Μεγάλη οργή υπάρχει από εχθές στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης από πολλούς Γερμανούς και Ουκρανούς. Αιτία είναι η συμφωνία της Γερμανίας με την Ελλάδα για την ανταλλαγή των ελληνικών απαρχαιωμένων τεθωρακισμένων οχημάτων BMP-1 με τα νεότερα και σαφώς πιο αποτελεσματικά γερμανικά οχήματα Marder.

Οι Ουκρανοί περίμεναν να πάρουν τα πολύτιμα γερμανικά τεθωρακισμένα οι ίδιοι, και τώρα ανακαλύπτουν με λύπη ότι θα πρέπει να συμβιβαστούν με τα σοβιετικά BMP-1, οχήματα 60 ετών που δεν έχουν καμία θέση στο σύγχρονο πεδίο μάχης. Κατηγορούν, δε τη Γερμανία, ότι αρνείται να ενισχύσει επαρκώς την Ουκρανία και τις στέλνει τα ελληνικά… παλιοσίδερα.

Πράγματι, η συμφωνία που ανακοίνωσε ο Σολτς είναι πολλαπλά επωφελής για την Ελλάδα. Τα ελληνικά BMP-1 είναι πλέον τόσο παλαιά που λίγα έχουν να προσφέρουν. Για αυτό και από τα αρχικά 500, που παραλάβαμε το ’90 από τα αποθέματα του Ανατολικογερμανικού στρατού, μετά την πτώση του Τείχους, δεν απομένουν σε υπηρεσία ούτε 200. Κάποια δόθηκαν δωρεάν στο Ιράκ και κάποια επρόκειτο να δοθούν στην Αίγυπτο.

Τα Marder, από την άλλη, έχουν τα εξής πλεονεκτήματα:

Α) Είναι πολύ νεότερα των BMP-1 και έχουν ήδη εκσυγχρονιστεί, συνεπώς μπορούν να προσφέρουν πολλά στις μηχανοκίνητες δυνάμεις του Δ΄ Σώματος Στρατού στον Έβρο, ο οποίος αυτή τη στιγμή στερείται τέτοιων οχημάτων (Τα BMP-1 υπηρετούν στα νησιά, καθώς είναι πολύ χαμηλής αποτελεσματικότητας, και δεν θα μπορούσαν να σταθούν στο πεδίο μάχης του Έβρου).

Β) Μοιράζονται πολλά κοινά μέρη με το υπάρχον υλικό του Στρατού (όπως τα άρματα Leopard 1) οπότε θα είναι πολύ εύκολη η ένταξή τους σε υπηρεσία και η υποστήριξή τους. Ακόμα και τα πυρομαχικά τους παράγονται ήδη στην Ελλάδα από την ΕΑΣ.

Γ) Πέραν των αποθηκευμένων, η Γερμανία διαθέτει επιπλέον Marder σε υπηρεσία, ακόμη πιο σύγχρονα, τα οποία θα αρχίσει σταδιακά να αποσύρει, καθώς αγοράζει νεότερα τεθωρακισμένα. Έτσι ο αριθμός των ελληνικών Marder μπορεί να αυξηθεί στο μέλλον έτι περαιτέρω.

Να τονίσουμε ότι η συμφωνία έρχεται να μπαλώσει μία χρόνια αδυναμία του ελληνικού στρατού, καθώς ο συγκεκριμένος τύπος οχήματος (ΤΟΜΑ – Τεθωρακισμένο Όχημα Μάχης), απαραίτητος σε κάθε σύγχρονο στρατό, απουσιάζει από τον ελληνικό στρατό. Στο παρελθόν έγιναν πολλές προσπάθειες να αποκτηθούν τέτοια οχήματα, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Σήμερα συζητείται πάλι η αγορά νέων ΤΟΜΑ, το κόστος τους όμως είναι τέτοιο που σημαίνει ότι η όποια αγορά θα είναι ευάριθμη και δεν θα καλύψει το σύνολο των αναγκών.

Στην πραγματικότητα, η ανταλλαγή των τεθωρακισμένων αυτή αποτελεί μέρος μίας ευρύτερης συμφωνίας με τη Γερμανία και τις εταιρείες KMW και Rheinmetall:

H συμφωνία προβλέπει την αναβάθμιση των παλαιότερων αρμάτων Leopard 1 και Leopard 2 του Ελληνικού Στρατού, την αγορά των νέων τεθωρακισμένων οχημάτων Lynx, την παραχώρηση μεταχειρισμένου υλικού από τα γερμανικά αποθέματα και τη δημιουργία βιομηχανικών εγκαταστάσεων στην Ελλάδα, που θα υλοποιήσουν την ελληνική παραγγελία, αλλά και θα λάβουν επιπλέον έργο από το εκτενές πελατολόγιο των δύο αυτών γερμανικών αμυντικών κολοσσών.

Παράλληλα, η συμφωνία αυτή θα οδηγήσει στο κλείσιμο των μακροχρόνιων δικαστικών αγώνων που είχε το ελληνικό Δημόσιο με τις εταιρείες αυτές και θα εκλείψει ο κίνδυνος να υποχρεωθεί σε βαρύτατες αποζημιώσεις προς αυτές. Το πρώτο βήμα στη συμφωνία αυτή ήταν η έγκρισή της από το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο (ΑΣΣ), προχθές, ενώ εχθές είχαμε την επίσημη αναγγελία της ανταλλαγής των τεθωρακισμένων από τον Σολτς. Μέσα στο καλοκαίρι αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η συμφωνία, οπότε θα έχουμε περισσότερα στοιχεία για το τι ακριβώς περιλαμβάνει.

Είναι μία σημαντική συμφωνία καθώς θα οδηγήσει τόσο στην ανανέωση κρίσιμου υλικού του Στρατού Ξηράς όσο και στην ενίσχυση της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας. Μην ξεχνάμε ότι η αγορά των αρμάτων Leopard-2 από την KMW ήταν μία από τις πιο επιτυχημένες ελληνικές αγορές: μέχρι σήμερα, μεγάλα τμήματα των αρμάτων παραγγέλνει η οποιαδήποτε χώρα κατασκευάζεται στην Ελλάδα.

Το μεγάλο πλεονέκτημα της συμφωνίας ανταλλαγής των Marder/BMP-1 είναι φυσικά το γεγονός ότι τα οχήματα αυτά είναι άμεσα διαθέσιμα. Ήδη από τον Απρίλιο η κατασκευάστρια εταιρεία είχε δηλώσει ότι ετοιμάζει τα οχήματα που είχε στις αποθήκες της, είτε για την Ουκρανία είτε για οποιονδήποτε άλλο «πιθανό πελάτη» (υπήρχαν από τότε συζητήσεις με την Ελλάδα).

Στην παρούσα συγκυρία η άμεση παράδοση είναι πολύ σημαντικός παράγοντας, καθώς ο Ερντογάν δεν πρόκειται φυσικά να περιμένει να ολοκληρωθεί το μακροχρόνιο πρόγραμμα επανεξοπλισμού των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να εξετάσει κάθε πιθανή πηγή μεταχειρισμένου και ετοιμοπαράδοτου υλικού.

Στο σημείο αυτό η πολιτική των ελληνικών κυβερνήσεων τα τελευταία χρόνια μπορεί να χαρακτηριστεί εγκληματικά αμελής. Ιδίως η Γερμανία, αλλά και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, είχαν μέχρι πρόσφατα μεγάλους αριθμούς τεθωρακισμέων οχημάτων υπό απόσυρση ή σε μακρά αποθήκευση. Ακόμη και σύγχρονα αυτοκινούμενα πυροβόλα PzH-2000, που αποτελούν την αιχμή του δόρατος του ελληνικού πυροβολικού, βρίσκονταν διαθέσιμα σε εξαιρετικά χαμηλό κόστος.

Έτσι, η Ελλάδα είχε την ευκαιρία να κλείσει πολλές «τρύπες» του αμυντικού της σχεδιασμού, οι οποίες –ελλείψει κονδυλίων– δεν μπορούσαν να καλυφθούν με αγορές νέου υλικού. Δεν το έκανε, όμως, και τώρα πληρώνει την ολιγωρία της. Διότι ο πόλεμος στην Ουκρανία ανέτρεψε την κατάσταση αυτή, καθώς πλήθος μεταχειρισμένου υλικού άρχισε να αποστέλλεται στην Ουκρανία, ενώ και η γενική στρατιωτική ανάκαμψη της Ευρώπης αναμένεται να εξαντλήσει τα αποθέματα παλαιού, αλλά χρήσιμου υλικού των δυτικοευρωπαϊκών χωρών. Ήδη έχουν αποσταλεί στην Ουκρανία αυτοκινούμενα πυροβόλα PzH-2000 και οι Ουκρανοί ανέμεναν πως και πως και τα Marder. Εξ ου και η απογοήτευσή τους από την ελληνική «σφήνα».

Από εκεί και πέρα, η στάση της Αντιπολίτευσης όλων των αποχρώσεων μόνο θλίψη μπορεί να προκαλέσει. Μπροστά στην ευκαιρία αυτή για την ενίσχυση στο και πέντε του Στρατού μας, σύσσωμη η Αντιπολίτευση, από τον ΣYΡΙΖΑ μέχρι τον Βελόπουλο, και διάφορες εφημερίδες, έχει προβεί από χθες σε ένα ρεσιτάλ ανορθολογισμού, που αγγίζει τα όρια της προπαγάνδας σε βάρος της χώρας. Και τι δεν έχουμε ακούσει! Ότι αποστρατιωτικοποιούνται τα νησιά. Ότι χαντακώνουμε την άμυνά μας. Ὀτι τα παλαιολιθικά BMP-1 είναι καλύτερα από τα Marder! Όλα στον βωμό της ανέξοδης αντιπολίτευσης.

Δυστυχώς, την ώρα που αυξάνεται η ένταση στα ελληνοτουρκικά και η χώρα χρειάζεται πρωτίστως ομόνοια και σύμπνοια στα εθνικά θέματα, το μεγαλύτερο κομμάτι της αντιπολίτευσης ασχολείται με τις προσεχείς εκλογές και ψάχνει τρόπους να «χτυπήσει» την κυβέρνηση. Το μόνο που καταφέρνει, όμως, είναι να αποσταθεροποιεί περαιτέρω την εύθραυστη συνοχή της ελληνικής κοινωνίας απέναντι στην τουρκική απειλή. Κάποιοι ίσως το κάνουν ασύγγνωστα και ελαφρά την καρδία. Οι υπόλοιποι;





ΠΗΓΗ