picture alliance via Getty Images

Το Ευρωκοινοβούλιο εξέλεξε τη συντηρητική Μαλτέζα πολιτικό Ρομπέρτα Μετσόλα πρόεδρό του μετά τον θάνατο του Ντέιβιντ Σασόλι, με την ίδια να γίνεται η πρώτη γυναίκα στο αξίωμα μέσα σε διάστημα δύο δεκαετιών.

Η Μετσόλα ήταν υπηρεσιακή πρόεδρος μετά τον θάνατο του Σασόλι, καθώς η ίδια ήταν αντιπρόεδρος. Εξελέγη με 458 ψήφους υπέρ σε ένα σύνολο 616. Σημειώνεται πως ο Σασόλι ήταν να αποχωρήσει στο τέλος του Ιανουαρίου, μετά από δυόμισι χρόνια, στο πλαίσιο συμφωνίας.

Ποια είναι η νέα πρόεδρος

Σε ηλικία 43 ετών, η Μετσόλα είναι η νεαρότερη πρόεδρος στην ιστορία του θεσμού και η πρώτη γυναίκα σε διάστημα 20 ετών. Προέρχεται από το συντηρητικό ΕΛΚ (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα), ενώ ο Σασόλι ήταν μέλος των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών.

Η Σασόλι δήλωσε, κατά την ομιλία της στο Ευρωκοινοβούλιο στο Στρασβούργο, πως είναι τιμή της που της εμπιστεύονται την ευθύνη της θέσης, προειδοποιώντας παράλληλα πως κάποιες δυνάμεις «θα συνεχίσουν να δοκιμάζουν τα όρια των αξιών και των ευρωπαϊκών αρχών μας» και ότι θα χρειαστεί αγώνας απέναντι σε οποιοδήποτε αντιευρωπαϊκό συναίσθημα, που «εδραιώνεται τόσο γρήγορα και τόσο εύκολα».

«Όσοι επιδιώκετε να καταστρέψετε την Ευρώπη, να ξέρετε πως αυτή η Βουλή είναι απέναντί σας» είπε.

Η Μετσόλα είναι στο Ευρωκοινοβούλιο από το 2013. Ως μέλος του κεντροδεξιού Εθνικιστικού Κόμματος της Μάλτας, είναι δραστήρια από νεαρή ηλικία, συμμετέχοντας σε καμπάνιες ως φοιτήτρια για την ένταξη της χώρας της στην ΕΕ. Η ισχυρή αντίθεσή της στις αμβλώσεις είχε προκαλέσει επικρίσεις από κάποιους αντιπάλους της.

Οι Πράσινοι, η Αριστερά και οι Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές παρουσίασαν επίσης υποψηφίους, ωστόσο η Μετσόλα ήταν το φαβορί.

Το Ευρωκοινοβούλιο είχε μόνο δύο γυναίκες προέδρους, τη Σιμόν Βέιλ και τη Νικόλ Φοντέιν, Γαλλίδες και οι δύο, από το 1979.

Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, έδωσε συγχαρητήρια στη Μετσόλα. «Ως η τρίτη γυναίκα που θα ηγηθεί αυτής της ευγενούς Βουλής, η σκληρή δουλειά και αποφασιστικότητά σας αποτελούν έμπνευση για όλους μας» έγραψε στο Twitter.

 





ΠΗΓΗ