Eurokinissi

Φωτό αρχείου

Για περίπου μισή ώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συζητούσαν για τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν, μετά την επικράτηση των Ταλιμπάν. Και οι δύο πλευρές ανησυχούν ότι το αμέσως επόμενο διάστημα μπορεί να υπάρξει έντονη πίεση στις δύο χώρες εξαιτίας ενός νέου προσφυγικού κύματος και για αυτό υπήρξε κοινή πρωτοβουλία για τη σημερινή τηλεφωνική επικοινωνία.

Το σημείο στο οποίο –σύμφωνα με πληροφορίες- Αθήνα και Άγκυρα συμφωνούν, είναι ότι δεν θέλουν να επωμιστούν νέα βάρη. Μόλις χθες Πέμπτη (19/8) ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία δεν θα γίνει αποθήκη προσφύγων της Ευρώπης. Την ίδια θέση εκφράζει και η Αθήνα, καθώς η Ελλάδα έχει αναλάβει αρκετά μεγάλο βάρος ως εξωτερικό σύνορο της Ε.Ε.

Κυριάκος Μητσοτάκης και Ταγίπ Ερντογάν συμφώνησαν επίσης στην ανάγκη να υποστηριχθούν οι χώρες της άμεσης γειτονίας, ώστε οι Αφγανοί να μείνουν όσο το δυνατόν εγγύτερα στις εστίες τους.

Στην επικοινωνία Μητσοτάκη – Ερντογάν, η οποία όπως αναφέρουν πληροφορίες έγινε σε θετικό κλίμα, συζητήθηκε επίσης η κλιματική κρίση, με αφορμή τις πολλαπλές δασικές πυρκαγιές που έπληξαν  τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Τουρκία το τελευταίο διάστημα, μια κοινή πρόκληση που αφορά όλες τις χώρες της Μεσογείου. Το περιβάλλον είναι ένας τομέας στον οποίο οι δύο χώρες μπορούν να συνεργαστούν στενά – είναι ένας από τους τομείς της θετικής ατζέντας στην οποία είχαν συμφωνήσει οι κκ. Φραγκογιάννης και Ονάλ.





ΠΗΓΗ