Οι ΗΠΑ αποσύρουν την υποστήριξή τους από το project του αγωγού East Med της Ελλάδας και του Ισραήλ επειδή είδαν ότι δεν ήταν οικονομικά βιώσιμο, δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σχολιάζοντας τις εξελίξεις ως προς το θέμα, ισχυριζόμενος πως το project αυτό δεν μπορεί να σχεδιάζεται χωρίς την Τουρκία.

«Έκαναν τις αναλύσεις τους και συνειδητοποίησαν ότι δεν υπήρχε τίποτα θετικό για αυτό (το project)» είπε ο Ερντογάν σε δημοσιογράφους στο προεδρικό αεροσκάφος επιστρέφοντας από την Αλβανία την Τρίτη. Όπως υποστήριξε, οι υπολογισμοί περί κόστους «δεν έβγαιναν», και αυτό είναι προτεραιότητα για τις ΗΠΑ, «μια χώρα που κάνει όλα της τα βήματα με βάση το κεφάλαιο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Αλλαγή πλεύσης της Ουάσιγκτον στον αγωγό Eastmed

«Δεν μπορείτε να το κάνετε χωρίς την Τουρκία» είπε ο Τούρκος πρόεδρος, προσθέτοντας πως ο Ισραηλινός υπουργός Ενέργειας είχε παρουσιάσει μια πρόταση στον τότε υπουργό Ενέργειας Μπεράτ Αλμπαϊράκ και η Τουρκία και το Ισραήλ θα μπορούσαν να είχαν κλείσει συμφωνία.

Όπως ισχυρίστηκε ο Ερντογάν, η Άγκυρα και το Τελ Αβίβ θα μπορούσαν ακόμα να επιτύχουν συμφωνία συζητώντας τους όρους της συμφωνίας, ενώ είπε ότι συζητά με τον πρόεδρο Χέρτσογκ και ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ παραμένει επίσης σε επαφή.

Ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι η προσέγγιση της Τουρκίας στο θέμα της ανατολικής Μεσογείου είναι προφανής και ότι η χώρα υπέγραψε συμφωνία με τη Λιβύη για την επισημοποιήσει. «Αγοράσαμε τέσσερα γεωτρύπανα και δύο πλοία σεισμικών ερευνών. Τα αγοράσαμε για το τίποτα; Αυτά τα πλοία θα είναι ενεργά στη Μαύρη Θάλασσα και στη Μεσόγειο» είπε, προσθέτοντας πως η Τουρκία σκοπεύει να έχει τις ισχυρότερες υποδομές σε αυτή τη σφαίρα.

Με πληροφορίες από Daily Sabah





ΠΗΓΗ