ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ

Ένα από τα σημαντικότερα ονόματα στον χώρο του μηχανοκίνητου αθλητισμού, παλιός αγωνιζόμενος στα ράλι (κυρίως συνοδηγός), τέως επικεφαλής της Ferrari στη Φόρμουλα 1 (14 τίτλους η Scuderia στην F1 και επί των ημερών του ο Μίκαελ Σουμάχερ πέτυχε τις 72 από τις 91 νίκες του) και νυν πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αυτοκινήτου – FIA, αλλά και Ειδικός Εντεταλμένος του Γ.Γ. του ΟΗΕ για την Οδική Ασφάλεια, ο Ζαν Τοντ, βρίσκεται στη χώρα μας.

Ο πρόεδρος της FIA, συναντήθηκε σήμερα με τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, ο οποίος του παρουσίασε το Σχέδιο Οδικής Ασφάλειας, που εδράζεται στο τετράπτυχο: Ασφαλείς δρόμοι, κυκλοφοριακή παιδεία, υπεύθυνοι οδηγοί και δίκαιοι, αλλά αυστηροί, κανόνες για όλους.

Μεταξύ άλλων, το Σχέδιο Οδικής Ασφάλειας προβλέπει τη θεσμοθέτηση Εθνικού Παρατηρητηρίου, την υποχρεωτική διδασκαλία της κυκλοφοριακής αγωγής για πρώτη φορά στην Ελλάδα, νέο σύστημα για την εκπαίδευση και εξέταση υποψήφιων με διαφάνεια και αξιοπιστία, επανασχεδιασμό του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.

Από την αγωγή των παιδιών, την εκπαίδευση των νέων οδηγών ώστε πλέον να μην παρατηρείται το φαινόμενο πολλοί πρώτα να παίρνουν το δίπλωμα και μετά να μαθαίνουν πρακτικά να οδηγούν, αλλά να έχουν ουσιαστική εμπειρία, μέχρι τους ασφαλείς δρόμους και την αυστηροποίηση του ΚΟΚ, πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, σε αντίθεση με αποσπασματικές, αν και καλών προθέσεων, δράσεις του παρελθόντος.

Ο Κώστας Καραμανλής επισήμανε ιδιαίτερα το γεγονός ότι το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών προχωρά έργα οδικής ασφάλειας σε 7.000 επικίνδυνα σημεία του οδικού δικτύου σε όλη τη χώρα. Έργα που φαίνονται «μικρά», όπως ο σωστός φωτισμός, η κατάλληλη σήμανση, οι επισκευές και διαπλατύνσεις, αλλά μπορεί να είναι τελικά πολύ μεγάλα για την καθημερινότητα των πολιτών.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της FIA επισήμανε τη σημασία της Οδικής Ασφάλειας σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο, την κοινωνική της διάσταση, την αναπτυξιακή της προοπτική και την ένταξή της στους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDGs).

Ο Ζαν Τοντ, σήμερα το απόγευμα στις 7 θα βρίσκεται στο Ζάππειο, όπου ολοκληρώνονται οι εκδηλώσεις Οδικής Ασφάλειας στο πλαίσιο του Ράλι Ακρόπολις, ενώ αύριο 9 Σεπτεμβρίου, πριν την εκκίνηση του αγώνα, θα είναι κεντρικός ομιλητής της Επετειακής Εκδήλωσης 16 χρόνων δράσης του Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς» στο ΚΠΙΣΝ, πού τελεί υπό την αιγίδα της A.E. της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, και υλοποιείται σε συνεργασία με το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

Τον Ζαν Τοντ συνόδευαν στη συνάντηση με τον Κώστα Καραμανλή η γενική γραμματέας για θέματα Κινητικότητας της FIA, Ονικα Μίλερ και η πρόεδρος του Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς», Βασιλική Δανέλλη-Μυλωνά, η οποία συμμετέχει ως σύμβουλος του Ζαν Τοντ στη Διεθνή Συμβουλευτική Επιτροπή, για θέματα Οδικής Ασφάλειας.





ΠΗΓΗ