Επιστολή στον ΟΗΕ στέλνει η Ελλάδα, με την οποία αποδομεί πλήρως τις μονομερείς και ανυπόστατες αιτιάσεις της Τουρκίας για τα νησιά του Αιγαίου, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Η επιστολή θα επιδοθεί εντός των επομένων ωρών στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, σημείωναν οι ίδιες πηγές.

Χθες, Τετάρτη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το Νταβός έστειλε ηχηρό μήνυμα στην Τουρκία, διαμηνύοντας ότι «κάνει λάθος ο Ερντογάν αν θεωρεί ότι δεν θα διεθνοποιώ απαράδεκτες πρακτικές της Τουρκίας».

Κατά τη διάρκεια συζήτησης που είχε με τον πρόεδρο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, Μπόργκε Μπρέντε, ο Ελληνας πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «εάν ο πρόεδρος Ερντογάν θεωρεί πως δεν θα υπερασπιστώ την κυριαρχία της Ελλάδος και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, ή δεν θα ”διεθνοποιήσω” ότι η Τουρκία συμπεριφέρεται ως αναθεωρητική δύναμη, τότε έχει εσφαλμένη εντύπωση».

Απαντώντας ουσιαστικά στις προκλητικές δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν, ο Κ.Μητσοτάκης σημείωσε ότι η Ελλάδα θέλει να κρατήσει ανοιχτά τα κανάλια επικοινωνίας με τη γειτονική χώρα, ξεκαθαρίζοντας όμως ότι θα συνεχίσει να διεθνοποιεί προκλητικές συμπεριφορές, όπως αυτές που επιδεικνύει η Αγκυρα με τις υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών πάνω από ελληνικά νησιά.

«Θα θίγω το συγκεκριμένο ζήτημα, όποτε μου δίνεται η ευκαιρία έως ότου η Τουρκία αλλάξει τη συμπεριφορά της», σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Την ίδια ώρα, η Τουρκία συνεχίζει να προκαλεί, βγάζοντας στο Αιγαίο το ερευνητικό σκάφος «Γκιουνούζ» και εκδίδοντας παράνομη Navtex, τη στιγμή που στην περιοχή αρμόδια για την έκδοση αναγγελιών είναι η Ελλάδα.

Στον απόηχο των πρόσφατων «εμπρηστικών» δηλώσεων Ερντογάν, η Τουρκία φαίνεται επίσης να εργαλειοποιεί εκ νέου το μεταναστευτικό, με αύξηση των ροών προς τη χώρα μας.





ΠΗΓΗ