δύο χώρες προς όφελος των δύο λαών.

Μετά την συνάντηση του με τον Τούρκο πρόεδρο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις 16:15 (ώρα Ελλάδος) θα συναντηθεί με την ΑΘΠ τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο στο Σισμανόγλειο Μέγαρο.





ΠΗΓΗ