Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ) είχε φωτογραφηθεί με τον συγκεκριμένο χάρτη κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στα γραφεία των «Γκρίζων Λύκων», οι οποίοι είναι παρακλάδι του κόμματός του, με την ελληνική πλευρά να απαντά σε υψηλούς τόνους.

Όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, απαντώντας σε ερώτηση Ελλήνων ανταποκριτών για το εάν η Ουάσιγκτον ανησυχεί για την εμπέδωση ενός εθνικιστικού και αναθεωρητικού κλίματος στη γειτονική χώρα, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ξεκαθάρισε ότι για τις ΗΠΑ η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας δεν αμφισβητούνται και συνεχίζοντας, επανέλαβε τη πάγια θέση της Ουάσινγκτον, η οποία καλεί τους δύο νατοϊκούς συμμάχους να εργαστούν με διπλωματικό τρόπο για την επίλυση των διαφορών τους και να απέχουν από ρητορική που μπορεί να οδηγήσει στην αναζωπύρωση των εντάσεων.

Όπως σημείωσε, «συνεχίζουμε να ενθαρρύνουμε τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ, την Ελλάδα και την Τουρκία, να συνεργαστούν για τη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή και για την επίλυση των διαφορών με διπλωματικό τρόπο. Προτρέπουμε τους συμμάχους μας να αποφύγουν τη ρητορική και τις ενέργειες που θα μπορούσαν να αυξήσουν περαιτέρω την ένταση».

Σε υστερία (και) ο αντιπρόεδρος του ΜΗΡ

Στο μεταξύ, ο αντπρόεδρος του ΜΗΡ, Σεμίχ Γιαλτσίν, «πήρε τη σκυτάλη» από τον Μπαχτσελί στην «κούρσα» των παραληρηματικών δηλώσεων, προβαίνοντας σε μια σειρά από αναρτήσεις στο Twitter όπου «απαντά» στον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος είχε σχολιάσει τα «καμώματα» Μπαχτσελί, ζητώντας από τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν να ξεκαθαρίσει τη θέση του.

Όπως έγραψε ο Γιαλτσίν, «ο Μητσοτάκης του προέδρου Μπάιντεν των ΗΠΑ, πιόνι του Γάλλου προέδρου Μακρόν, ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, πανικοβλήθηκε όταν είδε τον χάρτη των νησιών του Αιγαίου να παρουσιάζεται στον αρχηγό του ΜΗΡ, Ντεβλέτ Μπαχτσελί….ο Μητσοτάκης ξέρει ότι τα νησιά του Αιγαίου δωρήθηκαν στην Ελλάδα από τις χώρες της Δύσης, οπότε τρομάζει κάθε φορά που τίθεται το ζήτημα από την τουρκική κοινή γνώμη. Δεν αρκεί να κατανοηθεί τι μήνυμα δόθηκε στον Μητσοτάκη με τον χάρτη των νησιών του Αιγαίου που παρουσιάστηκε στον κ. Μπαχτσελί. Η στήριξη που δίνεται σε αυτόν τον χάρτη από το τουρκικό έθνος, τους πραγματικούς ιδιοκτήτες των νησιών του Αιγαίου, θα έπρεπε να ληφθεί επίσης υπόψιν».

Συνεχίζοντας, αξίζει να σημειωθεί πως ο Γιαλτσίν λέει πως το ΜΗΡ, του οποίου ηγείται ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί, «δεν είναι είναι επίσημος εταίρος της κυβέρνησης, μα υπεύθυνο και συνεπές μέλος της Συμμαχίας του Λαού (ΑΚΡ-ΜΗΡ) που είναι προϊόν εθνικής συναίνεσης. Είναι φυσιολογικό για τον κ. Μητσοτάκη, που πέρασε τα νησιά του Αιγαίου για ελληνικά πλοία, να τρομοκρατείται από τη στάση του ΜΗΡ, που υπερασπίζεται τα δικαιώματα της Τουρκίας στο Αιγαίου και αντικατοπτρίζει τη δυνατή φωνή της συνείδησης του έθνους».





ΠΗΓΗ