Σε εξέλιξη βρίσκεται από το πρωί της Τετάρτης η «μητέρα των μαχών» στη Βουλή για το προς ψήφιση εργασιακό νομοσχέδιο.
Τα εργασιακά και η ελληνική οικονομία
Με αγεφύρωτη την απόσταση που χωρίζει κυβέρνηση και αντιπολίτευση, στον βασικό κορμό των αλλαγών στα εργασιακά ρίχνει αυλαία το βράδυ η τριήμερη συζήτηση στο κοινοβούλιο για το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, με την ψηφοφορία του από τα κόμματα της Βουλής.
Η αντιπαράθεση κορυφώνεται με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών. Θα ακολουθήσει η διεξαγωγή της ψηφοφορίας, για την οποία ο ίδιος ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης έχει καταστήσει σαφές ότι θα είναι ονομαστική, προκειμένου να είναι ξεκάθαρη η θέση των κομμάτων της αντιπολίτευσης στις διατάξεις που, κατά την κυβέρνηση, είναι προδήλως θετικές για τους εργαζόμενους.
Απεργιακές κινητοποιήσεις στα ΜΜΜ – Πώς θα κινηθούν την Τετάρτη
Παρά την σφοδρή κριτική που εξαπέλυσαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, δεν θα καταψηφίσουν όλα τα άρθρα του νομοσχεδίου. Αν και η αντιπολίτευση έχει χαρακτηρίσει «φερετζέ», «για να κρυφτούν αντεργατικές διατάξεις», τη Σύμβαση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας για την εξάλειψη της βίας και της παρενόχλησης στον κόσμο της εργασίας, αλλά και την Οδηγία για την ισορροπία επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, θα υπάρξει θετική στάση ορισμένων κομμάτων της αντιπολίτευσης, σε μια σειρά άρθρων αυτών των κεφαλαίων του νομοσχεδίου.
Μητσοτάκης: Κανόνες για ένα σύγχρονο εργασιακό περιβάλλον
Τη βεβαιότητα ότι το εργασιακό νομοσχέδιο που συζητείται στη Βουλή και που έχει προκαλέσει έντονες πολιτικές αντιπαραθέσεις, έρχεται για να βάλει κανόνες και να οικοδομήσει ένα σύγχρονο εργασιακό περιβάλλον, εξέφρασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του. «Καταθέτω αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας για να αναλάβετε τις ευθύνες σας κύριε Τσίπρα και κυρία Γεννηματά», τόνισε ο πρωθυπουργός ενώ αναφέρθηκε στις μεγάλες αλλαγές που φέρνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας.
Η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη ξεκίνησε μία απάντηση στα όσα είπε νωρίτερα η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά. «Άκουσα ένα κρεσέντο μηδενισμού, με αφορισμούς, με αναμάσημα ξεπερασμένων κλισέ, όλα μαύρα στην χώρα και στο νομοσχέδιο. Είχα την εντύπωση πως άκουγα τον κ. Τσίπρα. Μεταξύ του πρωτότυπου και του αντιγράφου πάντα το πρωτότυπο θα επιλέγουν οι πολίτες. Αλλά αυτό είναι θέμα που αφορά εσάς» είπε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στη Φώφη Γεννηματά.
Σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη το εργασιακό νομοσχέδιο θέτει κανόνες και όσοι το αμφισβητούν είναι οπαδοί της συντήρησης. Στην συνέχεια αναφέρθηκε στις δέκα τομές που δρομολογούνται στο νομοσχέδιο, «τομές, που βοηθούν επιτέλους την ελληνική οικονομία και κοινωνία να συναντηθούν με τον ταχύ βηματισμό της υπόλοιπης Ευρώπης και την εποχή μας».
Αναφερόμενος στο θέμα των καταγγελιών της αντιπολίτευσης για κατάργηση του 8ώρου, έκανε λόγο για fake news. «Μύθος ότι καταργείται το 8ώρο. Όποιος το υποστηρίζει καταργεί την ελληνική γλώσσα και την κοινωνική και πολιτική λογική. Η προστασία του αναφέρεται ρητά στο άρθρο 55 του νομοσχεδίου ενώ η πρόβλεψη του είναι και στον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη».
Επίσης ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στις αλλαγές που φέρνει το νομοσχέδιο για το πως θα αποφασίζονται οι απεργίες: «Με το νέο πλαίσιο όταν μία απεργία απορρίπτεται από το δικαστήριο δεν θα μπορεί να επιστρέφει από το παράθυρο με άλλη απόφαση δευτεροβάθμιου σωματείου. Με λίγα λόγια, η απεργία διαχωρίζεται από την παρανομία», ξεκαθάρισε ο κ. Μητσοτάκης ενώ διευκρίνισε ότι σε περίπτωση απεργιακής κινητοποίησης σε οργανισμούς κοινής ωφέλειας, θα υπάρχει προσωπικό ασφαλείας.
«Γιατί άραγε είναι κακό η Επιθεώρηση Εργασίας να παύει να υπάγεται στον κάθε υπουργό και να γίνεται Ανεξάρτητη Αρχή; Μήπως σπάμε κάποια μαγαζάκια, για αυτό ενοχλείστε;» ήταν η αναφορά που έκανε για τις αλλαγές που έρχονται για τον ΣΕΠΕ, ενώ όπως είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας του, «συζητούμε για ένα νομοσχέδιο πραγματικά εκσυγχρονιστικό. Το νομοσχέδιο στον πυρήνα του είναι φιλεργατικό και βαθιά αναπτυξιακό», διευκρινίζοντας παράλληλα ότι «η προστασία του εργαζόμενου είναι προτεραιότητα.»
Τσίπρας: «Ο,τι πιο αντιεργατικό έχει έρθει στη Βουλή»
Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας. Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για «αποκαθήλωση του εργατικού δικαίου», χαρακτηρίζοντας το νομοσχέδιο «ό,τι πιο αντεργατικό έχει έρθει στη Βουλή από τη μεταπολίτευση» με τη διαπραγμάτευση μεταξύ εργοδότη και εργαζόμενου σε ατομικό επίπεδο να παρουσιάζεται ως «προοδευτικό».
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης προειδοποίησε ότι οι αλλαγές στα εργασιακά θα φέρουν νέα «αύξηση φυγής των νέων στο εξωτερικό διότι στοχοποιούνται με αναξιοπρεπείς δουλειές και μισθούς». «Ηταν διακαής πόθος της τρόικας και του ΔΝΤ να τα περάσουν αυτά και έρχεστε εσείς να τα περάσετε τώρα αυτά χωρίς τρόικα» είπε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα χαρακτήρισε τον πρωθυπουργό «αρχιερέα των ψεύτικων υποσχέσεων και του λαϊκισμού» καθώς υποσχέθηκε «εξυγίανση των οικονομικών της ΝΔ και αντί αυτού φορτώσατε τους φορολογούμενους με τα χρέη της».
Αναφερόμενος στην παροχή του εμβολίου της AstraZeneca σε πολίτες κάτω των 60 και την ακόλουθη προχθεσινή απαγόρευση της Επιτροπής Εμβολιασμών κατηγόρησε την κυβέρνηση πως «ξεστοκάρει» πάνω στους νέους «όλο το μίσος των αυταρχικών καθεστώτων».
Οπως τόνισε η κυβέρνηση υποχρέωσε τους νέους να προβούν στον εμβολιασμό τους με το συγκεκριμένο σκεύασμα τη στιγμή που σε όλη την Ευρώπη «η επιστημονική κοινότητα έλεγε άλλα».
«Σήμερα έρχεται η επιτροπή για να το αποσύρει όταν 460.000 έχουν κάνει την πρώτη δόση και όταν τόλμησα [για το ξεστοκάρισμα] να πω την αλήθεια μου επιτεθήκατε» ισχυρίστηκε ο Αλέξης Τσίπρας.
«Είστε ένας πρωθυπουργός που διχάζει την ελληνική κοινωνία αντί να την ενώνει. Εσχάτως βρήκατε και έναν νέο διαχωρισμό που έχει να κάνει με τους μη εμβολιασμένους που πρέπει να τιμωρηθούν και τους εμβολιασμένους που έχουν προνόμια. Με την καταστολή και τον διχασμό δεν πάει μπροστά η κοινωνία. Εσείς όμως χτίζετε τείχη και εντός των τειχών σας βρίσκεται η ελίτ που σας στηρίζει, ενώ εκτός η μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία» είπε, απευθυνόμενος στον Κ.Μητσοτάκη.
Γεννηματά: Παρέμβαση αδίστακτη και στοχευμένη
Οι νέες ρυθμίσεις στα εργασιακά είναι μια πολύ καλά μελετημένη παρέμβαση, αδίστακτη και στοχευμένη, κατήγγειλε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, μιλώντας νωρίτερα στην Ολομέλεια της Βουλής. Οι διατάξεις αυτές, είπε η κ. Γεννηματά, απαιτούν από τον εργαζόμενο να σκύψει το κεφάλι, να δεχθεί τα πάντα και να υποταχθεί. «Απέναντι σε αυτή την πολιτική, κάθε πολίτης που αισθάνεται προοδευτικός, δεν μπορεί να μείνει αμέτοχος και σιωπηλός. Κανείς δεν δικαιούται να σιωπήσει ή να κρυφτεί, μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις», είπε.
Η κ. Γεννηματά υποστήριξε ότι με το νομοσχέδιο Χατζηδάκη:
-αφαιρείται η συλλογική σύμβαση, ως προϋπόθεση για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας. «Ο εργαζόμενος μένει μόνος του να διαπραγματευτεί με τον εργοδότη. Στην πράξη δεν θα υπάρχει πια 8ωρο, πάμε για 10ωρα και υπερωρίες που δεν θα πληρώνονται», είπε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής σημειώνοντας ότι αυτή η διάταξη «είναι μια πρόκληση» που βρίσκει αντίθετο ακόμη και το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής που επισημαίνει ότι δεν υπάρχει ισότιμη διαπραγμάτευση μεταξύ του μεμονωμένου εργαζόμενου και του εργοδότη.
-διευκολύνονται οι απολύσεις, ακόμα και αυτές που κρίνονται παράνομες από το δικαστήριο. «Το μήνυμα είναι στον εργαζόμενο ότι εάν δεν είσαι αρεστός στον εργοδότη, θα φύγεις. Τελείωσε. Δεν υπάρχει άλλη προοπτική. Ακόμη και αν δικαιωθείς από τα δικαστήρια, δεν θα επαναπροσληφθείς. Θα δώσει κάτι παραπάνω ο παράνομος εργοδότης και θα κλείσει, με αυτό τον τρόπο, την παρανομία του».
-η απεργία παρεμποδίζεται και η προστασία των συνδικαλιστικών στελεχών καταργείται. «Αυτός είναι ο πραγματικός σας στόχος και όχι η ισορροπία ανάμεσα στο δικαίωμα στην απεργία και στις ανάγκες του κοινωνικού συνόλου», είπε η κ. Γεννηματά και πρόσθεσε ότι υπονομεύεται ο νόμος 1264 του ΠΑΣΟΚ που είναι ακόμα και σήμερα ο πιο φιλελεύθερος στην Ευρώπη. Ένας νόμος ιστορικός, όπως τόνισε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, γιατί ήταν αποτέλεσμα συλλογικής προσπάθειας, ήταν αποτέλεσμα συμμαχιών, αποτέλεσμα εθνικής λαϊκής ενότητας, ώστε να πάει μπροστά η πατρίδα.
-οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του κράτους, το ΣΕΠΕ αποδυναμώνονται πλήρως. «Η κυβέρνηση λέει στον εργαζόμενο ότι δεν θα σε στηρίξει ο συνδικαλιστής, γιατί θα τον απολύσω και αυτόν. Δεν έχει προστασία. Δεν θα πληρωθείς. Θα διαπραγματευτείς μόνος σου. Θα δουλεύεις 10ωρα, δεν θα παίρνει ρεπό, θα σου τα δίνει όποτε θέλει ο εργοδότης. Δεν θα προσλαμβάνεσαι, εάν δικαιωθείς στα δικαστήρια και επιπλέον, μην περιμένει και τίποτα από το κράτος. η ευθύνη φεύγει από εμάς και η Επιθεώρηση Εργασίας γίνεται μια ανεξάρτητη αρχή».
Κουτσούμπας: Το νομοσχέδιο έχει καταδικαστεί στις μεγάλες απεργιακές συγκεντρώσεις
Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.
«Ακόμα κι αν γίνει νόμος του δικού σας αντιδραστικού κράτους, ξέρετε πως ούτε για μια στιγμή δεν θα νομιμοποιηθεί στη συνείδηση των εργαζομένων», υπογράμμισε απευθυνόμενος προς την κυβέρνηση.
Συμπλήρωσε πως το νομοσχέδιο έχει καταδικαστεί στις μεγάλες απεργιακές συγκεντρώσεις από χιλιάδες εργαζόμενους που απήργησαν, αψηφώντας την εργοδοτική τρομοκρατία, την κυβερνητική καταστολή αλλά και τις τρικλοποδιές από τους εργατοπατέρες.
Ο Δ. Κουτσούμπας αναφέρθηκε στις αρνητικές για τους εργαζόμενους επιπτώσεις από την κατάργηση του 8ωρου, της κυριακάτικης αργίας, την αύξηση των υπερωριών, την ψηφιακή κάρτα, μέτρα με τα οποία απογειώνεται η εκμετάλλευση των εργαζομένων και αυξάνονται τα κέρδη του μεγάλου κεφαλαίου, των βιομηχάνων, των εφοπλιστών κ.α..
Οσον αφορά το χτύπημα της συνδικαλιστικής δράσης και του δικαιώματος της απεργίας, ο Δ. Κουτσούμπας τόνισε ότι με το νομοσχέδιο η κυβέρνηση επιχειρεί να εξομοιώσει τη συνδικαλιστική δράση με εγκληματική ενέργεια και θέλει να μετατρέψει την απεργία σε συμβολική πράξη. Τόνισε πως αυτό που ενοχλεί στην απεργία δεν είναι μόνο οι διαδηλώσεις, αλλά γιατί «απεργία είναι η μηχανή που σβήνει, το ρολό που κατεβαίνει στο μεγαλοκατάστημα, η πύλη που κλείνει στο εργοστάσιο, το καράβι που μένει δεμένο στο λιμάνι. Αυτό πονάει εσάς και αυτό πονάει και αυτούς που εκπροσωπείτε», τόνισε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως η απεργία είναι όπλο στα χέρια των εργαζομένων για να υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους.
Τέλος, επισήμανε ότι στη σημερινή εποχή της τεράστιας ανάπτυξης της τεχνολογίας και της επιστήμης, «σύγχρονο είναι η μείωση του χρόνου εργασίας, το 7ωρο – 5ήμερο – 35ωρο, δουλειά για όλους με ικανοποιητικούς όρους αμοιβής και δικαιώματα και όχι να γυρνάμε σε συνθήκες δουλειάς του μεσαίωνα. Γι′ αυτό το έκτρωμά σας θα μείνει στα χαρτιά όπως και τόσοι άλλοι αντιλαϊκοί νόμοι πριν από αυτόν», κατέληξε
Βελόπουλος: Επιβάλλονται απίστευτα πράγματα σε μια κοινωνία που χειμάζεται
«Με το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας προωθείται η κατάργηση του οκταώρου, η εβδομάδα 50 ωρών εργασίας, η κατάργηση της αργίας της Κυριακής, η κατάργηση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, η απαγόρευση απεργιών, που είναι το ύψιστο δικαίωμα των εργαζομένων (και είναι άλλο πράγμα η χρήση της απεργίας και άλλο η κατάχρηση), η ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης που είναι επαίσχυντο και η επιβράβευση της απεργοσπασίας». Αυτά υποστήριξε μιλώντας στη Βουλή ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος.
Προσέθεσε δε ότι «είναι απίστευτα αυτά τα πράγματα, πολύ περισσότερο όταν επιβάλλονται σε μία κοινωνία που χειμάζεται, που πένεται, που έχει δει 600.000 παιδιά να φεύγουν από τη χώρα αναζητώντας εργασία στο εξωτερικό».
(με πληροφορίες από ΑΠΕ)