«Η αλληλεγγύη της Ισπανίας προς όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με όλα, συμπεριλαμβανομένων της Ελλάδας και της Κύπρου, είναι υπεράνω πάσης αμφιβολίας, υπεράνω πάσης αμφιβολίας, και το λέω αυτό εδώ, στην έδρα του Κοινοβουλίου» τόνισε ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών Χοσέ Μανουέλ Αλμπάρες, μιλώντας πρόσφατα στο ισπανικό κοινοβούλιο, όπως επισημαίνουν διπλωματικές πηγές.

Τα ανωτέρω κοινοποίησε στον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, ο Ισπανός ομόλογός του, μετά τη χθεσινοβραδινή τηλεφωνική τους συνομιλία, γνωστοποιούν οι ίδιες διπλωματικές πηγές.

Η τηλεφωνική συνομιλία έλαβε χώρα σε συνέχεια της επίσκεψης του Ισπανού πρωθυπουργού, Πέδρο Σάντσεθ, στην Άγκυρα, και τα όσα ανακοινώθηκαν περί πώλησης όπλων και συνεργασίας στον τομέα της άμυνας.

Όπως ανακοινώθηκε από το ΥΠΕΞ, κατά τη συνομιλία ο Νίκος Δένδιας αναφέρθηκε στα ζητήματα ελληνικού ενδιαφέροντος που προέκυψαν. Ο Ισπανός υπουργός, όπως αναφέρθηκε, έδωσε διευκρινίσεις και πρότεινε την άμεση επίσκεψή του στην Αθήνα, προς πλήρη διευκρίνιση των σχετικών ζητημάτων, πρόταση που έγινε δεκτή.

Σημειώνεται πως ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στο ζήτημα την Παρασκευή, μετά το πέρας της συνάντησης με τον Γάλλο ομόλογό του, Ζαν Ιβ Λε Ντριάν, λέγοντας πως «η Ελλάδα, βεβαίως, προμηθεύεται από τη Γαλλία αμυντικό εξοπλισμό. Και η Γαλλία προμηθεύει την Ελλάδα γιατί η Ελλάδα είναι μία χώρα που προωθεί την περιφερειακή σταθερότητα. Θα ευχόμασταν και άλλα Κράτη – Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ακολουθούσαν το παράδειγμα της Γαλλίας. Και να μην εξόπλιζαν χώρες που απειλούν με πόλεμο άλλες χώρες, και ιδίως χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και που αποσταθεροποιούν με τη συμπεριφορά τους και την πρακτική τους την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Και, βέβαια, χώρες που δεν αποδέχονται το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο,  ήτοι την UNCLOS και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, καίτοι είναι υποψήφιες χώρες να ενταχθούν στο κοινό μας ευρωπαϊκό σπίτι, την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Σημειώνεται πως ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε την Τετάρτη πως η χώρα του ελπίζει να αυξήσει την αμυντική συνεργασία με την Ισπανία μέσω της αγοράς ενός δεύτερου αεροπλανοφόρου και πιθανώς ενός υποβρυχίου. Η Τουρκία και η Ισπανία έχουν ήδη συνεργαστεί στη ναυπήγηση ενός ελαφρού αεροπλανοφόρου. «Το πρώτο αεροπλανοφόρο δεν ήταν μεγάλο. Έχουμε συμφωνήσει στη ναυπήγηση ενός μεγάλου» είπε ο ο Ερντογάν σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ισπανό πρωθυπουργό, Πέδρο Σάντσεθ, που επισκέφθηκε την Τουρκία. «Και ίσως αρχίσουμε συνεργασία για ένα υποβρύχιο. Υπάρχουν πολλά που μπορούμε να κάνουμε στην αμυντική βιομηχανία, περιλαμβανομένων οπλισμένων και άοπλων μη επανδρωμένων αεροσκαφών» είπε ο Τούρκος πρόεδρος.





ΠΗΓΗ