Eurokinissi

Συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρώσο Υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στο Μέγαρο Μαξίμου την Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2020. (EUROKINISSI /ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ)

Εκτεταμένη τηλεφωνική συνομιλία με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, είχε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. «Συζητήθηκε η καταπολέμηση των πυρκαγιών και ζητήθηκε να εξεταστεί η δυνατότητα να αποσταλεί ακόμα ένα Beriev BE-200 προκειμένου να συνδράμει» γνωστοποιεί μέσω Twitter, ο Νίκος Δένδιας.

Επίσης, αναφέρει πως εξετάστηκαν οι δυνατότητες εμβάθυνσης των διμερών σχέσεων Ελλάδας-Ρωσίας και στο πλαίσιο αυτό έγινε ανταλλαγή απόψεων για προσεχείς επισκέψεις το φθινόπωρο. Περαιτέρω, συζητήθηκαν οι σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης-Ρωσίας και η δυνατότητα συνεργασίας σε θέματα πολιτικής προστασίας.

Τηλεφωνική επικοινωνία K. Μητσοτάκη με τον Πρωθυπουργό της Ρωσικής Ομοσπονδίας 

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε σήμερα το πρωί τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρωθυπουργό της Ρωσικής Ομοσπονδίας Mikhail Mishustin.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ευχαρίστησε τον Πρωθυπουργό της Ρωσικής Ομοσπονδίας για τη διάθεση του Beriev Be-200 το οποίο συνέβαλε και συμβάλλει ουσιαστικά στην καταπολέμηση των πυρκαγιών, ενώ συζήτησαν το ενδεχόμενο παροχής επιπλέον βοήθειας σε αεροπορικά μέσα.

O Πρωθυπουργός της Ρωσικής Ομοσπονδίας εξέφρασε τη συμπαράσταση προς την Ελλάδα και εκ μέρους του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας Vladimir Putin και επανέλαβε την πρόσκληση να επισκεφθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης τη Ρωσία, την οποία ο Πρωθυπουργός αποδέχτηκε και αναμένεται πριν το τέλος του έτους.

Οι δύο Πρωθυπουργοί αναφέρθηκαν επίσης στη συνεργασία για την καταπολέμηση του κορονοϊού, στην αύξηση των αεροπορικών πτήσεων μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, σε συνέχεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν στις 5 Μαΐου, καθώς επίσης και στην τόνωση των εμπορικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών που αποφέρει ήδη σημαντικά και μετρήσιμα αποτελέσματα.

«Ναι» από Πούτιν

Ανταποκρινόμενος στο αίτημα της κυβέρνησης της Ελλάδας ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, διέταξε να αυξηθεί η ρωσική ομάδα, που μάχεται με τις πυρκαγιές στην Ελλάδα, ανακοίνωσε η υπηρεσία Τύπου του Κρεμλίνου, σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό πρακτορείο Tass.

«Λόγω του έκτακτου αιτήματος της κυβέρνησης της Ελλάδας, ο πρόεδρος της Ρωσίας Β.Πούτιν έδωσε εντολή να αυξηθεί η ρωσική ομάδα, που δρα στην κατάσβεση πυρκαγιών στις κεντρικές περιφέρειες της Ελληνικής Δημοκρατίας», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες για το είδος της πρόσθετης ρωσικής βοήθειας, που θα παρασχεθεί στην αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών στην Ελλάδα.

 

Παρατείνεται η παραμονή του κροατικού πυροσβεστικού αεροπλάνου

Θα παραταθεί η παραμονή του κροατικού πυροσβεστικού αεροπλάνου που ήδη επιχειρεί στην Ελλάδα για την κατάσβεση των πυρκαγιών, ενημέρωσε τον Νίκο Δένδια, σε νεότερη τηλεφωνική τους επικοινωνία, ο υπουργός Εξωτερικών της Κροατίας.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών ευχαρίστησε θερμά τον Κροάτη ομόλογό του για την απόφαση αυτή.





ΠΗΓΗ