Θα πραγματοποιηθεί τελικά η συνάντηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο, όπως ανακοίνωσε  ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου καθώς οι εξηγήσεις που έδωσε ο τελευταίος ικανοποίησαν την ελληνική κυβέρνηση. 

Ο κ.Οικονόμου, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ανέφερε πως υπήρξε ένα θέμα με τους χειρισμούς που έγιναν αλλά ό,τι ήταν να ειπωθεί, ειπώθηκε. «Ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος έκανε μια διευκρινιστική δήλωση  που ήταν απολύτως επεξηγηματική και όλοι πήραν τις απαντήσεις που θα έπρεπε να πάρουν. Το να είσαι στην ίδια εκδήλωση με τον αρχηγό ενός κράτους που δεν αναγνωρίζεται, θα μπορούσε να αποφευχθεί. Είναι απολύτως λήξαν το θέμα για την κυβέρνηση μετά τις εξηγήσεις που δόθηκαν και νομίζω ότι θα υπάρξει συνάντηση με τον Μητσοτάκη», επισήμανε.  

Υπενθυμίζεται πως η  παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αμερικής στα εγκαίνια της ”Σπιτιού της Τουρκίας” στη Νέα Υόρκη και η φωτογράφηση του με Ερντογάν και Τατάρ, προκάλεσαν την έντονη δυσφορία Λευκωσίας και Αθήνας με αποκορύφωμα την ανακοίνωση περί ακύρωσης της συνάντησής του με τον έλληνα πρωθυπουργό. 

Λίγο αργότερα όμως ο Αρχιεπίσκοπος σε δήλωση του, εκφράζει την ειλικρινή του λύπη για την οδύνη που άθελα, όπως λέει, προκάλεσε στη κυπριακή κοινότητα και στο ποίμνιο της ελληνοαμερικανικής κοινότητας. 

Σε αυτή, σπεύδει να  ξεκαθαρίσει ότι η παρουσία του στα εγκαίνια του «Σπιτίου της Τουρκίας»  δεν συνιστά σε καμία περίπτωση αποδοχή των δεινών που έχει επιφέρει η κατοχή στο νησί της Κύπρου. Όπως δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος, κατανοεί τις αντιδράσεις και τον πόνο των ανθρώπων, καθώς ο ίδιος και η οικογένειά του έχουν βιώσει τον ξεριζωμό. 

«Ως Έλληνας της Κωνσταντινούπολης έχω βιώσει εγώ και η οικογένειά μου τις φοβερές συνέπειες του ξεριζωμού από τις πατρογονικές μας εστίες, όπως πλήθος συμπατριωτών μου, αλλά και των Ιμβρίων και των Τενεδίων, λόγω μιας ακόμα έξαρσης του κυπριακού ζητήματος τη δεκαετία του 70. Έχω μεγαλώσει με αυτό τον πόνο, γι′ αυτό και καταλαβαίνω τον πόνο των κυπρίων αδελφών μας, όπως και τα αισθήματά τους και τις αντιδράσεις τους. Θεωρώ ότι είναι εκφράσεις πόνου ανθρώπων που έχασαν τα πάντα: περιουσίες, πατρίδες, όνειρα, οικογένεια, συγγενείς. 





ΠΗΓΗ