Anadolu Agency via Getty Images

Η Τουρκία θα αρχίσει γρήγορα προετοιμασίες για τον δεύτερο και τον τρίτο πυρηνικό σταθμό της, είπε ο πρόεδρος της χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, την Τρίτη.

«Κάνουμε τις μελέτες μας σχετικά με τις αυξανόμενες ενεργειακές ανάγκες. Σχεδιάζουμε να εγκαινιάσουμε την πρώτη μονάδα του πυρηνικού σταθμού του Ακουγιού το 2023» είπε ο Ερντογάν σε τελετή για τους σταθμούς μέσω video link από την Άγκυρα. «Μετά το Ακουγιού, θα αρχίσουμε σύντομα προετοιμασίες για τον δεύτερο και τον τρίτο σταθμό.

Ο σταθμός στο Ακουγιού κατασκευάζεται από τη ρωσική Rosatom. Οι δύο χώρες είχαν υπογράψει συμφωνία συνεργασίας το 2010 και άρχισαν την κατασκευή το 2018. Η αρχική μονάδα του σταθμού αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί ως τον Μάιο του 2023. Μετά από συνάντηση με τον Πούτιν τον Σεπτέμβριο, ο Ερντογάν είπε ότι η Ρωσία θα μπορούσε να εμπλακεί και στην κατασκευή του δεύτερου και του τρίτου σταθμού της Τουρκίας.

Επίσης, ο Τούρκος πρόεδρος, απευθυνόμενος στα κόμματα τις αντιπολίτευσης  ανέφερε πως «θα συνεχίσουμε τις έρευνες και γεωτρήσεις στη μαύρη θάλασσα και στη Μεσόγειο».

Ο Τούρκος πρόεδρος πρόσθεσε ότι «θέλετε δεν θέλετε θα συνεχίσουμε να αυξάνουμε τα γεωτρύπανα πλοία μας και θα συνεχίσουμε τις σεισμικές μας έρευνες.. θα δούμε τι έχει και τι δεν έχει στην Μαύρη Θάλασσα και στη Μεσόγειο και…θα κάνουμε εξορύξεις».

Με πληροφορίες από Daily Sabah, ΕΡΤ





ΠΗΓΗ