Την οργισμένη αντίδραση της τουρκικής κυβέρνησης προκάλεσε δήλωση του Έλληνα ΥΠΕΞ, Νίκου Δένδια, την Κυριακή (επέτειος της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης).

«Αποφράς ημέρα για την εθνική μας μνήμη. Σήμερα, η μετατροπή της Αγίας Σοφίας, ενός Μνημείου της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, σε τζαμί, όπως και ο βανδαλισμός της Αυτοκρατορικής Πύλης, θλίβει κάθε άνθρωπο που σέβεται την ιστορία» αναφέρεται στο tweet του Νίκου Δένδια.

Όπως αναφέρεται σε σειρά tweets του τουρκικού υπουργείου Άμυνας, «είναι ψευδαίσθηση να κοιτάς την Κωνσταντινούπολη, που κατακτήθηκε πριν 569 χρόνια, και να ονειρεύεσαι τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία ή το Βυζάντιο. Αυτοί που αναπολούν την εποχή 1.000 χρόνια πριν να ξεκαθαρίσουν ποιος δείχνει επεκτατισμό και ποιος είναι εμπόδιο στην ειρήνη. Η Αγία Σοφία, που ήταν σε χρήση ως τζαμί για αιώνες, είναι υπό την προστασία του τουρκικού έθνους από το 1453. Είναι πολύ σοβαρό για να εξηγείται ακόμα και με υποκρισία το ότι αυτοί που υποτίθεται ότι λυπούνται για την Αγία Σοφία δεν αντιτάσσονται στο γκρέμισμα τζαμιών στην Ελλάδα, το καθένα εκ των οποίων αποτελεί πολιτιστική κληρονομιά του 1500 και στο να χτίζονται σινεμά, εκθεσιακοί χώροι, καταλύματα και αποθήκες. Η ελληνική κυβέρνηση, που δεν παρέχει καν χώρο ταφής στους μουσουλμάνους όταν πεθαίνουν, προσπαθεί να παραπλανήσει τους ίδιους της τους πολίτες με χονδροειδή όνειρα και προσπαθεί να καλύψει τα αδιέξοδα που αντιμετωπίζει στην πραγματικότητα. Ο ήλιος δεν καλύπτεται με λάσπη. Τιμούμε τον σουλτάνο Μωάμεθ Β′ και τον ηρωικό στρατό του, που κατέκτησε την Κωνσταντινούπολη, με έλεος, ευγνωμοσύνη και ευχαριστίες».





ΠΗΓΗ