Η Ευρώπη εισέρχεται σε μια νέα, εύθραυστη και καθοριστική διπλωματική περίοδο.

Οι ανταγωνισμοί των παγκόσμιων ισχυρών  δυνάμεων βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα με τα πλέον πιθανά σενάρια να στοχεύουν σε αναδιάταξη των επιρροών και σε μια νέα κούρσα εξοπλισμών.

Ουσιαστικά το νέο διπλωματικό παιγνίδι ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του 1990 με την «καλή» πρόθεση των ΗΠΑ να μετουσιώσουν την πολιτική της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων  σε μέθοδο απελευθέρωσης των δυνατοτήτων ενδυνάμωσης των ατομικών προϋπολογισμών.

Εξηγούμαι:ως ανθρώπινα δικαιώματα δεν νοήθηκαν, ούτε προστατεύθηκαν, οι φραγμοί κατά της φτώχειας ή της αμορφωσιάς και της υγείας, αλλά τα «ατομικά  πολύ – πολιτιστικά  και πολυμερή» δικαίωματα των νέων  πολιτών Δύσης και Ανατολής.

Ο εθισμός στο αλόγιστο κέρδος και στη χρήση των ναρκωτικών μαζί με τον κλονισμό των οικογενειών και τον υπέρμετρο εγωισμό, δημιούργησαν το νέο έγκλημα και έστρωσαν το χαλί των πολλαπλών επεμβάσεων.

Η θετική πλευρά, αν κάποιος μπορεί να την χαρακτηρίσει έτσι, ήταν η τεχνολογική ανάπτυξη και η διεύρυνση της επικοινωνίας με το Ίντερνετ.

Με αυτά τα δεδομένα η Ευρώπη δεν είναι αδύνατη.

Διαιρεμένη είναι και επηρεασμένη από τις ισχυρές δόσεις ενός συστήματος που έπαψε, δυστυχώς, να στηρίζεται στην πνευματική της πολιτιστική ιστορία και στις μεγάλες αξίες της Ελληνικής κλασικής φιλοσοφίας.

Με λανθασμένη έτσι πολιτική φιλοσοφία αποδέχθηκε να λειτουργήσει με τα χαρακτηριστικά μιας νέας Βαβέλ.

Παράλληλα με μια ανεξέλεγκτη πορεία ενός ισχυρότατου τραπεζοπιστωτικούσυστήματος συγκέντρωσε νέα «αυταρχικά» γνωρίσματα αιχμής που όξυναν τις κοινωνικές ανισότητες αντί να τις αμβλύνουν.

Επιπλέον, η πορεία της Ευρώπης εξασθένησε τον συλλογικό χαρακτήρα των πολιτικών της ευνοώντας τον «εθνικό» χαρακτήρα υπεροχής της Γερμανίας, κατά πρώτο λόγο και της Μεγάλης Βρετανίας κατά δεύτερο.

Η «άλωση» της έχει έτσι διττό, πλέον, χαρακτήρα.

Οικονομικό, μακροχρόνια, για τις μεσαίες και εργατικές της τάξεις και διπλωματικό αφού είναι αναγκασμένη να παρακολουθεί τις εξελίξεις μέσα από την νέα πραγματικότητα η οποία διαμορφώνει νέες στρατιωτικες συγκρούσεις και ανεξέλεκτα προσφυγικά – μεταναστευτικά κύματα τα οποία αναμένεται να κορυφωθούν στους επόμενους μήνες.

 ***

Νίκος Δ. Κανελλος
Πρ Πρεσβυς
Αντιπρόεδρος ΕΙΠΔ





ΠΗΓΗ