ASSOCIATED PRESS

A pedestrian wearing a face mask against the spread of the coronavirus, walks on a coastal avenue during the lockdown to contain the spread of COVID-19 in the northern city of Thessaloniki, Greece, Tuesday, Nov. 3, 2020. Greece’s government imposed a localized lockdown on its second largest city of Thessaloniki and the northern province of Serres, after major increases in the number of coronavirus infections there. (AP Photo/Giannis Papanikos)

Θέμα ωρών φαίνεται ότι είναι η ανακοίνωση νέων αυστηρότερων μέτρων σε περιοχές που εμφανίζονται επιδημιολογικά επιβαρυμένες. Όπως διευκρίνισε ο Στέλιος Πέτσας, η κυβέρνηση περιμένει την εισήγηση των ειδικών και θα λάβει τις τελικές αποφάσεις της. Ο κ. Πέτσας δεν έκρυψε τον προβληματισμό που προκαλεί αυτή η απόκλιση από τη γενικά βελτιωμένη εικόνα της επικράτειας, κάτι που σημαίνει ότι δεν αποκλείεται να δούμε «κλείσιμο» ολόκληρων περιοχών. Σε τοπικό επίπεδο, με βάση τα επιδημιολογικά στοιχεία, ανησυχητική είναι η κατάσταση στην Κοζάνη και σε περιοχές της Δυτικής Αττικής. Τα περισσότερα κρούσματα ανά 100 χιλ. πληθυσμού εντοπίζονται στους Νομούς Κιλκίς, Ξάνθης, Πιερίας, Δράμας, Θεσσαλονίκης, Κοζάνης, Ροδόπης, Γρεβενών, Πέλλας και Λάρισας.

Την ίδια ώρα η κατάσταση στην υπόλοιπη χώρα εμφανίζεται βελτιωμένη τις τελευταίες ημέρες. Σύμφωνα με τα στοιχεία της 16 Δεκεμβρίου 2020 που ανακοίνωσε ο κ. Πέτσας, η επιδημιολογική κατάσταση της χώρας έχει ως εξής:

Tα ενεργά κρούσματα στην Επικράτεια ήταν 12.975, μειωμένα  κατά 15,8% έναντι της προηγούμενης εβδομάδας (15.420 στις 9/12).

– Oι νοσηλευόμενοι ήταν 2.340, αριθμός μειωμένος κατά 39%, έναντι της προηγούμενης εβδομάδας (3.849 στις 9/12).

– O κυλιόμενος μέσος όρος κρουσμάτων των 7 ημερών ήταν 1.196, μειωμένος κατά 21% έναντι της προηγούμενης εβδομάδας (1.522 στις 9/12).

– O δείκτης θετικότητας μειώθηκε στο 4,5%, έναντι 6,4% στις 9 Δεκεμβρίου.

– O κυλιόμενος μέσος όρος τεστ των τελευταίων 7 ημερών ήταν 27,6 χιλιάδες ημερησίως, αυξημένα κατά 16,4% έναντι της προηγούμενης εβδομάδας (23,7 χιλιάδες ημερησίως στις 9/12).

–  O κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών των ημερήσιων εισαγωγών σε νοσοκομεία μειώθηκε κατά 20%, ενώ ο αντίστοιχος των ημερήσιων εξιτηρίων αυξήθηκε κατά 26%. Επίσης, ο αριθμός των διασωληνομένων ασθενών είναι 527, έναντι 578 μία εβδομάδα πριν.

 

«Αυτές τις διαφορετικές γιορτές, ας μην επιτρέψουμε στον κορονοϊό να γιορτάσει», υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και απηύθυνε έκκληση προς όλους να μην ανοίξουν τον κοινωνικό τους κύκλο. Για την ώρα δεν φαίνεται να αλλάζει κάτι στο θέμα του ορίου των 9 ατόμων ανά σπίτι που μπορούν να περάσουν μαζί τα ρεβεγιόν Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, η προτροπή όμως του κ. Πέτσα είναι να πρόκειται για τα ίδια άτομα και στις δύο γιορτινές ημέρες. «Η αύξηση των επαφών θα θρέψει τον κορονοϊό», τόνισε χαρακτηριστικά ο Στέλιος Πέτσας.

 

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ρωτήθηκε και για το θέμα των εμβολίων, καθώς τα πρώτα που θα φτάσουν στη χώρα μας θα είναι λιγότερα σε σχέση με αυτά που αναμένονταν. «Παίρνει η Ευρώπη λιγότερα εμβόλια, παίρνει και η Ελλάδα λιγότερα», ήταν η απάντηση του κ. Πέτσα. Όπως διευκρίνισε, πιθανότατα τα πρώτα εμβόλια θα φτάσουν στη χώρα μας την τελευταία εβδομάδα του έτους και εκτίμησε ότι από τον Φεβρουάριο και μετά αναμένονται πολλά περισσότερα. Όσο για τον σχεδιασμό της κυβέρνησης στο θέμα της επιχείρησης «Ελευθερία», δηλαδή στον εμβολιασμό του πληθυσμού, ο κ. Πέτσας δήλωσε ότι δεν έχει αλλάξει κάτι. Τόνισε όμως ότι «είμαστε στην πρώτη φάση ενός τιτάνιου έργου».

 

 





ΠΗΓΗ