Επεισόδιο μεταξύ Ελλήνων κοινοβουλευτικών και του Τούρκου υπουργού Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, έλαβε χώρα στην επιτροπή κοινοβουλευτικής συνέλευσης του ΝΑΤΟ στην Κωνσταντινούπολη, όταν ο Ακάρ έθεσε θέμα χωρικών υδάτων, επανέλαβε τους τουρκικούς ισχυρισμούς για τα νησιά και κατηγόρησε την Ελλάδα για υποστήριξη της τρομοκρατίας, ενώπιον Ελλήνων βουλευτών (Σπήλιος Λιβανός, Θεοδώρα Τζάκρη, Ανδρέας Λοβέρδος, Μανούσος Βολουδάκης) που είπαν ότι η Ελλάδα καταπολεμά την τρομοκρατία και αναφέρθηκαν στη συνέχιση της τουρκικής κατοχής στο βόρειο τμήμα της Κύπρου, υπενθυμίζοντας πως η Τουρκία απειλεί με πόλεμο και κάνει υπερπτήσεις πάνω από κατοικημένα νησιά.

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας ισχυρίστηκε πως η Τουρκία δεν κάνει κατοχή στη βόρεια Κύπρο και ότι «αν αρχίζετε την ομιλία σας λέγοντας ότι η Τουρκία κάνει κατοχή τότε σημαίνει ότι θέλετε καυγά», ενώ πρόσθεσε ότι εκεί λάμβαναν χώρα «σφαγές και πραξικοπήματα» μέχρι το 1974, ενώ μετά την «ειρηνευτική επιχείρηση» βορράς και νότος «ζουν σε αρμονία». Ακολούθως επανέλαβε ισχυρισμούς περί «στρατοπέδου στο Λαύριο» (με Έλληνα βουλευτή να απαντά πως δεν υπάρχει κάτι τέτοιο), ενώ όταν οι Έλληνες βουλευτές αναφέρθηκαν στις τουρκικές παραβιάσεις, είπε πως ελληνικά μαχητικά παραβίασαν πολλές φορές τον τουρκικό εναέριο χώρο στις 27 Απριλίου σε Νταλαμάν και Ντάτσα και η Τουρκία απάντησε. Ακόμη, υπήρξε από πλευράς του εκνευρισμός όταν οι Έλληνες βουλευτές αναφέρθηκαν στο casus belli.

Ο Τούρκος υπουργός, πριν το επεισόδιο, είπε ότι η Τουρκία είναι ειλικρινής ως προς τις προθέσεις της για την επίλυση συνεχιζόμενων ζητημάτων με την Ελλάδα και θέλει διάλογο, αλλά η Ελλάδα «προσπαθεί να κάνει να φαίνεται σαν διμερή μας ζητήματα να είναι θέματα της ΕΕ, των ΗΠΑ ή του ΝΑΤΟ», προσθέτοντας πως το να μπουν «τρίτοι» στην υπόθεση δεν θα βοηθήσει στην επίλυσή τους. «Θέλουμε να μοιραστούμε τον πλούτο αυτής της περιοχής δίκαια, χτίζοντας μαζί μια ειρηνική παράδοση. Δυστυχώς, ορισμένοι Έλληνες πολιτικοί υποστηρίζουν συγκεκριμένες ενέργειες και ρητορικές για τις δικές τους πολιτικές και προσωπικές φιλοδοξίες, κλιμακώνοντας τις εντάσεις» υποστήριξε ο Τούρκος υπουργός.

Μετά τις απαντήσεις Ακάρ, Έλληνας βουλευτής είπε πως «δεν θα σας ευχαριστήσουμε», με τον Τούρκο υπουργό να απαντά πως «αυτή δεν είναι πράξη ελληνικής ευγένειας».

Με πληροφορίες από Daily Sabah, NTV, ΣΚΑΙ, ertnews





ΠΗΓΗ