Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει τονίσει ότι θα συνεχίσει να διεθνοποιηθεί σε οποιαδήποτε ευκαιρία την προκλητική στάση της Τουρκίας και αυτό αναμένεται να κάνει και κατά τη διάρκεια της έκτακτης Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που αρχίζει σήμερα και ολοκληρώνεται αύριο (31/5).

Τα βασικά θέματα στην ατζέντα είναι η οικονομική στήριξη και η ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, η ασφάλεια της επισιτιστικής αλυσίδας, η ενέργεια και η άμυνα, όμως θεωρείται κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι ο πρωθυπουργός θα ενημερώσει τους ομολόγους του για την τακτική της Άγκυρας να ανεβάζει διαρκώς τους τόνους.

Ειδικά από το ταξίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ και μετά, ο Τούρκος πρόεδρος με συνεχείς του δηλώσεις ρίχνει συνεχώς κι άλλο λάδι στη φωτιά των ήδη τεταμένων σχέσεων μεταξύ Άγκυρας και Τουρκίας.

Τελευταίο περιστατικό ήταν τα όσα προκλητικά είπε κατά τη διάρκεια φιέστας στην Κωνσταντινούπολη με αφορμή την συμπλήρωση 569 ετών από την Άλωση της ενώ λίγες ώρες νωρίτερα είχε εξαπολύσει νέα επίθεση κατά του Έλληνα πρωθυπουργού με δηλώσεις που έκανε κατά το ταξίδι επιστροφής του από το Αζερμπαϊτζάν.

Η ελληνική πλευρά έχει διαμηνύσει ότι δεν θα ακολουθήσει αυτή την τακτική των εμπρηστικών δηλώσεων.

«Δεν έχουμε λόγο να ανοίξουμε διάλογο με το παράνομο, με το ανιστόρητο και τελικά με το αδιέξοδο», τόνισε μόλις πριν από λίγες ημέρες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, συμπληρώνοντας όμως: «Αυτό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι δεν θα υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματά μας και προφανώς δεν σημαίνει κιόλας ότι δεν θα δημοσιοποιούμε διεθνώς, σε όλα τα fora, όσα απαράδεκτα συμβαίνουν τους τελευταίους μήνες στην περιοχή μας».

Αυτό λοιπόν θα κάνει και στις επαφές που θα έχει με τους ομολόγους του στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο της έκτακτης Συνόδου Κορυφής. Ο πρωθυπουργός αναμένεται να εστιάσει στην κλιμάκωση της έντασης που επιχειρείται από την τουρκική πλευρά καθώς και για τους κινδύνους εξαιτίας αυτής της τακτικής. Και μάλιστα σε μία κρίσιμη συγκυρία που το τελευταίο που χρειάζεται είναι ακόμη μια εστία έντασης σε ένα ήδη φορτισμένο γεωπολιτικά ευρωπαϊκό τοπίο.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα υπογραμμίσει ότι η Ελλάδα είναι πάντα υπέρ του διαλόγου, όμως η παραβίαση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων δεν θα γίνει αποδεκτή. Η θέση της κυβέρνησης είναι ότι η Τουρκία με αυτή την επιθετική πολιτική, εκτίθεται όλο και περισσότερο.

Ανάγκη εξορθολογισμού της αγοράς ενέργειας

Εκτός όμως από την προσπάθεια ανάδειξης της τουρκικής προκλητικότητας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιχειρήσει να αναδείξει στις Βρυξέλλες την ανάγκη λήψης αποφάσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την αντιμετώπιση των ενεργειακών ανατιμήσεων.

Ειδικότερα, όπως αναφέρουν πηγές κοντά στον πρωθυπουργό, θα επαναλάβει την πρότασή του για τη λήψη μέτρων για τον εξορθολογισμό της αγοράς, ώστε να μειωθεί η τελική τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας που φθάνει στον καταναλωτή.

«Πρόκειται για ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα που απαιτεί ευρωπαϊκή λύση», σημειώνουν από την κυβέρνηση και ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να υπογραμμίσει ότι η μεγάλη εικόνα της ανάγκης απεξάρτησης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα δεν πρέπει να επισκιάσει τη συζήτηση για την ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων προκειμένου να μπει φρένο στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας και να ανακουφιστούν οι πολίτες.

Η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι δύσκολα θα ληφθούν συγκεκριμένες αποφάσεις προς αυτή την κατεύθυνση σε αυτή τη Σύνοδο Κορυφής. Η διάσταση απόψεων μεταξύ κρατών-μελών για μία σειρά θεμάτων, μεταξύ των οποίων και το θέμα του σταδιακού εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, δείχνει ότι θα απαιτηθεί περισσότερος χρόνος για αποφάσεις που σχετίζονται με τις τιμές της ενέργειας και την προστασία των καταναλωτών.

Όσο λοιπόν δεν προχωράνε τα πράγματα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η κυβέρνηση θέτει σε εφαρμογή το δικό της εθνικό σχέδιο στήριξης, που προβλέπει αυξημένες επιδοτήσεις για το ρεύμα για τον Μάιο και τον Ιούνιο, αναδρομική επιστροφή έως και 600 ευρώ στους τραπεζικούς λογαριασμούς των καταναλωτών με εισόδημα μέχρι 45.000 ευρώ για τις αυξήσεις που δεν επιδοτήθηκαν το διάστημα Δεκεμβρίου 2021- Μαϊου 2022 και την έμμεση κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής με τον μηχανισμό που θα τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Ιουλίου και ο οποίος θα μειώσει τις αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα κατά 70-90%.





ΠΗΓΗ