Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε πως δεν πιστεύει πως οι αμερικανικές βάσεις στην Ελλάδα έχουν στηθεί εναντίον της Ρωσίας: «Δεν ”καταπίνω” αυτό το επιχείρημα» είπε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν (χωρίς περαιτέρω διευκρινίσεις), συνεχίζοντας τη ρητορική έντασης με την Ελλάδα και τη Δύση εν γένει, στον απόηχο άλλων πρόσφατων «εμπρηστικών» τουρκικών τοποθετήσεων και του ευρύτερου κλίματος αντιπαράθεσης ως προς το ζήτημα της ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. «Έχουν εγκατασταθεί 9 αμερικανικές βάσεις στην Ελλάδα. Ενάντια σε ποιους εγκαταστάθηκαν αυτές οι βάσεις; Η απάντησή τους είναι κατά της Ρωσίας…δεν το καταπίνω αυτό το επιχείρημα» είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

Όπως είπε ο Ερντογάν, στο πλαίσιο της επίσκεψης του προέδρου Νικολάς Μαδούρο της Βενεζουέλας, όσο «τρομοκράτες» του ΡΚΚ διαδηλώνουν στους δρόμους της Σουηδίας και «ηγέτες τρομοκρατών» εμφανίζονται στη σουηδική τηλεόραση η Τουρκία δεν μπορεί να πει ναι στην ένταξή τους- και το ίδιο ισχύει για τη Φινλανδία. Επίσης τόνισε πως η Τουρκία είναι κατά των μονομερών κυρώσεων στη Βενεζουέλα (στην οποία έχουν επιβληθεί κυρώσεις από τις ΗΠΑ και άλλες χώρες), επαινώντας τον πρόεδρο Μαδούρο για την ηγεσία του- χαρακτηρίζοντας παράλληλα τη Βενεζουέλα τον «πιο σημαντικό εταίρο στη Λατινική Αμερική».

Αναφερόμενος περαιτέρω στο θέμα της ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στη Συμμαχία, είπε πως το ΝΑΤΟ είναι οργανισμός ασφαλείας και όχι μια δομή που υποστηρίζει την τρομοκρατία, προσθέτοντας ότι στη Σουηδία «ευημερούν» οργανώσεις όπως το ΡΚΚ και το PYD (που η Τουρκία θεωρεί παρακλάδι του ΡΚΚ) και ότι στο θέμα του ΝΑΤΟ «δεν θέλουμε να βιώσουμε αυτά που περάσαμε με τη Γαλλία και την Ελλάδα». Επίσης, καταφέρθηκε εκ νέου κατά του Έλληνα πρωθυπουργού, Κ. Μητσοτάκη, λέγοντας πως στις ΗΠΑ μίλησε «σαν να μην είχαμε συζητήσει μαζί».

«Αν και ο Μητσοτάκης είπε ότι θα διευθετούσαμε τα θέματα μεταξύ μας και χωρίς παρεμβάσεις τρίτων χωρών, στην ομιλία του στη Γερουσία των ΗΠΑ μίλησε εναντίον της Τουρκίας σαν να μην είχαμε συζητήσει μαζί» είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

Απαντώντας σε ερώτηση για την ένταξη της Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ ανέφερε: «Ορίστε, η Ελλάδα έφυγε από το ΝΑΤΟ. Αυτοί που ήταν πριν από εμάς είπαν το ναι και ξαναμπήκε στο ΝΑΤΟ. Η Γαλλία το ίδιο μπήκε ξανά. Τι έγινε;

Οι νέες δηλώσεις του Τούρκου προέδρου έρχονται εν μέσω του ευρύτερου κλίματος έντασης των τελευταίων ημερών: Την Τρίτη την έντονη αντίδραση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών προκάλεσε η έκθεση- κόλαφος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας κατά το 2021, η οποία ασκεί σκληρή κριτική στην Τουρκία για τις επιδόσεις της στο πεδίο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου αλλά και σε ό,τι αφορά στην προκλητικότητα της έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου.

Σε ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών υποστηρίζει πως «ενώ η ανάγκη να ενισχυθούν οι σχέσεις μεταξύ της χώρας μας και της ΕΕ μέσω αμοιβαίων προσπαθειών είναι εμφανής, δεν αποδεχόμαστε και απορρίπτουμε τις μεροληπτικές και μη ρεαλιστικές εκτιμήσεις του Ευρωκοινοβουλίου στην αναφορά, αγνοώντας αυτή την ανάγκη με μια ρηχή και χωρίς όραμα προσέγγιση». Επίσης κατηγόρησε το Ευρωκοινοβούλιο για μεροληψία, λέγοντας πως έχει χάσει την αξιοπιστία του στα μάτια του τουρκικού λαού.

Νωρίτερα την Τρίτη ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, είχε προβεί σε νέες εμπρηστικές δηλώσεις που ρίχνουν κι άλλο λάδι στη φωτιά των ελληνοτουρκικών εντάσεων, καθώς επανέλαβε ότι θα τεθεί θέμα κυριαρχίας των νησιών μας «εάν η Ελλάδα δεν εγκαταλείψει τις παραβιάσεις της».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δένδιας: Η Τουρκία να ενεργεί και να εκφράζεται ανάλογα αν προσβλέπει σε μια ευρωπαϊκή πορεία

«Οι δύο επιστολές της Μόνιμης Αντιπροσώπου της Ελλάδας προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ υπογραμμίζουν με σειρά από νομικά επιχειρήματα ότι οι μονομερείς αιτιάσεις της τουρκικής πλευράς δεν στέκουν νομικά, έχουν καθαρά αναθεωρητικά κίνητρα και τροφοδοτούν έτι περαιτέρω την αστάθεια που προκαλεί η Τουρκία με τις ενέργειές της».





ΠΗΓΗ