Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημερώθηκε την Πέμπτη, από την Επιτροπή Διαχείρισης Ενεργειακών Κρίσεων του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, για τα εναλλακτικά σενάρια που έχει επεξεργαστεί η Επιτροπή σε περίπτωση μειωμένης διάθεσης ή και πλήρους διακοπής ρωσικού φυσικού αερίου το φθινόπωρο και τον χειμώνα προς την Ευρώπη προκειμένου να διασφαλιστεί η ενεργειακή επάρκεια της χώρας.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης παρουσιάστηκαν όλα τα δεδομένα παραγωγής, εισαγωγών, εξαγωγών και αποθήκευσης και σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές διαπιστώθηκε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε πιο ευνοϊκή θέση συγκριτικά με άλλες χώρες της ΕΕ.

Όπως σημειώνουν από το κυβερνητικό επιτελείο, συσκέψεις με θέμα τα ενεργειακά και την ετοιμότητα της χώρας για την ενεργειακή της ασφάλεια είναι συχνές το τελευταίο διάστημα, καθώς υπάρχει έντονη ανησυχία σε όλη την Ευρώπη. Γιατί πέρα από το μείζον πρόβλημα της εκρηκτικής αύξησης της τιμής των καυσίμων, τίθεται και θέμα ενεργειακής ασφάλειας στη Γηραιά Ήπειρο. Ειδικά μετά την κίνηση της Ρωσίας να θέσει εκτός λειτουργίας τον «Nord Stream 1» για 10 ημέρες, για προγραμματισμένες εργασίες συντήρησης σύμφωνα με τη ρωσική πλευρά.

Ήδη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καταρτίζει και θα παρουσιάσει στις 20 Ιουλίου νέο σχέδιο για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης ακόμη και μπροστά στο σενάριο πλήρους διακοπής της ροής φυσικού αερίου από την πλευρά της Ρωσίας.

Στη χώρα μας, όπως σημειώνουν κυβερνητικές πηγές, είναι σε εξέλιξη έντονη προετοιμασία και λαμβάνονται μέτρα έτσι ώστε να διασφαλιστεί η ενεργειακή τροφοδοσία, ακόμη και στο πιο ακραίο σενάριο.

Ο κυβερνητικός σχεδιασμός, όπως τον έχει παρουσιάσει ο Γιάννης Οικονόμου, προβλέπει για την ώρα:

-Ετοιμότητα για μεταφορά υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) με δύο πλοία ταυτόχρονα στις εγκαταστάσεις της Ρεβυθούσας. ’Έχει ήδη καταπλεύσει το ειδικό δεξαμενόπλοιο που σχεδόν διπλασιάζει την αποθηκευτική ικανότητα του σταθμού.

-Προμήθεια περισσότερου LNG με αντίστροφη ροή μέσω του αγωγού TAP από την Ιταλία, με την οποία υπάρχουν ήδη διεργασίες για αποθήκευση μεγάλης ποσότητας.

-Χρήση περισσότερου ντίζελ και λιγνίτη για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Οι πέντε μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο έχουν ετοιμότητα, έτσι ώστε να έχουν τη δυνατότητα χρησιμοποίησης diesel. Παράλληλα, οι διαθέσιμες λιγνιτικές μονάδες της Δ.Ε.Η. συνεχίζουν να λειτουργούν με τη σημερινή τους παραγωγική δυναμικότητα και δεν παρουσιάζουν ελλείψεις, ενώ το Σεπτέμβριο θα ξεκινήσει και η λειτουργία της νέας λιγνιτικής μονάδας, Πτολεμαΐδα 5.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, «οι εθνικές μας πολιτικές είναι τέτοιες, που δημιουργούν ένα περιβάλλον ενεργειακής σταθερότητας».

Σύμφωνα με την ενημέρωση από το Μέγαρο Μαξίμου, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, στην οποία μετείχε και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, έγινε, επίσης, εκτίμηση για την πορεία των διεθνών τιμών καυσίμων και η επίπτωση στις δημοσιονομικές αντοχές της οικονομίας.





ΠΗΓΗ